ImageEL BLOC, PREOCUPAT PER LA FUTURA GESTIÓ DEL TEATRE CALDERÓN

Paco Blay: “Proposem que es faça una gestió pensant més en els interessos dels ciutadans que els d’una empresa privada”

 El portaveu i regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la preocupació del seu col·lectiu pel que sembla una imminent privatització del teatre Calderón, tant de la gestió com de la programació.

   

El portaveu i regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la preocupació del seu col·lectiu pel que sembla una imminent privatització del teatre Calderón, tant de la gestió com de la programació.

El regidor del BLOC considera que tots els rumors apunten cap una completa privatització del teatre Calderón en la línia de les campanyes “Alcoy te mueve”, en les quals una empresa s’encarrega de tot, de programar i de contractar, a partir d’una subvenció de l’Ajuntament. “I el resultat ja l’hem vist any rere any: l’empresa té com a plantejament principal els guanys econòmics i no aportar activitats realment importants per al municipi; en conseqüència, la programació deixa molt que desitjar per tal que no apareguen pèrdues en el balanç final: es limiten simplement omplir un cartell d’activitats, moltes d’elles de dubtós interès real per als ciutadans”.

Segons Blay, “de confirmar-se el que se sospita, la total privatització del Calderón, demostraria que no existeix realment una política cultural del PP, sinó un abandonament de funcions de la programació cultural de la ciutat en mans privades, de manera que el propi ajuntament a penes si intervendrà en les decisions culturals importants, malgrat disposar de tècnics experimentats i competents.”.

Per al portaveu del BLOC és molt perillosa la forma en què sembla que el PP vol fer la privatització del Calderón, ja que tot el que fa referència al funcionament del teatre, gestió i programació, estarà en mans privades, segurament a través d’una UTE, la qual tot i que d’entrada no dubtem de la seua capacitat, no buscarà realment allò que la ciutat necessita, espera, desitja -vetllar pels quals és obligació del govern municipal-, sinó allò que li supose al final de l’exercici guanys econòmics. ”I l’exemple més clar el tenim, a més de l’esmentat cas de ‘Alcoi te mueve” estiuenc, en la residència geriàtrica d’Oliver, on les queixes dels usuaris són cada vegada més freqüents per deficiències del servei, i en altres privatitzacions on els interessos reals dels ciutadans estan subordinats als econòmics de l’empresa”.

Per al portaveu del BLOC, el més greu de tot seria que evidenciaria el que ja fa temps se sospita: que el PP d’Alcoi no té programa cultural, ni propostes o iniciatives capdavanteres sobre el particular per a la ciutat, ni objectius, ni res. “Pel que estem veient, el projecte de ciutat del PP, del que tantes vegades presumeix el seu alcalde -però que no sabem quin és perquè no l’hem vist escrit mai-, no inclou cap projecte propi de direcció o d’activitats culturals, i deixa totalment en mans privades, amb plantejaments estrictament mercantils, la programació cultural de la ciutat”.

 Blay considera que hi ha un factor complementari, però important, a considerar en aquest tema. A saber. Després de feta la inversió en el teatre Calderón per part de l’Ajuntament –no de la Conselleria-, on malgrat els 2 milions d’euros de sobrecost encara té deficiències tècniques (com la falta de seguretat en l’escenari i la nul·la visibilitat des de la primera fila de la Platea), ara li l’ofereixen en safata a una empresa –o grup d’empreses- per a què li traguen un rendiment i l’exploten sense haver posat un euro. “De fet, i que sapigam, cap teatre o auditori d’aquestes característiques al País Valencià, està privatitzat en els termes que es pretén fer-ho a Alcoi”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.