ImageEL BLOC DEMANA UNA AMPLIACIÓ DEL CONSELL DE SALUT DE L’ÀREA I MAJOR PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Paco Blay: “Que sapiguem, no s’ha reunit des de fa més dos anys, havent com hi ha problemes, i a més s’hauria de donar més participació als representants dels sectors ciutadans”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua disconformitat en el fet que el Consell de Salut faça més de dos anys que no es reuneix, incomplint clarament la llei que regula l’organisme, sent així que hi ha problemes en la sanitat de la comarca i hauria de complir amb les funcions que la legislació li atribueix. “A més a més hauria de donar més participació als representants veïnals, els usuaris en definitiva per als quals va dirigit tot el sistema sanitari”.

Segons el regidor del BLOC, el Consell de Salut del Departament o àrea –el 15 en el nostre cas- s’hauria de reunir “en sessió ordinària, com a mínim, cada sis mesos” (art. 33 de la Llei 3/2003 d’Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana). I té com a funcions atribuïdes per llei (art. 33), entre altres, les següents:

·        Velar por que las actuaciones sanitarias se adecuen a las normas y directrices de política sanitaria y al plan de salud.

·        Promover la participación comunitaria en el departamento de salud.

·        Conocer los anteproyectos de presupuesto y de plan de salud del departamento de salud.

·        Conocer e informar la memoria anual del departamento de salud.

Blay recorda que segons la normativa, per al compliment d’aquests objectius han de formar part del Consell de Salut, a més de personal vinculat a la pròpia administració sanitària, representants empresarials, sindicals i veïnals; però el nombre dels representants ciutadans s’han reduït en els darrers temps quan en realitat haurien d’ampliar-se, ja que en darrer terme la societat civil és la usuària del sistema sanitari, i hauria d’estar present de forma clara almenys en els organismes assessors i d’informació. “Però darrerament observem la tendència contrària en el Consell de Salut: es prescindeix cada vegada més dels representants dels ciutadans, i a més a més es reuneix-se cada vegada menys”. “On queda la participació comunitària?” es pregunta.

Acaba la seua nota Blay afirmant que “des que ha desaparegut la legionel·la del nostre municipi, a penes es reuneix el Consell de Salut, com si no fera falta ja, quan en realitat les seus funcions continuen sent les mateixes que la legislació li atribueix,  i per altre costat problemes encara en tenim: llistes d’espera, falta de metges en algunes especialitats, falta d’instal·lacions, campanyes de salut pública, etc. Les normes estan per a complir-se, no per a aplicar-les a voluntat i discrecionalitat del governant de torn”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.