ImageL’hotel de la Font Roja i l’economia d’Alcoi

De tots els arguments esgrimits pel govern de Sedano per a justificar la ubicació d’un Hotel en la Font Roja, l’únic que sembla interessar-li de debò és l’econòmic. “Serà bo per a Alcoi”, seria el resum de la seua tesi, “pieza clave del mapa turístico que la ciudad puede ofrecer al visitante…”, segons paraules del portaveu del PP. Analitzem aquest argument econòmic.

 
L’Estudi de Viabilitat Econòmica que porta annex l’expedient sobre l’Hotel, curiosament l’únic document que s’ha mantingut pràcticament inalterable en les quatre redaccions diferents que ha tingut el Plec de condicions des del 2005, és molt poc rigorós per a un decisió de tanta transcendència sentimental i mediambiental. Ho vam advertir en juliol del 2005, i ho repetim ara: les dades que utilitza l’estudi per a justificar l’Hotel –les possibles visitants i pernoctacions, posem per cas– són molt aleatòries i no estan gens justificades. I això que se centra en la viabilitat de l’Hotel com a negoci, no en els efectes positius sobre la ciutat.

Des del BLOC pensem que per a ser una decisió tan greu –privatitzar un espai públic i construir un Hotel en el cor d’un Parc Natural tan estimat pels alcoians–, s’hauria d’acompanyar el projecte d’una avaluació més acurada de l’impacte econòmic que una obra de tanta envergadura suposarà per a la ciutat: quants llocs de treball reals es generaran, quins sectors econòmics (comerç, restauració, artesania…) es podran beneficiar com efecte de la instal·lació hotelera, quins seran els possibles efectes “multiplicadors” sobre l’economia de la ciutat… Però ni es va fer en 2005, quan s’aprovà el primer plec de condicions, ni s’ha fet tampoc ara. S’afirma que serà bo per a la ciutat i punt; però ni s’analitza ni es demostra. Constitueix, per tant, una decisió tan arriscada com irresponsable.

Més encara. En el cas que es confirmara la tendència al creixement del turisme d’interior front al de costa que l’estudi apunta, aquesta es pot atendre perfectament amb els hotels o cases rurals que ja existeixen dins i fora de la ciutat, algunes inclús amb fortes inversions. Però en cap moment l’estudi demostra la necessitat concreta d’un  Hotel en la Font Roja. La construcció de l’Hotel, al nostre parer, més aviat pot provocar els efectes contraris als que defensa el govern del PP: una competència negativa per als establiments actuals, els quals els costa molt tenir índexs d’ocupació que siguen realment rendibles. (Diuen que –excepte per festes d’abril–  mai estan plens). El que hauríem de fer en tot cas és ajudar-los, i no plantejar iniciatives que puguen fer-los la competència.

L’estudi esmentat no té en compte a més a més un problema que en la Font Roja és real: l’estacionalitat, és a dir que el flux de visitants del Parc en l’hivern baixa molt (per les baixes temperatures –que deixen la carretera gelada–, per la neu –que dificulta el seu accés–…), problema que ja limitava l’ús de l’antic hotel que ara addueix el PP per a justificar el nou. De fet acabaren tancant-lo.

En qualsevol cas, si es vol una instal·lació turística capdavantera, innovadora i atractiva, seria millor “pieza clave del mapa turístico que la ciudad puede ofrecer al visitante…” enllestir un Complex Turístico-Cultural al Salt al voltant de la finca de Brutinel –com vam proposar des del BLOC en febrer de 2004 i que el PP no ha volgut mai–, tant perquè queda fora dels dos Parcs Naturals, i per tant tindrà molt menys impacte mediambiental, com per la quantitat d’elements atractius que podria oferir el conjunt: hotel/s en la casa i jardí dels Brutinel, molí paperer (on pot anar un museu de la indústria o inclús restaurant), vistes excepcionals de tota la vall, paratge singular (amb un salt d’aigua lligat a l’energia hidràulica –com el Molinar– i que podria estudiar-se un rebombeig permanent), l’estructura geològica de la zona, la mateixa casa de Gil-Albert (per a hotel, restaurant, museu, congressos, jornades…), el jaciment de Neanderthals (tan interessants des dels descobriments d’Atapuerca)…

En fi, un Hotel en la Font Roja ni servirà econòmicament per a res, ni servirà de revulsiu. En realitat constituirà un sacrifici col·lectiu inútil. Per a fer de revulsiu de la ciutat, per a atraure de debò turisme de qualitat, hi ha millors solucions, i menys arriscades des del punt de vista mediambiental.

FRANCESC-X. BLAY
Regidor del BLOC a’Ajuntament d’Alcoi