ImageEL BLOC PRESENTA UNA MOCIÓ A L'AJUNTAMENT D'ALCOI DEMANANT GESTIONS PER FER QUE LA CAMBRA DE COMERÇ D'ALCOI SIGA COMARCAL

En el pròxim Ple de l'Ajuntament d'Alcoi, el BLOC presentarem una moció perquè l’Ajuntament faça les gestions i sol·licituds que siguen necessàries perquè la Cambra de Comerç d'Alcoi siga comarcal i així reforçar la capitalitat d'Alcoi.

Us adjuntem la proposta que hem fet al Ple, per si és del vostre interés conéixer tots els termes proposats.

BLOC – Moció Cambra de Comerç Comarcal

La naturalesa i funció de les  Cambres de Comerç, Indústria i, si és el cas, de Navegació, vénen regulades actualment per la Llei 3/1993, la qual va ser plenament referendada en el mes de maig de 1996 pel Tribunal Constitucional. En l'article 1 afirma que “són corporacions de dret públic amb personalitat jurídica i plena capacitat d'obrar per al compliment dels seus fins, que es configuren com a òrgans consultius i de col·laboració amb les Administracions Públiques, sense detriment dels interessos privats que persegueixen”; i la seua finalitat consisteix en “la representació, promoció i defensa dels interessos generals del comerç, la indústria i la navegació, i la prestació de serveis a les empreses que exercesquen les indicades activitats”.

No obstant això, l'existència de les Cambres de Comerç al nostre país és molt més antiga. Data almenys de finals del segle XIX. En concret, la Cambra de Comerç i Indústria d'Alcoi, data de novembre de 1886, data en què un grup d'empresaris alcoians es reuneix per crear la Cambra d’Alcoi, va quedar aprovat el primer reglament el 27 de gener de 1887 i elegida la seua primera junta directiva el 6 de febrer de 1887.

Però hi ha un problema: la Cambra de Comerç d’Alcoi, una de les més antigues d’Espanya,  segons la Llei Valenciana  de Cambres de Comerç (Llei 11/1997 de 16 de desembre) i el Decret que aprova el seu Reglament (Decret 158/2001 de 15 d’octubre) redueix les seues competències al terme municipal (articles 5 i 1 respectivament), la qual cosa dóna lloc a situacions tan absurdes com que un industrial alcoià  però instal·lat fora del terme d’Alcoi ha de baixar a Alacant a resoldre els assumptes que són competència de les Cambres.

Si tenim en compte que la llei estatal esmentada més amunt, en l’article 5, que parla dels àmbits territorials de les Cambres, afirma literalment que “en cada província existirà, al menys, una Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació, podent, no obstant, existir altres Cambres de distint àmbit territorial, o Consells de Cambres d’àmbit autonòmic, si així ho determina la legislació autonòmica respectiva”, queda clar que l’ampliació territorial de les funcions de la Cambra d’Alcoi no sols no entra en contradicció amb la llei sinó que la possibilita si es compta amb els beneplàcits de les administracions responsables, la Generalitat Valenciana en aquest cas.

Potser en el moment de la seua fundació i anys posteriors, a la Cambra de Comerç d’Alcoi no li fera falta disposar d’un àmbit d’actuació comarcal. Però l’evolució de l’economia els darrers anys ha fet que  el teixit econòmic productiu rebasse els àmbits municipals per a fer-se, si més no, comarcals. Una prova la tenim en la gran quantitat d’empresaris alcoians que tenen els seu negoci (industrial o comercial) en altres municipis de la comarca.

Per això seria molt convenient dotar a la Cambra de Comerç d’Alcoi de competències en l’àmbit comarcal i no sols local. Seria una manera de facilitar l’activitat econòmica dels nostres pobles i faria, de rebot, a Alcoi més capital comarcal.

Amb les noves instal·lacions que la Cambra ha enllestit fa pocs anys al carrer Sant Francesc, juntament al seu dinamisme al crear el nou centre de viver d’empreses, no seria problema acollir l’increment del volum d’activitat que implicaria aquesta ampliació de les competències de la Cambra de Comerç d’Alcoi a l’àmbit comarcal. Aquesta nova situació estaria en perfecta connexió amb l’esperit del principi de subsidiarietat de la Unió Europea, que pretèn apropar al màxim l’administració a l’administrat i evitar-li així molèsties i despeses innecessàries.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al Ple l’adopció del següent

ACORD:

Sol·licitar a la Generalitat, al Consell Superior de Cambres i a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació d’Alacant que posen els mitjans que consideren més adients per a què la Cambra de Comerç d’Alcoi puga ampliar el seu àmbit de funcions i competències als municipis de la comarca.

                                                                                                        Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.