ImageEL BLOC DEMANARÀ EN LES CORTS VALENCIANES UNA AGILITZACIÓ DE LA CONNEXIÓ FERROVIÀRIA ALCOI-ALACANT

Paco Blay: “Considerem més urgent per a l’economia de les nostres comarques la connexió per tren fins Alacant, que no la carretera Alcoi-Benidorm, que presenta molts problemes. I demanem que les administracions responsables del tema l’agilitzen i el consideren prioritari”

 

  

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que el BLOC, a través  del seu Secretari General i vice-síndic a les Corts Valencianes Enric Morera, ha presentat una proposició no de llei per a què la Generalitat Valenciana agilitze el projecte de connexió ferroviària entre Alcoi i Alacant i el considere urgent i prioritari.

El portaveu del BLOC recorda que aquest va estar aprovat per unanimitat, a proposta del BLOC, en un Ple de l’Ajuntament d’Alcoi de l’any 2004, i gaudeix de l’assentiment dels diferents col·lectius socials i empresarials de la ciutat i comarca per les conseqüències beneficioses que reportaria a les comarques d’interior. “Aquest ferrocarril és una vella reivindicació de la societat alcoiana des de finals del segle XIX, i mai s’ha portat  a terme. Es va començar en la Dictadura de Primo de Rivera –del qual queda com a vestigi la Via Verda i uns ponts força interessants–, però el projecte es va paralitzar poc després per la crisi econòmica dels anys 30 i les urgències econòmiques de la II República”.

Des del BLOC adverteixen que aquest projecte ja estava contemplat en el “Pla d’Acció Territorial de la Muntanya d’Alacant” (PAT), però considerat com a objectiu a mitjà-llarg terminis, situació que ha ratificat el conseller Garcia Antón en la presentació del Pla Estratègic per a Alacant. “El conseller no ha considerat urgent la connexió ferroviària Alcoi-Alacant, i valora com a prioritària la carretera ràpida Alcoi-Benidorm, que presenta molts més problemes mediambientals i no és tan necessària per a les indústries de la zona. Amb la proposta a les Corts es pretén que la Generalitat considere prioritari i urgent el projecte de connexió ferroviària entre Alcoi i Alacant, que hauria de sumar-se a la modernització de la línia Alcoi-Xàtiva, i l’activa el més aviat possible”.

 Segons Blay, en els temps que corren, d’evident de canvi climàtic, el ferrocarril és el transport del futur, més sostenible i cal apostar per amb decisió. Cal tenir present que és fonamental, des de tots els punts de vista, la connexió amb el sud del clúster industrial d'interior més actiu del País Valencià i d’una gran tradició fabril:  la Foia de Castalla, l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida. Seria una bona manera d’ajudar a la competitivitat. “Al mateix temps, i quan s’acaben les faenes de modernització del tren Alcoi-Xàtiva, podria servir de ruta turística València-Alacant per l’interior, que abastaria molta més població, i beneficiaria a molts més pobles que no la carretera o via ràpida Alcoi-Benidorm, de molt més impacte mediambiental, d’efectes econòmics molt més reduïts –almenys discutibles-, i de perilloses conseqüències sobre l'urbanisme en les nostres comarques al propiciar una segona línia de costa per a les urbanitzacions. De fet alcaldes i veïns l’han rebutjada categòricament”.

Per al portaveu del BLOC, el tren Alcoi-Alacant compta amb una avantatge inicial: les obres de l'autovia central, ja en marxa, segueix precisament el mateix traçat que hauria de tenir el tren (València-Alcoi-Alacant). “Aleshores es podria construir en paral·lel a la mateixa autovia, que seria el més raonable, tindria molts menys impactes sobre el territori, seria més econòmic -molts moviments de terra ja estan fets- i estaria en coherència amb la forma d’intervenció pública sobre el territori que aconsellen les directrius europees i les pràctiques de sostenibilitat”.

Acaba la nota Blay, afirmant categòricament: “Després de més de 100 anys de reivindicacions, la societat alcoiana ha adquirit suficients drets, i s’ha carregat de més paciència de la necessària com per a poder aspirar a una "eixida al mar" per ferrocarril. Tenim dret a un gest –entenga’s, inversió decidida i suficient– de les administracions responsables  (estatal i autonòmica) per tal que aposten decididament per la connexió Alcoi-Alacant i acaben amb l’aïllament secular en que sempre hem estat els habitants d’aquestes comarques d’interior tan dinàmiques, i tan conformades fins ara”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.