ImageSobre Turisme i Congressos

El govern del PP d’Alcoi fa molt de temps que no para de presumir de què està potenciant el turisme com una eina de desenvolupament econòmic per a la ciutat. Però la veritat és que, malgrat la importància que afirma contínuament que té, mai no ha confeccionat, previ a tota decisió, un Pla Estratègic per al turisme a Alcoi (que pot servir indirectament per a la comarca, reforçant d’aquesta manera la seua funció de capital del turisme d’interior), ni tampoc un estudi global sobre la incidència que podria tenir el turisme sobre l’economia de la ciutat. 

El govern del PP d’Alcoi fa molt de temps que no para de presumir de què està potenciant el turisme com una eina de desenvolupament econòmic per a la ciutat. Però la veritat és que, malgrat la importància que afirma contínuament que té, mai no ha confeccionat, previ a tota decisió, un Pla Estratègic per al turisme a Alcoi (que pot servir indirectament per a la comarca, reforçant d’aquesta manera la seua funció de capital del turisme d’interior), ni tampoc un estudi global sobre la incidència que podria tenir el turisme sobre l’economia de la ciutat. Es tractaria, com han fet altres ciutats, de fer un diagnòstic primer sobre la realitat amb la qual es compta (infraestructures, debilitats, oportunitats…), i esbrinar després totes les possibilitats reals que la ciutat pot oferir de debò i sectors o productes turístics preferents a potenciar (atractius i/o “marca/ques”, recomanacions estratègiques, inversions necessàries o convenients, agències…).

Que sapigam, res de tot açò s’ha fet,  i si s’ha fet ha servit de ben poc. Organitzar viatges cars a USA o Japó, els efectes econòmics dels quals encara estan per veure, o passejar-se per les fires no ha donat fins ara fruits visibles. Malgrat les inversions de l’anomenat “Pla de Dinamització Turística”, i  malgrat els anys que porta el PP parlant de turisme, la realitat és que aquest no despega: que hagen passat per la Infoturist, entre alcoians i forasters, 34.000 persones en 2007, és una xifra ben pobra, raquítica si la comparem amb ciutats semblants a la nostra. Però és comprensible si pensem que no hi ha al Centre restaurants en diumenge, ni un “producte guia” que done sentit als “altres”, ni itineraris guiats, ni horaris adients de la mateixa Infoturist (d’11 a 14 en dissabte i diumenge és donar poc servei), ni paquets amb touroperadors, ni complementarietat real amb el sector privat, ni comercialització adient del producte “guia”, ni temporalització…  

I què dir de la nova proposta del govern municipal de convertir Alcoi en ciutat de Congressos? De moment aquesta relativa novetat  ja està costant-nos diners, abans que es  traduesca en alguna cosa concreta: solament per a anunciar la idea –i un Congrés per al 2009!– van a gastar-se varis milions de pessetes (25.000 euros). No estarem començant a construint la casa per la teulada? No hauria estat millor realitzar primer una anàlisi DAFO, seriós, sobre les possibilitats dels Congressos,  convencions i reunions de tot tipus a  Alcoi? Fa la impressió que amb aquests temes s’està fent, amb diners públics, més campanya de “màrqueting” polític del PP d’Alcoi que d’aportar iniciatives interessants i efectives realment per a la ciutat. Sembla que estem potenciant el turisme més per als alcoians que per als forasters, que no acaben de decidir-se a omplir els carrers d’Alcoi.

Més encara, des del BLOC pensem que, tal com s’ha plantejat el tema dels Congressos, sembla més un “negociet”  més –dels molts que organitza el PP–  que un objectiu real de “situar Alcoi en el mapa”, que s’aconsegueix millor pel contingut o motiu dels congressos, o fins i tot per la via de les conclusions, declaracions o cites bibliogràfiques. Els efectes econòmics i turístics venen després,   són “col·laterals” o de “valor afegit”.

Hem de recordar, en aquest sentit, que Congressos i Jornades ja fa temps que se’n fan en Alcoi, de molts participants, i que en el seu moment han “situat a Alcoi en el mapa” per la importància científica que han tingut: els d’Arqueologia Industrial (1989 i 1990), el d’Història de la Ciència i de la Tècnica (1996), els del CAEHA (des del 1984, un cada dos anys aproximadament), el de Salut i Malaltia (1998), etc. Un dels més nombrosos era el de Sociolingüística –amb unes 10 edicions–, que reunia cada any de 200 a 300 persones i a experts de mitja Europa, i el PP va deixar de subvencionar-lo quan va entrar  a governar. Però sembla que com que el PP no hi acudia a aquests Congressos, té la sensació que no se’n feien abans de governar ells.

En tot cas, els possibles Congressos i convencions que s’organitzen han de beneficiar a empreses d’ací, i no a una forastera, que és en definitiva la “societat de congressos” amb la qual ha contactat el govern del PP, empresa que cobra –i no poc– per organitzar-los. Algunes Universitats ho fan d’una altra manera: la Universitat s’encarrega de la part científica –la més important si es vol un Congrés rellevant i exitós (qui s’encarregarà d’aquesta part en Alcoi?)–, i la part d’intendència i d’hostatge li la encarreguen a una agència de viatges de la seua confiança (normalment de la ciutat, no forastera). A Alcoi tenim agències sobradament preparades per a portar a terme aquesta tasca. I no fem altra vegada, com sempre ha fet el PP, que els nostres empresaris es queden fora dels grans projectes, als quals curiosament solament concursa una sola empresa (Rosaleda, Uxola, McDonalds, Calderón, Hotel Font Roja…).

FRANCESC-X. BLAY

Regidor del BLOC l’Ajuntament d’Alcoi