ImageALCOI TINDRÀ NOUS SEMÀFORS QUE MILLORARAN LA QUALITAT DE VIDA DELS INVIDENTS

Rafel Carbonell: “El govern municipal aprovà i es comprometé a fer realitat la proposta del BLOC d’instal·lar nous semàfors sonors, activables pels discapacitats, per mitjà d’uns comandaments a distància”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafel Carbonell, ha manifestat la seua satisfacció perquè els invidents d’Alcoi disposaran de semàfors sonors en tots els barris i en els llocs més conflictius i més complexos del trànsit. La petició venia motivada perquè al desembre de 2003, el BLOC va presentar un PREC perquè s’ampliara la xarxa de semàfors sonors a la Zona Nord, a la Zona Alta o a l’Eixample, en els llocs que es considerara més delicats, prèvia consulta evidentment als afectats. “Tot i que es va acceptar, per desgràcia, ben poc s’ha avançat des de llavors”, afirma Carbonell.

Per al regidor del BLOC, malgrat el temps transcorregut, n’hi ha pocs semàfors adaptats a aquesta circumstància en proporció a la grandària i a l’estructura de la ciutat, i, a més, estan molt localitzats a la zona de l’Alameda. “I no hem de perdre de vista que segueixen sent més necessaris que mai perquè els discapacitats visuals d’Alcoi puguen caminar i passejar amb més tranquil·litat per la ciutat. No cal recordar que tenen el mateix dret que la resta de ciutadans a moure’s pels carrers. Una ciutat per a tots i una política social més humana no pot oblidar aquesta circumstància”.

Per això des del BLOC han demanat que s’incorpore un nou sistema –molt pràctic- que València i altres ciutats, en col·laboració amb l’ONCE, han adoptat. Consisteix en dotar els semàfors de la ciutat -si no de tots, almenys d’un percentatge destacat- d’un so adequat per als invidents, activable mitjançant un comandament a distància que porta la persona discapacitada, i que ella mateixa fa sonar quan necessita saber si pot creuar o no. De manera que, si cap invident ho necessita, el semàfor no emet cap so. Amb aquest sistema, a més, es resol un problema que ja vam plantejar en el prec de la legislatura anterior; pel qual, a la nit i en minvar el soroll dels cotxes, el so que emeten els semàfors pot arribar a ser molest per als veïns que viuen prop.

La resposta del govern municipal va ser positiva en el sentit que s’ha acceptat la proposta i s’han compromés a posar-se en contacte amb la direcció de l’ONCE en Madrid, per tal de recollir informació sobre la nova modalitat, i fer-ne una valoració sobre la seua utilitat.

Així mateix, el regidor del BLOC manifesta que proposaran en la pròxima comissió de Medi Ambient i Trànsit, que ja que s’han de reformar els semàfors de la ciutat, que l’Ajuntament d’Alcoi s’aculla a les ajudes econòmiques que l’IDAE (Instituto de la Diversificación y el Ahorro de Energía) proporciona per a canviar el sistema de llum dels semàfors, i així passar d’halogen al LED (Light Emitting Diode). Amb aquesta tecnologia del LED, a partir dels diodes o punts emissors de llum, es pot aconseguir un estalvi energètic en la xarxa semafòrica al voltant del 80 % de reducció de consum; i, a més, és molt més econòmica ja que dura molt més i és més segura, perquè la llum la produeix no un sol punt sinó molts. “Per tant, si s’han de fer canvis en els semàfors de la ciutat per a introduir el sistema de comandament a distància per a invidents, paga la pena fer les dues reformes alhora”.

Rafel Carbonell. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi