ImageEL BLOC CONSIDERA QUE ELS PRESSUPOSTS PER AL 2009 NO APORTEN RES PER A FER FRONT A LA CRISI

Paco Blay: "Esperàvem que la crisi d’aquest any hagués introduït algun element nou, com per exemple  algun tipus d’impuls a sectors econòmics i socials, però no ha estat així: contenció de la despesa és l’única resposta, fins i tot en serveis socials que és on no s’hauria de retallar”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat el rebuig del seu grup als pressupost d’aquest any perquè són una continuació, amb versió reduïda, dels anteriors i no aporten cap mesura dirigida directament a ajudar els alcoians amb més dificultats  a fer front  a la crisi.

Segons el regidor, no hi ha cap partida dirigida a estimular o fomentar la diversificació productiva impulsant nous sectors econòmics de futur que puguen ajudar a recuperar activitat econòmica. “Aquesta mancança, que ve repetint-se any rere any, és més notòria aquest any per les circumstàncies especials de la nostra economia. Ni tan sols hi ha cap partida prevista per a les noves activitats comarcals que han anunciat que s’encetaran aviat”.

Per altre costat, al retallar-se la despesa en línies generals també ha afectat a les partides de serveis socials, que han baixat quasi totes (entre un 5 % i un 28 % de mitjana), precisament el sector més feble de la nostra societat i el que no hauria de sofrir cap retallada de caràcter pressupostari. “Especialment notable ha estat la baixada de la partida de cooperació internacional, que mai ha tingut el conegut 0’7 %, però que ara es veu reduïda de 200.000 euros a 35.000”.

A més a més, Blay insisteix que pel que fa a les inversions, hi ha previstes dues partides sobre les quals el BLOC ha manifestat reiteradament la seua oposició: que són 590.000 euros per a adquirir terrenys per al pont del Viaducte, i altres 500.000 per als nous jutjats en la placeta de la Mare de Déu. “Són dos projectes sobre els quals ja hem dit moltes vegades que són dos errors greus que no podem recolzar: el pont previst serà molt dolent per als vianants, i els jutjats no conten amb cap informe favorable dels usuaris (jutges, advocats, treballadors…) i a més serà insuficients quan s’amplien els jutjats”.

Segons el regidor del BLOC, en el fons hi ha un injust finançament dels ajuntaments, especialment per part de la Generalitat Valenciana,  que es nega sistemàticament a crear el Fons de Cooperació Municipal, i solament subvenciona -de forma partidista- projectes finalistes. “El Ministeri d’Economia estatal aporta les partides que li pertoquen (15 milions d’euros aproximadament en participació en tributs), insuficients però arriben, però de la Generalitat Valenciana arriba molt poc, de 100.000 euros ha baixat a 80.000, i subvencions per a projectes concrets –escoletes, benestar social…- que en total no arriba al 1’5 milions d’euros”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.