ImageEL BLOC APORTA UNA ALTRA INICIATIVA FRONT A LA CRISI: ES PODRAN CREAR EMPRESES PER AL  REAPROFITAMENT DE LA BROSSA
Paco Blay: "El govern municipal ha acceptat un Prec en aquest sentit, preferentment per a joves, que podran presentar les seus propostes”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, han manifestat la seua satisfacció perquè el govern municipal d’Alcoi ha acceptat un prec del BLOC en el sentit que recolzarà qualsevol iniciativa dirigida a la creació d’empreses, preferentment de joves, pera reutilitzar la brossa i poder obtenir beneficis econòmics d’aquelles coses que fins ara eren o bé rebutjades sense més o fins i tot infrautilitzades.

El BLOC va presentar en el darrer Ple de l’Ajuntament un prec en el qual es demanava al govern municipal que elaborara un Pla de mesures per potenciar, especialment entre els joves, la creació d’empreses dedicades al reaprofitarment i reutilització dels residus que es generen a la nostra ciutat. Els regidor va insistir bàsicament en dos aspectes: la reutilització de les restes orgàniques i vegetals, i la d’aparells que dipositen en l’Ecoparc que poden ser reutilitzables per a ser comercialitzats en botigues de segona mà.

Pel que fa al primer capítol, Blay va explicar que “les botigues de verdura generen abundants restes orgàniques, juntament als residus vegetals de la neteja de parcs, casetes o escoles, les quals –si no es barregen i s’arrepleguen totes juntes- podrien contribuir a obtenir un compost de qualitat perfectament reutilitzable i per tant comercialitzable, i no com el que ara s’obté, que és de baixa qualitat per la barreja d’impureses que conté”.

Per això el regidor del BLOC va insistir en el Ple en què fins i tot podrien crear-se inclús empreses de gestió d’aquest tipus de residus, que controlaria, aprofitaria i fins i tot podrien ajudar a certificar un volum de residus que podria suposar un xec de descompte -o un premi- en la taxa de recollida per a les botigues de verdura o activitats afins que arribaren a un volum que es considerara suficient, i a més contribuiria a reutilitzar residus orgànics i crear expectatives empresarials, modestes potser, però com diu el sentit comú popular, “tota pedra fa paret”. “Solament faltaria que des de l’administració es potenciara i s’ajudara a aquest tipus d’empreses, especialment si estan impulsades per gent jove”.

Pel que fa al segon tema, també va proposar Blay que es podria facilitar el reaprofitament d’aparells i elements que es dipositen en l’ecoparc però que podrien “retornar” a l’ús normal amb unes petites intervencions i/o reparacions, de manera per tant que compliríem una de les màximes del desenvolupament sostenible: la reutilització. “En l’època de crisi que estem travessant, és segur que moltes famílies poden trobar productes necessaris a menys preu, amb la qual cosa li donaríem al reaprofitament dels residus una dimensió social. En certes societats i en certs moments, les botigues de productes de “segona mà” tenen èxit i fan la seua funció social”.

Des del BLOC van advertir que portar endavant aquestes propostes de reutilització, i de diversificació de l’activitat productiva, no és una tasca senzilla, i més per part de joves, que troben sempre dificultats tècniques, administratives i financeres per a “arrancar”. Per això Blay considera que “seria necessari que des de l’administració municipal es donaren totes les facilitats que estiguen en la seua mà per a fer-les possible: fiscals (amb carències durant els primers anys), administratives, assessorament…”.

La resposta positiva del govern d’Alcoi en el sentit que s’assolia el compromís de què d’ara endavant s’atendran, estudiaran i assessoraran qualsevol projecte o iniciativa que vaja en la línia esmentada, ha estat ben rebuda pel grup municipal  del BLOC, que considera la seua proposta una bona forma d’afrontar la crisi, amb la creació de noves empreses que poden convertir alguns aspectes de la recollida de la brossa en riquesa, o almenys en activitat rendible, contribuint a la diversificació productiva, a l’autoocupació i a la sostenibilitat del municipi.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.