ImageEL BLOC  ÉS L’ÚNIC PARTIT DE L’AJUNTAMENT D’ALCOI QUE DEFENSA LA TRADICIÓ JURÍDICA VALENCIANA

Paco Blay: "La defensa del dret civil foral valencià sobre règim econòmic matrimonial solament va trobar un defensor en el darrer Ple de l’Ajuntament d’Alcoi: el BLOC”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, han manifestat el seu disgust per no veure’s acompanyat pels altres partits (PP, PSOE i EU) en la defensa del dret civil foral valencià front al govern de l’estat que ha presentat un recurs d’anticonstitucionalitat a la Llei Valenciana sobre règim matrimonial que desplega l’article 49.1.2a. de l’Estatut d’Autonomia, curiosament aprovat pels dos partits majoritaris (PP i PSOE).

El tema va ser objecte de debat en el Ple del darrer 29 de juliol entre els diferents grups polítics, i entre altres coses, la moció del BLOC sol·licitava en la seua primera proposta d’acord el següent:

“Dirigir-se al president del Govern d’Espanya a fi de manifestar-li la seua preocupació davant la interposició del recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 10/2007, de 20 de març, de la Generalitat, de Règim Econòmic Matrimonial, i per demanar-li la seua immediata retirada ja que el nostre Estatut d’Autonomia, art. 49.1 2a, atorga a la Generalitat la competència sobre legislació civil”.

El tema de fons eren 11 articles de la Llei sobre els quals la Comissió Bilateral de Cooperació entre les dues administracions –l’autonòmica i l’estatal- havien determinat que hi havia discrepàncies (acord publicat en el BOE del 21-06-2008). Però malgrat aquest acord que limitava el desacord a 11 articles, i per tant se suposava que acceptava els altres com a “constitucionals”, el Govern de l’Estat va actuar contra el conjunt de la Llei i va demanar fins i tot la suspensió cautelar a l’Alt Tribunal, actuació que alguns experts consideren fraudulenta.

De fet, el Tribunal Constitucional ha alçat la suspensió cautelar tant per aquests motius com perquè ha considerat que no es poden paralitzar alegrement les aplicacions de la les lleis autonòmiques, i no sense deixar de fer algun retret al govern de l’Estat per la forma de portar aquesta iniciativa. “Però demanar l’anticonstitucionalitat d’una Llei que pretén recuperar el dret civil valencià en matèria matrimonial, així com la suspensió cautelar, constitueix un nou atac a la dignitat dels valencians, als quals sembla que volen tornar a tractar-nos com ens va tractar Felip V: seria una segona Nova Planta”.

Segons el portaveu del BLOC, el recurs del govern del govern va molt més enllà del règim econòmic matrimonial i el que pretén en el fons és negar als valencians la competència que en matèria civil ja tenen altres comunitat autònomes. “No hem doblidar, paradoxalment, que aquestes competències estan previstes en el nou Estatut d’Autonomia que els dos partits majoritaris (PP i PSOE) van votar favorablement en el 2006. però ara, incomprensiblement, i el govern de l’estat (PSOE) vol paralitzar-les amb el seu recurs. Lamentablement, en el Ple d’Alcoi, els regidors del BLOC ens hem quedat sols. ”

Segons professors de Dret Civil, el règim de separació de bens de la nostra tradició foral “és molt més avançat que el de la castellana societat de ganancials a la qual ens volen continuar sotmetent, ja que s’ajusta molt millor a les necessitats de la societat actual, almenys de la nostra” (Joan Tamarit).

Acaba Blay la seua nota tot afirmant: “Siguen quins siguen els tecnicismes de caràcter jurídic, el cas és que solament el BLOC d’Alcoi va votar favorablement a la recuperació del dret foral valencià”.
Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.