ImageEL BLOC SATISFET PER LA CREACIÓ DEL FUTUR CENTRE DE MEDIACIÓ I CONVIVÈNCIA QUE VA PROPOSAR EN EL PLE

Paco Blay: “És una bona notícia que es cree en Alcoi un Centre de Mediació i Convivència. Potser les dependències de la Policia Local, que va anunciar el govern municipal, no siga el lloc més idoni, però per algun lloc s’havia de començar. I es pot oferir a la comarca”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua satisfacció perquè en el darrer Ple de l’Ajuntament d’Alcoi es va aprovar per unanimitat la creació en Alcoi d’un Centre de Mediació i Convivència, com existeix en altres ciutats.

Els Centres de Mediació i Convivència tenen com a objectiu crear un ambient positiu que ajude a resoldre de forma pacífica i consensuada els mil conflictes que el dia a dia porta als ciutadans, tant les petites picabarelles veïnals com altercats de més importància.

En aquest sentit, la creació d’aquest Centres de Mediació i Convivència és una aposta clara per una política social, ja que es dóna l’oportunitat al ciudatà de poder tractar d’una forma àgil i gratuïta els seus problemes reals, del dia a dia. Sistema que es pot fer extensiu als centres educatius de la ciutat que encara no l’hagen incorporat, ja que alguns centres d’Alcoi ja l’han començat a aplicar amb èxit.

Segons Blay, “es tracta de fer que el ciudatà se senta més segur, més emparat i acollit en els seus problemes quotidians veient que s’atenen els problemes reals de la ciutat. Estaríem parlant, doncs, d’un model que no treballa solament sobre l’efecte sinó també sobre la causa, de manera que qualsevol conflicte entre persones que viuen en un mateix lloc, és susceptible de resoldre’s a través de la mediació. No oblidem que, contràriament als processos judicials, en els quals quan més guanya una part, més perd l’altra, provocant tensions i danys de tot tipus, la mediació pretén que guanyen les dues parts”.

Estem davant del que els experts en mediació anomenen “provenció”. La provenció es diferencia de la prevenció de conflictes en el fet que el seu objectiu no tant és evitar el conflicte –molt difícil en la nostra societat– sinó aprendre com afrontar-lo; és a dir, del que es  tracta és de  “proveir” a les persones i als grups les aptituds, les habilitats i les estratègies necessàries per a afrontar un conflicte i conviure pacíficament.

El regidor del BLOC considera que si bé la solució que de moment va a adoptar-se no és la més idònia -crear l’Oficina de Mediació en dependències de la Policia Local-, és una bona manera de començar perquè és la més ràpida i senzilla i la Policia Local ja fa anys que té experiència -i actuacions contínues- en eixe sentit. Però a criteri del representant del BLOC: “Nosaltres considerem que seria millor que fora en dependències diferents, per no barrejar les dues tasques, la de mediació i la de la Policia, encara que de vegades poden ser semblants. Confiem que, a mesura que vaja incrementant-me el volum de faena i la cultura de la mediació vaja estenent-se per la ciutat, es puga ja buscar ja un lloc més neutral i amb personal exclusivament dedicat a la tasca de resoldre o mediar en els conflictes”.

En la seua intervenció en el Ple, el regidor del BLOC,  tot aprofitant l’anunci del Sr. Alcalde de què volia reunir-se en tots els alcaldes de la comarca, li va proposar que oferira aquest servei als municipis de la comarca que consideren convenient acollir-se’n. “Sabem que al Sr. Alcalde no li agraden ni les mancomunitats, ni les organitzacions comarcals, ni les Comarques Centrals. Però ara ja té una cosa interessant i concreta que oferir a la comarca: un servei força interessant i útil”, va dir Blay en el Ple.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi