ImageGUIÓ INTERVENCIÓ MOCIÓ HOTEL FONT ROJA
(PLE del 29-juliol-2008)

Aquest és el guió que teníem preparat. Però els pocs minuts que hi ha per a intervencions -5 en la primera i 3 en la segona- ens han obligat a seleccionar. Per això tot el que hi ha ací no s’ha pogut dir en el Plenari. Però és el que pensem en el BLOC sobre el problema

Estem davant d’un tema que ha despertat una gran alarma social, perquè afecta a l’imaginari col·lectiu, a l’espai viscut, en definitiva al coret de tots els alcoians. (La concentració d’ahir i les més de 7.000 signatures arreplegades en pocs dies mostren que hi ha molta preocupació social pel tema).

Com que estem integrats en la plataforma  -unitària- sobre el problema, assolim els arguments que s’ha fet públics en els escrits de signatures i fullets informatius, i no repetirem alguns arguments  que s’han difós abastament, tant sobre impacte irreversible en el paratge com sobre la insostenibilitat econòmica, social i mediambiental del projecte. Tractarem ara de donar algun argument més, i, sobretot, tractarem de mostrar que els arguments que el govern del PP utilitza i fa valdre per a construir un hotel en el nucli del Parc Natural són escassos  i fluixos.

Des del nostre grup sempre hem considerat que és un error plantejar la construcció d’un hotel en el cor del mateix Parc Natural, ni de 100 habitacions –com es va anunciar en un principi (en 2002)– ni de 50 –com s’anuncia ara. Podem formular-ho d’una altra manera: és un sacrifici inútil d’un dels espais més emblemàtics dels alcoians, i del Parc Natural valencià més visitat després de l’Albufera de València.

Donarem dos tipus d’arguments o raons: internes al mateix procés i projecte, i externes, per la relació que té –i vol el govern del PP que tinga- amb el conjunt de la ciutat.

I. RAONS INTERNES
 
1) Ha canviat, i molt, el plec de condicions. Fins tres redaccions tingué des del 2005, ens costà al poble 18.000 i euros i no ha servit per a res, perquè el que ara s’ha aprovat i obert a concurs és ben diferent dels anteriors, i així ho hem manifestat a l’opinió pública: l’actual és molt més obert i permissiu. Recordem els canvis més destacats:
ü     es podrà construir soterrani i semisoterrani, que s’afegiran a les dues –o tres- plantes sobre rasant permeses, però no s’ha explicat la finalitat o funció de les dues possibles noves plantes soterrànies (per a aparcament de cotxes? Per a gimnàs?);
ü     la conducció d’aigua fins l’Hotel la pagarà l’Ajuntament –el poble d’Alcoi en definitiva-, no l’empresa concessionària;
ü     es pot ampliar la concessió de 40 anys a 60;
ü     ha desaparegut la consideració de “hotel de muntanya”, sobre la qual tant va insistir el PP en 2005 per a defensar la sostenibilitat del primer projecte;
ü     queda massa oberta la urbanització de la zona, pel que fa als accessos i aparcaments a construir, que queda a criteri de l’empresa concessionària, i no té en consideració que és un espai públic i Parc Natural;
ü     en absència d’agents de l’autoritat en el paratge, seran els encarregats de l’explotació de l’hotel els que podran adoptar les mesures que consideren escaients en la utilització de l’obra pública.
És fàcil comprendre per què el Consell de Protecció no s’ha pronunciat encara i el seu president va declinar amablement pronunciar-se davant aquest evidents novetats respecte al Plec que van votar favorablement en 2005.

2) L’Estudi de Viabilitat Econòmica, curiosament l’únic document que s’ha mantingut pràcticament inalterable en les quatre redaccions diferents, és molt fluixet al nostre criteri. Ho vam advertir en juliol del 2005, i ho repetim ara:
·         Les dades que utilitza –visitants, possibles pernoctacions…- són molt aleatòries, gens justificades; la idea més aprofitable és que reconeix una tendència al creixement del turisme d’interior front al de costa; però aquesta es pot atendre amb hotels o cases rurals que ja existeixen, o fins i tot amb el Complex Turístico-Cultural del Salt que el BLOC va proposar en 2004 i que el PP no ha volgut mai; però l’estudi en cap moment demostra la necessitat concreta d’un  Hotel en la Font Roja.
·         No té en compte un problema que en la Font Roja és real: l’estacionalitat, és a dir que el flux de visitants del Parc en l’hivern baixa molt (per les baixes temperatures –que deixen la carretera gelada-, la neu –que dificulta el seu accés-…), problema que ja limitava l’ús de l’antic hotel que ara addueix el PP per justificar el nou.
·          Hi ha contradiccions, com per exemple,
–         si s’afirma en un paràgraf que “El mantenimiento de de las condiciones anteriores evitarà la realización de desmontes y terraplenes, que modifiquen la calidad escénica del entorno y de la zona de ubicación del hotel”,
–         més endavant reconeix que “para adecuar las actuaciones en accesos, aparcamientos, terrazas y jardines se utilizaran especies autóctonas…”.
–         ¿En què quedem? Per a nosaltres no serà possible, com diu l’estudi, “mantener la topografía existente, las cotas naturales y el relieve actual” amb les obres necessàries per a un Hotel, que es reconeixen implícitament, com són fer aparcaments, construir accessos per a proveedors i constructors, etc. Com es poden fer aparcaments i soterranis sense realitzar “desmontes i terraplenes”?
–         Com que el projecte encara no ens l’han mostrat al complet, això de fer aparcaments soterranis i demés serveis anunciats en els mitjans de comunicació queda molt lluny del que diu l’estudi de Viabilitat.
·         Per això és realment sorprenent que una empresa haja volgut accedir a construir-lo i explotar-lo amb amb aquest estudi, a no ser que s’haja corregit per part de l’empresa concursant, i per això afegeix elements nous al projecte que milloren l’estudi de viabilitat. En qualsevol cas, el que ha passat per Comissió és molt poc convincent,  fins i tot des del  punt de vista empresarial.
·         En aquest sentit, cal preguntar-se: serà per tots aquests motius que la cadena AC i la Societat d’Inversions, que  van anunciar en octubre de 2003 que estudiarien el projecte, no s’han presentat i, per tant, han renunciat a ell?

3) Hi ha dubtes sobre l’única empresa que opta a la construcció explotació (“Promociones Hoteleras Vacacionales S.A.”). Segons els nostres esbrinaments, i a falta de més informació que el govern municipal encara no ens ha facilitat, sembla que no és una empresa dedicada o especialitzada en Hotels. Nosaltres almenys no coneguem cap activitat específica sobre el particular:
·         No és una cadena “coneguda” (AC o Melià, segons els mitjans d e comunicació, han renunciat); l’única activitat relacionada que se li coneix a l’administrador o gerent és com administrador de cases de repòs i convalescència (Residencial Punta Margalla, de Torrevieja).
·         En el 98 va canviar el nom de “Promociones Hoteleras Torrevieja S.A.” per l’actual: “Promociones Hoteleras Vacacionales S.A.”, no sabem per si tenir més projecció o per deslliurar-se de la imatge de l’urbanisme que es practica en la ciutat costera. El domicili social actual el té a Madrid, però en el 2000 encara el tenia a Benidorm.
·          Segons el registre mercantil, té un únic treballador, que segurament serà el gerent, el qual està donat d’alta com arquitecte tècnic o aparellador amb despatx professional en Benidorm.
·         I el gerent ha tingut en la seu contra un parell de subhastes judicials de dos pisos en tres anys (un en Madrid en 1998 i un altre en Torrevieja en 2001; vore BOE i BORME).
Conclusió: és una empresa vinculada més a l’urbanisme de la zona costanera d’Alacant, malgrat que el domicili  seu social siga Madrid, que a l’activitat de gestionar un hotel singular com el que hauria de ser el de la Font Roja. La pregunta surt d’immediat: Posarem la Font Roja en mans d’una empresa d’aquestes característiques?
En qualsevol cas, tots aquest dubtes poden desvetllar-se si tenim accés a la documentació i s’aclareixen els punts obscurs.

4) I el mateix podem dir sobre el mateix projecte presentat per l’empresa: a falta de documentació –insistim-, de moment solament coneguem una versió virtual, de postal, però res no sabem dels detalls:
·         Si hi ha aparcament soterrani i “spa”, caldrà tenir present el tipus de subsòl, per allò de preservar la tipologia geològica i l’alcavó de la font, i per tant s’haurà de sumar una planta més a les tres que es veuen en els costats.
·         Més qüestions: per on entraran els cotxes a eixe presumpte aparcament soterrani? per un túnel? I des d’on arrancarà? Per on anirà el seu traçat? I per on entraran al paratge les furgonetes de subministraments d’intendència a l’hotel per a descarregar amb comoditat? Com que el plec de condicions deixava aquesta qüestió molt oberta, i a falta de disposar del projecte, tenim tot el dret a pensar que la intervenció serà de molt més  abast sobre el paratge que simplement sobre els antics xalets, i que l’afecció pot ser realment greu (sobre carrasques centenàries, sobre la pròpia estructura geològica…).
·         Tampoc no sabem si hi acompanya al projecte estudi geotècnic, donades les característiques del paratge (argiles del keuper…)
·         En definitiva, de confirmar-se aquests temors, el cor de la Font Roja, l’espai més emblemàtic dels alcoians, el Parc Natural de muntanys més interesant del País Valencià (el carrascar d’ombria més meridional de la península ibèrica, segons els experts), es veurà greument afectat i transformat, sense possibilitat de reversió,  i a més a més privatitzat durant 40 anys, ampliable a 60.
·         Per a nosaltres, l’única intervenció que caldria fer és la següent: rehabilitar els antics xalets per a què la brigada de manteniment tinga seu estable, i fer un alberg on puguen pernoctar –i refugiar-se en cas de pluja– investigadors acreditats i excursionistes.

II. RAONS EXTERNES
 
1) Sembla que l’únic argument raonable que el govern del PP esgrimeix  és l’econòmic: serà bò per la ciutat, “pieza clave del mapa turístico que la ciudad puede ofrecer al visitante…”, segons paraules del portaveu del PP. (Deixem per a més endavant els altres arguments: si ens costarà diners al municipi –pujar l’aigua, sí, per descomptat–, si abans ja hi havia hotel, si 3 o 4 plantes…). Vejam aquest argument econòmic.
·         Per a ser una decisió tan greu –privatitzar un espai públic i construir en el cor d’un Parc Natural–, no hi ha avaluació rigorosa de l’impacte econòmic, positiu, per a la ciutat: llocs de treball reals que es generaran, quins sectors es podran dinamitzar, possible efecte “multiplicador”… Ni es fa fer en 2005, ni s’ha fet tampoc ara. S’afirma i punt; però no es demostra.
·         Més aviat pot ser el contrari. Ja tenim hotels a la ciutat, i places hoteleres dins i fora del parc en forma cases rurals, algunes amb fortes inversions. I a tots els costa molt tenir índex d’ocupació al llarg de l’any que siguen realment rendibles. Diuen que mai estan plens. El que hem de fer en tot cas és ajudar-los a aquests establiments (en forma de “packs”, per exemple), i no plantejar iniciatives que puguen fer-los la competència.
·         En qualsevol cas, seria molt més interessant, seria millor “pieza clave del mapa turístico que la ciudad puede ofrecer al visitante…” [paraules del portaveu del PP] enllestir un Complex Turístico-Cultural al Salt al voltant de la finca de Brutinel, com vam proposar en febrer de 2004, tant perquè queda fora dels dos Parcs Naturals com per la quantitat d’elements que ofereix: hotel/s en la casa de Brutinel, molí paperer, vistes, paratge, geologia, casa de Gil-Albert, jaciment Neanderthal…

2) Parlem també del turisme, l’altre argument que el PP vol fer valdre. Malgrat que es parla des de fa molt de temps de la importància del turisme com a, segons el portaveu del PP, “fuente de ingresos y eje dinamizador de la economía local”, no existeix tampoc un estudi global sobre la importància que podria tenir el turisme sobre l’economia de la ciutat (i no solament sobre la Font Roja).
·         Perquè molt de parlar de turisme, però aquest no despega: que hagen passat per la Infoturist, entre alcoians i forasters, 34.000 persones en 2007, és una xifra ben pobra. Però és comprensible si no hi ha restaurants en diumenge, ni packs amb touroperadors, ni itineraris guiats, ni horaris adients de la Infoturist (d’11 a 14 en dissabte i diumenge és donar poc servei). Etc.
·         Possiblement estiga equivocada l’estratègia, i s’està fomentant més el turisme per als alcoians (en forma de titulars de premsa, per exemple, o de declaracions solemnes i repetides), que per als turistes reals. Potser siga més rendible per al municipi contactes amb touroperadors i altres estratègies que viatges cars a USA o Japó, la importància econòmica dels quals encara està per veure.

3) La nova proposta del govern municipal és la de convertir Alcoi en ciutat de Congressos. Parlem d’ells, i de com sembla que vol plantejar aquesta relativa novetat  (que ja està costant-nos diners, abans que es  traduesca en alguna cosa concreta).
·         Ja fa temps que se’n fan en Alcoi, i de molts participants. Ressenyem-ne uns quants dels darrers vint anys: Arqueologia Industrial (1989 i 1990), Història la Ciència (1996), els del CAEHA (des del 1984, cada dos anys aproximadament), el de Salut i Malaltia… Un dels més nombrosos era el de Sociolingüística, que reunia cada anys de 200 a 300 persones, i el PP va deixar de subvencionar-lo quan va entrar  a governar; va tenir unes 10 edicions. (Sembla que com el PP no hi acudia als Congressos, té la sensació no se’n feien abans).
·         En tot cas, si el que es vol són Congressos massius (de més de 200-300 assistents), tampoc no caben en l’Hotel de la Font Roja. Aleshores…?
·         Tal com s’ha plantejat, sembla més un “negociet”  més, que un interès real de “situar Alcoi en el mapa”, que s’aconsegueix per la via de les conclusions, declaracions, cites bibliogràfiques… Els efectes econòmics i turístics venen després a conseqüència de, són “col·laterals”.
·         En tot cas, s’ha de procurar que beneficie a empreses d’ací, i no a una forastera, que és en definitiva la “societat de congressos” amb la qual ha contactat el govern del PP, empresa que cobra –i no poc– per organitzar-los. Algunes Universitats ho fan d’una altra manera: la Universitat s’encarrega de la part científica, la més important si es vol un Congrés exitós (qui s’encarregarà d’aquesta part en Alcoi?), i la part d’intendència i d’hostatge li la encarreguen a una agència de viatges de la seua confiança (normalment de la ciutat, no forastera). A Alcoi tenim agències sobradament preparades per a portar a terme aquesta tasca.
·         Tenim pocs recursos, segons es queixa el regidor d’hisenda… doncs no els donem a empreses forànies (casos de la Glorieta, Avgda. Elx, Calderón, Rosaleda, Uxola…). Els nostres empresaris es queden sempre fora dels grans projectes, als quals curiosament solament concursa una sola empresa: Rosaleda, Uxola, McDonalds, Calderón, Hotel Font Roja…
·         En tot cas, solament per a anunciar la idea –i un Congrés per al 2009!– van a gastar-se varis milions de pessetes (25.000 euros). No estarem començant a construint la casa per la teulada?
·         El cas de Terol és ben il·lustrador: una ciutat més petita que Alcoi ha aconseguit, amb col·laboració universitària, consolidar uns cursos d’estiu de gran nivell, prestigi i assistència. Però solament en estiu; en hivern fa molt de fred. Però la ciutat s’hi volca.

4) Una última observació, sobre la qual insisteix molt el PP i acusa als que s’oposen de doble vara de medir: si ja n’hi havia abans un hotel, sense cap problema, per què ara no el voleu? Quin problema hi ha en continuar com abans? Aquest argument no val; i direm els motius:

·         No són els mateixos temps, ni les ciències mediambientals existien, ni hi havia la mateixa sensibilitat respecte al medi ambient, ni hi havia legislació protectora i restrictiva, ni era tan visitat el paratge.  (La dieta alimentària actual, posem per cas, amb tot el que s’ha avançat en matèria de nutrició, tampoc no és la mateixa que fa cent anys).

·         L’argument, a més a més, es veu inadequat si l’apliquem a altres camps, com per exemple la ubicació de fàbriques dins la ciutat, que les hem tingut durant molt de temps. Ara hi ha més sensibilització respecte a la salut pública i s’ha demostrat que la ciutat és més saludable si les activitats més contaminants se situen fora del casc urbà; per això la legislació actual és molt més restrictiva i protectora del medi ambient urbà que no abans.

·         Per tant, malgrat que en altres temps hi havia hotel, és veritat que segons els experts en medi ambient per a la conservació del paratge quan menys activitats agressives s’hi instal·len, millor es conservarà, i per això les directrius europees són molt més protectores, i per això ara hi ha PORN i PRUG. I més si tenim en compte que és un Parc Natural més aviat petit.

5) En fi es demagògic voler posar en el mateix sac –el del “progrés”– tot allò que el PP ha fet i ha estat discutit per l’oposició i per col·lectius ciutadans  (el caixer del riu, MacDonalds, Centre Històric, Hotel AC, Centre Comercial…) perquè cadascun no és exactament el mateix. Vejam uns exemples:
·         Centre Comercial: hi havia alternatives millors, o almenys tan bones, sense necessitat de vendre tot el solar. I a més solament està obligat a l’activitat comercial els deu primers anys.
·         Centre Històric: des del principi hem discutit els criteris que s’han seguit: demolició general i reedificació posterior, sense tenir en compte res del passat ni les possibles rehabilitacions o reconstruccions d’ambients, cases… No ha servit de molt que el conjunt és un BIC.
·         MacDonald: mai hem negat des del BLOC que vingués a Alcoi, però no “regalant-li” més de 2.000 metres de zona verda pública. Cabia en altres llocs.
·         Encaixament del riu: l’obra l’ha feta la CHX, però canviant bastant el projecte inicial gràcies a les al·legacions dels ecologistes (el projecte inicial sols preveia formigó i no tenia en compte que el riu és un ecosistema i no un espai o solar amb el qual es pot fer el que vulgues; així i tot, el projecte era millorable).
·         Aparcament de la Rosaleda: té una sentència del TSJ en contra.
·         Hotel A.C.: en el BLOC mai ens hem oposat a ell. Quan el govern municipal ho afirma, posa en el mateix sac a tots. Però ara en el projecte de la Font Roja, està posant-li competidors a un hotel que li costa omplir les habitacions.
 
 
(PER AL SEGON TORN D’INTERVENCIONS)

Tot aquest enrenou està ocultant l’autèntica i dolenta gestió de molts dels problemes de la ciutat, que no es resolen. Dit amb altres paraules, el futur de la ciutat no depèn en  absolut de l’Hotel de la Font Roja, i en canvi hi ha molts problemes importants per a la ciutat i per a molts col·lectius que estan parats, descuidats o mal gestionats. No oblidem que aquest estiu es compleixen ja vuit anys de govern del PP, l’equivalent a dues legislatures, i alguns dels problemes que anem a esmentar els arrastrem des del 2000:

·         el Col·legi Miguel Hernández, està per començar de debò.
·         L’Escola d’Art, també sense començar.
·         Sòl industrial: en vuit anys no han estat capaços de crear un sol metre, malgrat el clamor empresarial. Canal o res? Així ens va. De la Canal no hi ha ni projecte: solament declaracions.
·         L’aparcament de la Uixola, amb molt deretràs, i parat. I han enderrocat un edifici que estava operatiu per a altres serveis i en bones condicions arquitectòniques -l’antiga escola de la Uixola- , a canvi de res.
·         El bulevard, també parat.
·         Del trinquet, que van anunciar, no n’hi ha ni projecte.
·         Escoletes, en fan falta almenys dues, i no estan ni projectades. Amb el diners del trasllat dels jutjats (més de 400 milions de pessates) –un altre error de gestió- s’hagueren pogut construir.
·         El regal d’un milió anual per a la gestió del Calderón a una empresa d’amics o familiars del PP és un autèntic escàndol.
·         Però no s’hi priven de contractar a més gent de lliure designació (Garrigues, personal de confiança…)
·         El Centre de malalts mentals del Barranquet, parat.
·         El tren Alcoi-Xàtiva, parat.
·         El Pla Estratègic de la Cambra de Comerç, parat.
·         Iniciatives per a afrontar la crisi, absents (i això que ara el responsable de Promoció Econòmica és el mateix alcalde).
·         Etc.
 
Alcoi, 29 de juliol de 2008