ImagePERDENT EL TREN (I EL TEMPS)

Les ciutats, d’alguns manera, també són com les empreses: entitats col·lectives que han d’estar preparades per a competir en un entorn molt disputat. A ningú no se li escapa que una ciutat, o una empresa, que no dispose d’una connectivitat suficient està condemnada al fracàs, a un futur molt negre.

Les comunicacions són, per tant, un element fonamental per a poder encarar un esdevenidor esperançador, atractiu i amb bones oportunitats per a tots. De manera anàloga, doncs, una desconnexió amb la resta del nostre país, del nostre estat, i més enllà, ens arracona i ens deixa al marge.

En aquestes línies, em centraré tan sols en les comunicacions ferroviàries, sistema transport de futur tant per a passatgers com per a mercaderies. Algú sap amb quins pobles i ciutats està connectat Alcoi per tren? Jo els ho recordaré: Agres, Agullent, Albaida, Benigànim, Bufalí, Cocentaina, el Genovés, la Pobla del Duc, Montaverner, Ontinyent, València i Xàtiva. És a dir, qui puge al tren en l’estació d’Alcoi pot anar directament a una d’eixes destinacions, i a cap ni una més! Sincerament, i amb tots els respectes, algú creu seriosament que Alcoi pot aspirar a ser competitiu només amb eixos destins?

Ara, vegem algunes destinacions a les quals es pot arribar directament, si pugen al tren en l’estació de Villena: A Coruña, Aguilar de Campoo, Alacant, Albacete, Albatera–Catral, Alcázar de San Juan, Alzira, Alhama de Múrcia, Almagro, Almansa, Aranjuez, Àvila, Balsicas–Mar Menor, Barcelona, Benicarló–Peníscola, Benicàssim, Béziers, Callosa de Segura, Cambrils, Campo de Criptana, Carcaixent, Cartagena, Castelló de la Plana, Ciudad Real, Crevillent, Daimiel, Elda–Petrer, Elx, Figueres, Gijón, Girona, L’Aldea–Amposta–Tortosa, La Encina, La Roda de Albacete, León, Lorca–Sutullena, Madrid, Manzanares, Medina del Campo, Mieres–Puente, Moixent, Montpellier, Múrcia, Narbona, Novelda–Asp, Oriola, Orpesa, Ourense, Oviedo, Palencia, Perpinyà, Pontevedra, Portbou, Reinosa, Sagunt, Sahagún, Salou, Santander, Santiago de Compostela, Sax, Segovia, Silla, Socuéllamos, Tarragona, Torre Pacheco, Torrelavega, Torrellano, Totana, València, Valladolid, Vigo, Villarrobledo, Vinaròs, Xàtiva, Zamora…

No hi ha color, veritat? Quina ciutat pensen que té més possibilitats de progressar més, i quina corre el risc real d’enfonsar-se, en un futur pròxim? Quan des del BLOC reivindiquem la necessitat d’una línia fèrria Alcoi-Alacant, no estem plantejant només una connexió per tren de la nostra ciutat amb Alacant-ciutat, exigim estar connectats amb tota la xarxa ferroviària d’abast valencià, espanyol i europeu.

Actualment, la línia fèrria que connecta València i Alacant no és ni recta ni directa, es desvia per a entrar quasi a Castella–La Manxa (La Encina), tot esquivant l’interior valencià (Alcoi i comarques adjacents). Un desficaci miop i impropi del segle XXI, i de les nostres necessitats.

Amb una nova línia de tren València-Alacant, recta i directa —paral·lela a l’autovia—, i amb parada a Alcoi —amb una nova estació—, els alcoians estaríem en connexió amb els principals pobles i ciutats del País Valencià, d’Espanya i d’Europa…

El BLOC d’Alcoi ja fa molts anys (més de quinze, des de Nacionalistes d’Alcoi!) que ho estem plantejant i que ho reivindiquem. I mentre, les dues grans franquícies electorals, PPSOE, han demostrat a bastament, que quan manaven en totes les administracions (Alcoi, Alacant, València i Madrid) l’únic que han fet —i continuen fent!— per Alcoi i pel seu tren és dedicar-se a posar excuses i a culpar-se entre ells, sense mai abordar seriosament la solució d’aquesta qüestió clau per al nostre futur. Els col·lectius empresarials i la resta d’agents socials s’han sumat obertament a la proposta i s’han posicionat favorablement al respecte. La Cambra de Comerç també ho reconeix i ho contempla. A què esperen eixos partits? Alcoiania només de boqueta?

Fets, senyores i senyors, és hora dels fets, i no de tantes paraules, de tantes promeses buides, plenes de fotos i somriures de “bon xic”, passades de moda, que ja no serveixen per als reptes d’aquest temps… Fets, temps… No podem permetre’ns perdre ni el tren, ni més el temps… És temps d’agafar el tren del canvi!

PD: Al caliu de la recent renovació ministerial promoguda pel Sr. Zapatero, i atesa l’alegria amb què el secretari general del PSOE-Delegació Comunitat Valenciana ha rebut l’arribada al Ministeri de Foment del Sr. José Blanco, amb qui diu mantenir una relació i una sintonia fantàstica; imagine que el PSOE local ja deu estar demostrant el seu poder i el pes dins del seu partit, i haurà convençut el Sr. Alarte perquè aprofite el seu feeling amb el nou ministre, socialista i molt “amic” dels valencians, i amb la nova secretària general d’infraestructures del ministeri (la valenciana Rodríguez-Piñero), per tal de solucionar d’una vegada el futur del nostre tren, veritat?

No malbarateu aquesta oportunitat única, perquè, altrament, si no ho aconseguiu, em fa que la majoria del poble d’Alcoi no acabaria d’entendre per a què li serveix un partit que, tot i disposar d’un president de govern i d’un ministre a Madrid dels “seus”, no és capaç d’aprofitar-ho per influir realment en la defensa dels interessos alcoians…

rafel carbonell i armero

regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi