ImageLES AL·LEGACIONS DEL BLOC CONSIDEREN QUE EN LA MODIFICACIÓ DEL SOLAR D’EROSKI ES PERD ESPAI DOTACIONAL EDUCATIU, QUE FA FALTA

 Paco Blay: “L’ensenyament és un dret ciutadà prioritari. La tendència del barri és al creixement, i en els propers anys farà falta més espai educatiu, especialment per al tram 0-3 anys, que ja presenta saturació actualment i falta de places escolars”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que el seu col·lectiu ha presentat al·legacions a la proposta de modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana per a l’adequació d’usos dotacionals de la Zona Nord i del Barri del Viaducte i nova connexió viària, la qual suposa –entre altres canvis- la modificació de la parcel·la que hi ha al costat d’Eroski de dotacional educativa en comercial, que aquesta empresa sol·licita per a ampliar la seua activitat. “Per a nosaltres, que no s’oposem a l’ampliació a les intencions de l’empresa, la ciutat no hauria de perdre espai educatiu de caràcter públic; al contrari, s’hauria d’incrementar”.

El representant del BLOC raona la seua al·legació de la següent manera:

A)     La proposta del govern municipal del PP pretén justificar la pèrdua de condició de sòl dotacional educatiu de la parcel·la del costat d’Eroski afirmant que és innecessària per a ús educatiu. “No és cert. En tot cas, és una afirmació que cal demostrar, i no es fa, o es fa de forma que no ens serveix, ja es limita a sumar l’oferta de tots els centres educatius de la zona, els públics i els privats: i a ningun pare se li pot obligar a matricular els seus fills en un centre privat o concertat contra la seua voluntat; per tant ha d’haver oferta suficient de centres públics per als pares que ho desitgen”.

B)     La proposta no analitza l’evolució demogràfica del barri i la necessitat que hi haurà en el futur de places escolars públiques, sobretot de 0-3 anys (solament hi ha una Escoleta pública i està saturada). “De fet, tant les dades estadístiques de població de la ciutat com la mateixa evolució urbana d’aquella zona (l’anomenat “Accés Nord”) apunten al contrari: ja existeix un dèficit de places escolars públiques, almenys en el segment 0-3 anys, que s’incrementarà quan estiguen totes les vivendes ocupades, especialment per població jove”.

C)     El tram de població de 0-3 anys és el que, segons totes les previsions ––i promeses polítiques de tots els partits!– ha d’anar a més en els propers anys perquè és un dret que s’ha d’ampliar, tant per la importància de la socialització dels xiquets des d’eixos anys com pel mateix problema de conciliació entre la vida laboral i familiar…. “Per tant, la conclusió que nosaltres en traiem del tema és la contrària que la de proposta: faran falta més places escolars en un futur molt proper; de 0-3 anys, però segurament també en altres segments d’edat”.

D)    Cal, per tant, buscar un espai semblant –o més gran– per la zona per tal de no perdre espai dotacional educatiu, tan important per a donar compliment a un dret fonamental com l’educació, part integrant i bàsica de l’estat social i democràtic que propugna la nostra Constitució. “Cosa que en la proposta del PP no es fa, i en conseqüència la ciutat perd amb aquesta proposta de modificació del PGOU un espai dotacional educatiu, necessari ja en l’actualitat i que ho serà encara més en els propers anys, sense cap compensació urbanística semblant”.

E)     Més encara, la parcel·la E de la proposta (la de l’actual Col·legi Miguel Hernández, el de “baix”) que és actualment dotacional educatiu, no solament no se li respecta el seu caràcter actual, sinó que quedarà reconvertida en ús dotacional múltiple o mixta. Són, en conseqüència, dues les parcel·les que perden el seu caràcter dotacional, sumant entre les dues més de 13.000 metres.

F)     Si a açò ajuntem que en la proposta d’urbanització de la Plaça d’Al-Azraq oferida als veïns de la Zona Nord es parteix de la base que l’actual solar de les Aules Verdes seran edificis residencials, l’espai dotacional educatiu desapareix per complet del barri. L’actual edifici en construcció del nou Col·legi Miguel Hernández solament substitueix als dos edificis actuals, i no podrà cobrir la demanda del propers anys en l’Accés Nord, que es queda sense sòl dotacional educatiu amb aquesta proposta. És a dir, de tres parcel·les que actualment són educatives –les dues de l’actual Col·legi i la d’Eroski (que sumen les tres uns 23.000 metres)- es quedem solament amb una: la del nou Col·legi en construcció (d’uns 18.000 metres), mal ubicat –excèntric respecte al barri– i amb menys metres que la suma dels tres.

En conclusió, segons Blay, “amb aquesta proposta de modificació del PGOU, les dotacions de la ciutat –dels ciutadans en definitiva– en surten perdent respecte a una necessitat fonamental per al futur d’una comunitat humana: l’ensenyament. Exactament el contrari del que hauria de fer un bon governant amb visió de futur al qual li preocupa el benestar dels seus conciutadans”.

Per tots aquests motius, acaba Blay la seua nota, el BLOC considera que s’hauria d’acompanyar la proposta de modificació del PGOU amb una oferta del mateix –o més– espai dotacional educatiu que el que ara es modifica. “Per exemple, si es vol mantenir la proposta de convertir la parcel·la E (la del col·legi de “baix”) en dotacional múltiple –per a una Residència de la Tercera edat, posem per cas–, podria ser una solució compensatòria mantenir l’espai de les Aules Verdes com a dotacional educatiu per a qualsevol necessitat actual o futura (malgrat que queda allunyat de l’accés nord). Però caldria buscar en aquest tema el consens amb els altres grups polítics, les associacions de veïns, els claustres escolars i les AMPES, ja que hi pot haver altres necessitats, com indiquen els veïns del barri”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.