ImagePROPOSTES DEL BLOC PER AL PRÓXIM PLE

Vos adjuntem les propostes del Bloc per al pròxim Ple. Una moció sobre el document de la Generalitat "40 propostes estratègiques", una sobre la seguretat als Parcs Infantils i preguntes pel viatge a Japó i per ajudes al Desenvolupament.

BLOC – Moció “40 Propostes Estratègiques”
 
Francesc X. Blay Meseguer, regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

MOCIÓ

A finals de mes acaba el període d’exposició pública del document que abans de l’estiu va fer públic la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, titulat “40 propostes territorials estratègiques per  a la província d’Alacant”. Seria lògic, per tant, que durant aquest termini els municipis  presentaren suggeriments i propostes.

El document és força interessant perquè estem davant d’un conjunt de propostes que, de portar-se endavant, poden orientar i determinar el futur no ja solament de la província d’Alacant i dels conjunt de municipis i comarques que la constitueixen, sinó també en darrer terme de tot el País Valencià. És important, així mateix, tant pel conjunt de mesures que preveu implementar com pel que amaga o deixa de banda, que també és ben significatiu.

És cert que en alguns moments de la redacció sembla bàsicament una declaració d’intencions per a contentar a un sectors de la societat alacantina –sobretot l’industrial i terciari de la ciutat d’Alacant i el seu hinterland–,  que els darrers mesos s’havia mostrat disgustat pel que consideraven un oblit o marginació del Consell dels seus problemes particulars. Recolza aquesta tesi el fet que en cap moment el document fa referència a diagnòstics més o menys aproximats i/o rigorosos, terminis d’execució, finançament, sistema d’inversió o gestió, etc.

Però al marge d’aquestes apreciacions, sempre discutibles per descomptat, una conclusió sembla bastant evident pel que respecta a les nostres comarques d’interior en general, i a Alcoi en particular: som els grans oblidats de les 40 propostes estratègiques de la Generalitat per a la província, sobretot pel que fa a infraestructures que des de fa molts anys ve reclamant la societat alcoiana.

Potser no siga aquest el lloc ni el foro on hauríem de tractar aquest temes, i més tractant-se d’un document no normatiu. En un Consell Econòmic i Social, posem per cas, amb més temps i representants de tots els segments i agents socials, s’hauria pogut estudiar tota aquest problemàtica per tal de, posteriorment, elevar a la Generalitat quines són les reivindicacions del conjunt de la societat alcoiana (o inclús dels pobles de les comarques).

Però tampoc no podem defugir la situació tal com està plantejada: un document oficial de 40 propostes estratègiques, obert encara en principi, que no té massa en compte els nostres problemes, i que és susceptible de rebre al·legacions. Fem-les, doncs, almenys per respecte als nostres ciutadans, que esperen dels seus representants que facen tot el possible per millorar la qualitat de vida i perquè les inversions públiques i les propostes territorials estratègiques ens afecten positivament.

És per tot l’exposat que proposem al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi l’adopció del següent

ACORD:

Sol·licitar a la Generalitat Valenciana que incloga en el document titulat “40 propostes estratègiques territorials per a la província d’Alacant” les següents propostes:

1.- Considerar part integrant de l’anomenat Arc Mediterrani el clúster industrial format per les comarques de l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla-Vall d’Albaida, i construir un ferrocarril des d’aquestes comarques cap el sud.

2.- Considerar la zona de l’interior de la província (Alcoi i comarques del seu voltant), lloc central de primer ordre, tant per a ser centre logístic com per a constituir llocs d’inversió industrial i terciària.

3.- Considerar que, com fa en la Vega Baixa, els nostres paisatges de l’interior també constitueixen “unes estructures visuals d’elevat valor cultural i identitari”, i que per tant els paisatges tradicionals predominants de l’interior de les nostres comarques (abancalaments, petits recs i hortes, molins, oliveres, fruitals, microvinyes…), també tenen el seu valor històric, antropològic, econòmic, mediambiental  i patrimonial.

4.- Considerar Alcoi i les comarques del seu hinterland part del que el document anomena “eix de l’economia creativa”, que redueix a la zona d’Alacant-Elx, ja que de les quatre àrees temàtiques que suggereix, dues o tres poden tenir lloc a les nostres comarques.

5.- Considerar les potencialitats econòmiques dels nostres pobles d’interior, no limitant-los a ser “pobles tranquils de muntanya”, i fomentar mesures de creixement econòmic com potenciar l’agricultura ecològica o de gran valor afegit, impulsar la indústria agroalimentària com a alternativa a l’èxode dels joves, recuperar els vells oficis artesans, etc.

6.- Considerar Alcoi una ciutat amb suficient elements i recursos d’interès per a ser inclosa en la futura i estimulant “xarxa de ciutats del turisme urbà”.

Alcoi, 22 de setembre del 2008
 
 
Francesc X. Blay Meseguer
Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià

 

BLOC – Prec Tanques de Seguretat en parcs infantils
 
Rafel Carbonell i Armero, regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, el següent prec:

En el ple d’agost de 2007 vam presentar un Prec per a què, seguint normativa europea i consells de revistes especialitzades, els parcs infantil d’Alcoi gaudiren de més seguretat de la què en aquell moment tenien.

Recordàvem així mateix que encara el 7 % dels accidents infantils ocorren en àrees recreatives, malgrat les directrius europees (UNE-EN 1176 i 1177), que si bé no són d’obligat compliment -solament França les aplica en l’actualitat-, són en canvi suficientment amples i rigoroses com per a ser tingudes en compte.

Concretament es demanava que es portara a terme un estudi exhaustiu dels nivells de seguretat i d’idoneïtat de totes les zones de jocs infantils d’Alcoi, i que es feren les intervencions que aquest estudi recomane. El Prec va ser rebutjat pel govern municipal, amb la següent explicació, i transcrivim literalment: “no perquè no hi estiguem a favor, sinó perquè estan fent-se ja des dels Serveis Tècnics Municipals”.

És evident que, un any després,  encara no s’ha complit totalment aquest afirmació, perquè en queden uns quants  parcs infantils sense la seguretat correcta. Ens consta que veïns d’algun barri d’Alcoi –la Zona Alta- ja han arreplegat signatures perquè ha hagut algun incident que hauria pogut acabar en una autèntica desgràcia.

És per això que ara reiterem i recordem el prec de fa un any i insistim en els mateixos termes:

Que l’Ajuntament porte a terme les intervencions que calguen per dotar de seguretat suficient –tanques bàsicament– els parcs infantils de la ciutat que encara no en tenen.
                                                                                                                   Rafel Carbonell i Armero, regidor del BLOC

 

BLOC – Preguntes sobre el viatge a Japó i Ajudes al Desenvolupament Local
 
Francesc X. Blay Meseguer, regidor portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, les següents preguntes:
 
SOBRE EL VIATGE A JAPÓ:

1.- Quines han estat les depeses totals del viatge? Volem la relació desglossada en els diferents conceptes: viatges, estança, despeses de promoció, etc.

2.- Quantes persones van viatjar a costes de l’administració pública?

.- Quines subvencions es van rebre? Volem relació de subvencions, organisme que les concedeix i conceptes subvencionats.
 
SOBRE AJUDES AL DESENVOLUPAMENT LOCAL

L’Ordre de la Conselleria d’Economia i Hisenda de 17 de juliol va establir les bases reguladores per a la concessió d’ajuts destinats al foment del desenvolupament local. La Resolució de l’1 de setembre establia la quantitat total de la partida, que ascendia a 3’5 milions d’euros (més de 500 milions de les antigues pessetes).

Tot i que els pobles menuts es veuen afavorits en els criteris de valoració, municipis com el nostre no estan exclosos i poden sol·licitar els ajuts que consideren escaient.

Per això preguntem:

1.- Ha demanat l’Ajuntament d’Alcoi algun tipus d’ajut agafant-se a aquesta convocatòria?

2.- Quants diners s’han sol·licitat?

3.- Per a quins projectes?
 
 
 
Francesc X. Blay Meseguer
Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià