ImageEL BLOC PROPOSA QUE, PER SEGURETAT, ELS SEMÀFORS D’ALCOI ESTIGUEN SEMPRE EN ROIG PER ALS VEHICLES QUAN ESTIGA EN VERD PER ALS VIANANTS

Rafel Carbonell: “Malgrat que els automobilistes solen complir, sempre ha hagut més d’un ensurt quan els vianants creuen en verd i hi ha groc intermitent per als vehicles, sobre tot per a persones de mobilitat reduïda”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafel Carbonell, ha informat que proposarà, en la pròxima Comissió Informativa corresponent, que s’estudie a Alcoi per part dels responsables del trànsit i la seguretat en la ciutat que en tots els creuaments on coincideixen pas de vianants en verd amb groc intermitent per als vehicles, que aquests solament troben el color roig de prohibició per tal d’assegurar el pas totalment als vianants, sempre que tècnicament es puga, i on no siga possible, reforçar la senyalització i seguretat amb reductors de velocitat.

Els motius que aporta el regidor del BLOC són bàsicament per garantir el pas a persones amb mobilitat reduïda, ja que una coincidència d’aquestes característiques no garanteix que els conductors de vehicles no tinguen un despiste o algun comportament incívic. “Són freqüents les situacions en les quals en molts llocs de la ciutat has d’estar atent als vehicles, mirant de reüll, no siga cosa que el conductor, que teòricament t’ha de donar prioritat de pas, o bé no s’ha enterat de la teua presència o bé és un incívic que pretén fer valdre la seua indiscutible superioritat potencial per a passar ell primer, o bé creu que pot passar entre dos vianants. I els ensurts són freqüents en aquets tipus de creuament. De vegades procedeix el perill de forasters que no coneixen bé la ciutat i els encreuaments”.

Carbonell insisteix en què en persones de mobilitat reduïda el problema s’agreuja, i de l’ensurt es pot passar a col·lisió o a l’accident greu. Segons els regidor, “¿algú ha pensat què pot passar en el cas d’aquells vianants que puguen tindre la seua mobilitat personal més reduïda com els discapacitats, les persones majors –més lentes–, els xiquets –habitualment enjogassats–, les mares i pares que van amb el seu carret del bebè, o nosaltres mateixos quan anem carregats amb “sarnatxos” o el carret de la compra?”.

El regidor del BLOC considera que aquesta coincidència de verd per al vianant i groc intermitent per als vehicles està creant inseguretat i intranquil·litat, i caldria suprimir-la en els llocs on tècnicament es puga, ja que són situacions en les quals s’està posant en perill la integritat física (i a voltes la vida!) de la part més sensible i més feble dels usuaris de la via pública, els vianants, i això s’hauria d’evitar. “Caminar per Alcoi no hauria de ser cap esport d’aventura sinó un autèntic plaer senzill i assumible per tots. La tradicional “volta als ponts” hauria de ser per gaudir-la i no per sofrir-la, com si fos una carrera d’obstacles”.

La proposta, per tant, que fan des del BLOC és que s’estudie amb rigor la possibilitat que en tots els creuaments regulats per semàfors, quan al vianant se li pose verd i tinga dret de pas, li corresponga el roig per a tots vehicles, i que el temps del semàfor en verd siga suficient per a què puguen creuar amb comoditat persones majors o de mobilitat reduïda (per exemple, el de la rotonda d’Oliver és massa curt per a les persones majors). “En darrer terme, és una qüestió de prioritats. Per a nosaltres, el principal objectiu hauria de ser el benestar i la seguretat dels més dèbils, en aquest cas dels vianants: la seua integritat i seguretat no tenen preu. És cert que no en tots els cantons es senzill de portar-ho a terme, però cal exigir als responsables que facen tot el possible per a què s’aborde amb valentia el problema i desapareguen la majoria de les coincidències”.

Carbonell insisteix en què és un problema de prioritats, i per al BLOC no s’ha de prioritzar el trànsit rodat sinó el contrari: protegir el vianant, que és en definitiva la part més feble de la mobilitat de la ciutat. Per això considera que on no es puga fer –segur que en són ben pocs els llocs–, perquè possiblement poguera provocar un embús innecessari, s’hauria de reforçar la senyalització i fins i tot posar abans del pas de vianants –de cara sobretot als forasters– algun tipus de reductor que obligue a disminuir forçosament la velocitat dels cotxes. “El que volem és “humanitzar” la ciutat, que les persones caminen pels carrers amb totes les garanties, i per això caldria revisar alguns aspectes com l’exposat ací mateix. Es tracta d’una solució ràpida, senzilla, barata i assumible. Alcoi podria –i hauria de– convertir-se en una ciutat capital referent en quant al respecte al vianant”.

Acaba la seua nota el regidor nacionalista recordant que per a millorar la nostra ciutat no sempre són necessàries grans inversions econòmiques, ja que amb imaginació, amb valentia i amb voluntat política –sobretot–, s’hi pot fer també molt per tenir una ciutat més humana. “Les repercussions d’aquesta proposta per als vehicles motoritzats serien mínimes; en qualsevol cas, el possible petit retard el passaria el conductor en el seu cotxe assegut i no es banya si plou. En canvi per als vianants, siguen aquests persones amb bona mobilitat personal o amb mobilitat reduïda –com discapacitats, persones majors, xiquets, etc.–, representaria un gran salt qualitatiu per al seu benestar i per a la seua seguretat”.

Rafel Carbonell i Armero. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi