Privatització de la gestió del Teatre Calderón

ImageEL BLOC S’OPOSA A LA PRIVATITZACIÓ DE LA GESTIÓ INTEGRAL DEL TEATRE CALDERÓN

Paco Blay: “Ja ho vam avisar el mes passat, i ara s’ha confirmat: el PP privatitzarà la gestió integral del Teatre Calderón, abandonant la gestió i orientació de les activitats culturals de la ciutat en mans d’una empresa privada”

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha mostrat la seua oposició a l’aprovació de les clàusules que han de regir la gestió integral del teatre Calderón en règim de concessió administrativa. “Els rumors que corrien pels cercles culturals de la ciutat, i que des del BLOC vam avisar, s’han confirmat: el PP privatitzarà durant quatre anys la gestió i la programació, renovables per quatre més”.

El regidor del BLOC considera que és un error la completa privatització del teatre Calderón, perquè serà en la línia de les campanyes “Alcoy te mueve”, en les quals una empresa s’encarrega de tot, de programar i de contractar, a partir d’una subvenció de l’Ajuntament, que en aquest serà d’un milió d’euros anual (menys enguany, que serà inferior per no ser anys complet). “I el resultat ja l’hem vist any rere any en ‘Alcoy te mueve’: l’empresa té com a plantejament principal els guanys econòmics i no aportar activitats realment importants per al municipi; en conseqüència, la programació deixa molt que desitjar per tal que no apareguen pèrdues en el balanç final: es limiten simplement omplir un cartell d’activitats, moltes d’elles de dubtós interès real per als ciutadans. I això és el que ara pot passar amb la fórmula aprovada en solitari pel govern del PP: al final d’any no hi pot haver pèrdues, perquè seran de compte de l’empresa”.

Segons Blay, la total privatització del Calderón, demostra que no existeix realment una política cultural del PP, sinó un abandonament de funcions de la programació cultural de la ciutat en mans privades, de manera que el propi ajuntament a penes si intervindrà en les decisions culturals importants, malgrat disposar de tècnics experimentats i competents. “De fet, no s’han donat els motius de la privatització ni els objectius que es persegueixen amb aquesta mesura. És com si al PP li fera nosa la política cultural i la solten. I la veritat és que amb un bon plantejament de cooperació entre l’ambit públic i privat, podria fer-se una correcta i profitosa política cultural. Però d’aquesta manera és molt difícil. Hi ha alternatives millors”.

Però la forma en què s’ha fet és, al portaveu del BLOC, molt perillosa, ja que tot el que fa referència al funcionament del teatre, gestió i programació, estarà en mans privades, segurament a través d’una UTE, la qual tot i que d’entrada no dubtem de la seua capacitat, no buscarà realment allò que la ciutat necessita, espera, desitja -vetllar pels quals és obligació del govern municipal-, sinó allò que li supose al final de l’exercici guanys econòmics. ”I l’exemple més clar el tenim, a més de l’esmentat cas de ‘Alcoi te mueve’ estiuenc, en la residència geriàtrica d’Oliver, on les queixes dels usuaris són cada vegada més freqüents per deficiències del servei, i en altres privatitzacions on els interessos reals dels ciutadans estan subordinats als econòmics de l’empresa”.

A més de la subvenció del milió d’euros, segons el regidor del BLOC, l’Ajuntament pagarà el consum d’aigua de tot l’any, i en canvi solament es reserva 20 dies l’any per a activitats pròpies (actes institucionals, actes d’altres entitats…), la qual cosa és clarament insuficient si atenem a les diferents activitats que entitats culturals de la ciutat sense ànim de lucre organitzen. “I els vindria molt bé una ajuda d’aquest caire per part de l’Ajuntament. En canvi moltes d’elles hauran de pagar el lloguer que marque l’empresa concessionària”.

Per al portaveu del BLOC, el més greu de tot seria que evidenciaria el que ja fa temps se sospita: que el PP d’Alcoi no té programa cultural, ni propostes o iniciatives capdavanteres sobre el particular per a la ciutat, ni objectius, ni res. “Pel que estem veient, el projecte de ciutat del PP, del que tantes vegades presumeix el seu alcalde -però que no sabem quin és perquè no l’hem vist escrit mai-, no inclou cap projecte propi de direcció o d’activitats culturals, i deixa totalment en mans privades, amb plantejaments estrictament mercantils, la programació cultural de la ciutat”.

 Blay considera que hi ha un factor complementari, però important, a considerar en aquest tema. A saber. Després de feta la inversió en el teatre Calderón per part de l’Ajuntament –no de la Conselleria-, on malgrat els 2 milions d’euros de sobrecost encara té deficiències tècniques (com la falta de seguretat en l’escenari i la nul·la visibilitat des de la primera fila tant de la platea i com de l’amfiteatre), ara li l’ofereixen en safata a una empresa –o grup d’empreses- per a què li traguen un rendiment i l’exploten sense haver posat un euro. “De fet, i que sapigam, cap teatre o auditori d’aquestes característiques al País Valencià, està privatitzat en els termes que es pretén fer-ho a Alcoi”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *