ImageEL BLOC DEFENSA LA CONTINUÏTAT DEL NOM DE “GIL-ALBERT” PER A L’INSTITUT D’ESTUDIS DE LA DIPUTACIÓ

  Paco Blay: "El nom del millor escriptor d’Alcoi en castellà de tots els temps, i un dels millors valencians, dóna llustre a una entitat cultural pública i no hauria de desaparèixer. Açò al marge de la progressiva provincialització a què es veu sotmés l’organisme en qüestió”

   

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de proposar a l’Ajuntament d’Alcoi que demane a la Diputació provincial, governada pel mateix partit polític -el PP- que no desaparega el nom de l’escriptor alcoià Juan Gil Albert, com a titular de l’Institut de Cultura ¡ Estudis que depén de la mateixa Diputació, tal com s’ha anunciat en els mitjans de comunicació. “Açò al marge de la progressiva provincialització de l’organisme, mostra de miopia i localisme innecessaris i propis d’altres temps més casposos”.

El portaveu del BLOC recorda que l’escriptor alcoià ha estat objecte de diversos reconeixements i homenatges, tant en vida com després de mort, i gaudeix d’un merescudíssim reconeixement en tots els àmbits culturals. “No debades està considerat el millor escriptor alcoià en llengua castellana de tots els temps, uns dels millors valencians, i constitueix una figura cabdal de les lletres de la seua generació. La seua trajectòria personal, vital i literària simbolitza la de tota una generació importantíssima per a les lletres espanyoles. La seua obra és cada vegada més reconeguda en el món literari i acadèmic”.

Blay insisteix que no s’entén que ara fa quatre anys es celebrara amb tota solemnitat el centenari del seu naixement i el desé la seua mort (va nàixer en 1904 i va morir en 1994), tant per part del govern municipal com de la mateixa Generalitat, que arribà a reeditar les seus obres completes, i ara en canvi es vullga fugir del seu nom, malgrat que és dels que més llustre poden donar a una institució cultural com l’Institut de Cultura que porta el seu nom.

El regidor del BLOC recorda que “en Alcoi fins i tot es va arribar a col·locar una placa en la casa que el va veure nàixer, i encara és de propietat municipal la seua famosa finca del Salt, lloc que li ha servit de paisatge natural i marc geogràfic de gran part dels seus escrits, entranyable per a la memòria de tots els alcoians, universalitzat per la seua prosa poètica i conegut arreu del món a partir de les seus descripcions”.

Entre els molts guardons i premis rebuts estan el Premi de les Lletres Valencianes, la Medalla al Mérit de Bellas Artes, doctor Honoris Causa por la Universitat d’Alicant i Fill Predilecte de la ciutat d’Alcoi.

 

Paco Blay. Regidor i Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.