Congrés Nacional sobre el minifundi

ImageEL BLOC FELICITA ALS ORGANITZADORS DEL PRIMER CONGRÉS NACIONAL SOBRE EL MINIFUNDI

Paco Blay: “S’han dit coses vertaderament importants, tant de caràcter econòmic, com mediambientals i educatives. Amb iniciatives d’aquest caire, es poden veure més alternatives per a les nostres comarques ”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha mostrat la seua satisfacció tant pels resultats com pel nivell de les intervencions i debats en el Primer Congrés Nacional sobre el “Minifundi com a defensa de l’ecosistema mediterrani” que ha tingut lloc a Muro els passats 25, 26 i 27 d’abril. “Des del BLOC felicitem als organitzadors, tant per la iniciativa, innovadora al País Valencià, com per les perspectives de tot tipus que s’obren als municipis de les nostres comarques d’interior. La Universitat d’Alacant, l’Ajuntament de Muro i l’Associació ELVIART, tots tres coorganitzadors, poden estar satisfets dels resultats”.

El portaveu del BLOC recorda el plantejament globalitzador de les Jornades, ja que al voltant del minifundi s’han analitzat tant les possibilitats econòmiques que presenta, si es produeixen articles de gran valor afegit (ecològics, per exemple, o de acurada factura, com el vi o l’oli), com pels valors mediambientals i educatius que representa mantenir i conservar els paisatges rurals tradicionals. “El cas dels vins del Priorat, de gran prestigi internacional gràcies a activitats com les que s’han debatut, impulsades pel biòleg Josep Lluís Pérez Verdú, pot ser un exemple a seguir”.

Així mateix s’han tractat temes relacionats amb l’estructura de la propietat, els problemes que pot presentar el minifundi, les possibilitats d’una agricultura sostenible, que pot contribuir a la defensa de la biodiversitat, i la importància dels paisatges tradicionals com a element d’ordenament del territori. També s’han explicat i debatut els avantatges de la dieta mediterrània, composada per la trilogia clàssica (cereals, oli i vi), juntament amb l’abundància de fruites i verdures, però que té com element vertebrador l’oli d’oliva, sobre el qual metges procedents de les Universitats d’Alacant, Elx i Còrdova han explicat les virtuts de la dieta així com el resultat d’investigacions en marxa sobre el particular.

En les diferent taules redones s’han aportat mesures per a rellançar aquests tipus d’activitat com a solució econòmica a la progressiva pèrdua de rendes i d’agricultors -a penes si hi ha relleu generacional-, bé per la via de les inversions necessàries per a fer rendible l’agricultura d’interior pel camí del “valor afegit”, bé també -no són incompatibles- exigint a l’administració subvencions per mantenir els paisatges agraris tradicionals, la qual cosa ajudaria al manteniment de la biodivesitat i a la seua sostenibilitat. Segons Blay, “moltes de les conclusions i propostes que s’han formulat, en el cas de portar-les endavant, poden ser una via perfecta per al rellançament, sostenible i rendible alhora, de l’activitat agrícola en els nostres municipis i per a la posada en valor de les comarques d’interior, la qual cosa sintonitza perfectament amb els plantejaments que des de fa temps ve fent el BLOC com a solució -i revalorització- de gran part dels problemes dels nostres pobles, on els joves poden trobar una forma de viure i evitar el seu exili. Llàstima que el PP de Sedano no estiga per eixa via de desenvolupament i es desentenga totalment de la millor via de convertir a Alcoi en la capital de l’interior valencià, impulsant i liderant polítiques locals i comarcals més globals i sostenibles, de futur en definitiva”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *