ImageEL BLOC RECORDA QUE JA VA ADVERTIR EN 2005 QUE LA DECISIÓ DEL TRASLLAT DELS JUTJATS A LA PLACETA DE LA MARE DE DÉU ERA UN ERROR

Paco Blay: “Vam votar en contra en els mes de març de 2005 per raons econòmiques, tècniques i patrimonials. I la gestió posterior del tema demostra que teníem raó, perquè ara tot són problemes per no haver fet les coses bé”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha recordat que ja advertir en el Ple de març de 2005 que la decisió de traslladar els jutjats a la placeta de la Mare de Déu era un greu error ja que no disposava dels informes tècnics pertinents ni de les opinions dels usuaris i afectats. Per això ara resulta que l’espai és insuficient, cal ampliar l’edifici invertir quasi 200  ilions de les antigues pessetes, que pagarà el poble i no la Conselleria; tot són problemes, doncs, per una dolenta gestió.

Segons el portaveu del BLOC, tot ve del Ple de març de 2005 es va aprovar una tercera modificació del Conveni amb la Generalitat per a la rehabilitació del Centre Històric, en la qual s’incloïa precisament una partida de 1’1 milions d’euros per a la rehabilitació de l’edifici de la Mare de Deu i destinar-lo a jutjats. En aquell Ple el BLOC va votar en contra, per tres tipus de raons:

* per raons econòmiques, perquè era responsabilitat de la Conselleria dotar d’infraestructures judicials al municipi i no de l’Ajuntament (i això que teníem de conseller un alcoià, Miguel Peralta) que podia dedicar a altres prioritats del Centre Històric eixa partida; la Conselleria segueix sense invertir en Alcoi en matèria de jutjats.

* per raons tècniques, perquè no disposàvem dels informes dels usuaris usuaris habituals del jutjat: jutges, treballadors, advocats, policies, veïns i professionals de la comarca, i encara no existeixen els informes ni la conformitat, i perquè a més va a carregar-se de trànsit un Centre Històric que necessita més de vianants que de cotxes;

*  i per raons patrimonials, perquè es perdia un edifici emblemàtic –un dels més antics d’Alcoi, si no el més antic dincs del cas urbà- que es podia dedicar altres usos més municipals, com un museu, que no es podrà fer perquè serà titular la Conselleria i no el municipi.

“Els altres grups polítics, o van votar a favor del Conveni -i implícitament del trasllat dels jutjats- o es van abstenir”.

Blay recorda que “ja va advertir al govern municipal del PP en el Ple de 2005 que no es podia prendre una mesura tan important de canviar la ubicació d’un servei tan destacat per a la societat com és tot el que fa referència a l’administració de justícia, sense disposar dels informes favorables -o l’assentiment almenys- dels usuaris habituals del servei, com són els jutges, treballadors, policies, procuradors, advocats,… però també veïns que acudeixen diàriament a inscriure en el Registre Civil naixements, defuncions i matrimonis o inclús a passar revisió d’accidents de trànsit”.

Cal tenir present que l’administració de justícia constitueix a més a més un servei comarcal i, en conseqüència s’ha de tenir en compte -a més de l’opinió dels usuaris comarcals- el problema de l’accessibilitat i l’aparcament per als seus usuaris i treballadors, i la Placeta de la Mare de Déu té condicions molt pitjors per a aquests aspectes que on estan ubicats ara.

Des del BLOC consideren que si el problema era que l’espai dels actuals jutjats és insuficient, hagués estat més assenyat i sostenible ampliar l’edifici actual -o inclús remodelar-lo- per a adaptar-lo a les noves necessitats. O almenys, haver-ho consultat els implicats. Com que en la nova ubicació de la Placeta de la Mare de Déu no caben els serveis bàsics, segons han afirmat els representants sindicals dels treballadors, s’ha anunciat la construcció d’un nou edifici annex que costarà quasi tant com el de la primera fase -per no haver consultat abans-, edifici que també s’hagués pogut construir o afegir en l’actual ubicació. “En tot cas, per a un decisió d’aquesta envergadura hauria estat absolutament necessari disposar dels informes escrits dels implicats explicant quins problemes hi havia i com seria convenient resoldre’ls. Però no ha hagut res d’aquesta consulta”, afirma Blay.

Per altre costat, el portaveu del BLOC denuncia el balafiament de despeses important per al municipi ja que la inversió de quasi 200 milions de les antigues pessetes, a més dels anunciats en el local d’ampliació, l’ha fet el propi municipi -i no la Conselleria ni el Ministeri corresponents-, de la partida que hauria d’anar dedicada a la revitalització del Centre Històric. D’aquesta manera el govern del PP haurà privat al Centre Històric -i de rebot, al municipi- de quasi 400 milions de pessetes per a diverses intervencions urbanes i projectes d’actuació (en altres municipis, la construcció de nous jutjats corre totalment a càrrec de la Conselleria i del Ministeri). “I encara no està clar quina compensació urbanística obtindrà el municipi per la cessió -que no està clara- de l’actual edifici de la Plaça d’Al-Azrac. En el fons sembla més una operació urbanística que de millorar de debò els serveis del municipi i de reforçament de la seua capitalitat”.

Acaba Blay la seua nota recordant que aquesta manera d’actuar del govern de Sedano, en un projecte de gran transcendència per a la ciutat, no és nova, i mostra una forma d’actuar poc rigorosa, com han estat els casos de la Rosaleda, l’Estambrera, el solar de MacDonalds…

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.