ImageEL PP I EL PSOE VOTEN EN CONTRA DE LA PROPOSTA DEL BLOC D'ALCOI DE PROMOURE COOPERATIVES DE VIVENDES

En el passat Ple de l'Ajuntament d'Alcoi, el BLOC vam presentar una moció perquè l’Ajuntament promocionara les cooperatives de vivendes a Alcoi. Tant el PP com el PSOE votaren en contra de la proposta, que no va eixir aprovada.

Des del BLOC lamentem que totes les mesures d’aspectes puntuals que presentem per fer front a la crisi (en aquest cas concret per estimular la construcció i l’abaratiment de les vivendes) es reben amb oposició, en este cas dels dos partits majoritaris.

Us adjuntem la proposta que vam fer al Ple, per si és del vostre interés conéixer tots els termes proposats.

 

MOCIÓ

La situació per la qual està travessant el nostre país és ben difícil, i està afectant molts sectors productius. Un dels més castigats ha estat precisament el de la construcció. Però també ha dificultat encara més la possibilitat d’accés a una vivenda a les famílies i joves amb una situació econòmica precària per la retallada brusca dels crèdits i de les  hipoteques habituals en aquest tipus de transaccions.

Tanmateix, l’accés a una vivenda digna continua sent un dret reconegut per la constitució (art. 47) i una aspiració dels ciutadans, els quals haurien de trobar en l’administració un valedor o un instrument favorable per tal de donar compliment efectiu d’aquest dret. La situació actual dificulta trobar una eixida correcta a aquesta aspiració, però no la impossibilita.

Una possible solució o mesura que podria facilitar aquest accés a la vivenda, i que està en mans de l’administració local, seria que des de l’Ajuntament s’impulsara el model cooperatiu pel que fa a la gestió dels habitatges, i es donara facilitats, així, amb el propi patrimoni de sòl que el municipi té en aquests moments, tot renunciant a les típiques subhastes que busquen bàsicament recaptar fons, i es dedicara, d’aquesta manera, bàsicament a facilitar sòl per la construcció d’habitatges en pla cooperatiu entre joves o famílies en situació difícil.

Lògicament, el paper de l’Ajuntament podria fins i tot anar una mica més lluny, bé implicant-se una mica més en els avals o bé en rebaixar l’ICIO quan es tractara d’habitatges d’aquestes característiques (fins i tot en el cas que el projecte cooperatiu es fera sobre sòl no públic).

Alguns municipis semblants al nostre (Torrent, Gandia..) ja han anunciat diverses mesures per a ajudar a accedir als habitatges a qui té més dificultat mitjançant compres, lloguers, etc. Però que sapiguem, impulsar cooperatives d’habitatges no ho ha fet ningú encara, i podria ser un camí correcte cap a una autèntica socialització de la vivenda que, en els darrers anys, ha estat quasi inassolible per a moltíssimes famílies.

Açò faria, de rebot, que els sectors socials implicats en la construcció (obrers de vila, electricistes, “llanderos”, encofradors…) veieren augmentades les perspectives de faena, realment malmeses ara per la situació i en situació de quasi estrangulació.

És cert que la proposta que portem al Ple deixa oberts molts punts que caldria discutir com les condicions de constitució de cooperatives, sistema de gestió, reglament intern, distribució de solars en el cas que hi haguera vàries opcions, quins solars es posen a disposició, etc. Però aquest seria un tema menor si hi ha voluntat política d’impulsar realment aquesta idea i de fomentar en el nostre municipi les cooperatives d’habitatges. Des del BLOC, com no podia ser menys, ens oferim a participar en totes les reunions que calguen per tal de consensuar un prontuari o reglament clar i senzill al respecte.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al Ple l’adopció del següent

                                                                                             ACORD

L’obertura d’un procés de confecció de normes bàsiques per tal d’impulsar des de l’Ajuntament, i amb sòl públic –però no exclusivament–, cooperatives d’habitatges per a joves i per a famílies en situació de dificultat a l’hora d’accedir a una vivenda en altres condicions.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.