ImageEL BLOC D’ALCOI CONSIDERA ENCERTADES LES DECLARACIONS DEL PRESIDENT DE LA CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA DEL XÚQUER SOBRE LA CANAL

Paco Blay: "Tard o d’hora s’havia d’arribar a aquesta situació i ho vam advertir: el mateix informe encarregat per l’empresa EVREN per a la delimitació de l’aqüífer del Molinar restringia les activitats i exigia vertit zero, cosa ben difícil de complir. El govern de Sedano torna a equivocar-se”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua conformitat amb les declaracions que ha fet el President de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Joan Josep Moragues, sobre el possible polígon industrial de la Canal en el sentit que  l’organisme que presideix no autoritzarà cap polígon en la zona per a no posar en risc l’aqüífer del Molinar, principal font d’abastiment d’aigua de la ciutat d’Alcoi.

El representant del BLOC recorda que Moragues ha fonamentat la seua decisió en els mateixos arguments que des de l’oposició i col·lectius ecologistes venen utilitzant des que el problema es va llençar fa més de 10 anys: el tipus de sòl no ho permet (margues diaclasades, zona càrstica, perill per a l’aqüífer…), és un risc innecessari, i cal buscar altres alternatives. “Per això manifestem la nostra conformitat i així ho hem defensat en públic i en privat: la Canal no és un bon lloc, i per això cal buscar llocs alternatius, bé dins el terme municipal –la zona Rambles-Pagos o Batoi, com proposaven fa 10 anys els tècnics de Gea21- o bé en la comarca. Hem perdut per a aquest tema, i per encaparrament del PP local, un temps preciós en temps de bonança econòmica.”.

Blay insisteix que l’informe encarregat per l’Ajuntament a l’empresa EVREN per a delimitar el perímetre de protecció de l’aqüífer del Molinar ja advertia que hauria de tenir abocament zero en tot el perímetre i que en les zones aparentment útils  per a  establiments fabrils , es prohibien més de 80 activitats pel perill de contaminació, de les quals la majoria són les que actualment estan en marxa en la ciutat i poden necessitar en un futur més sòl industrial: alimentació, tèxtil, química, farmacèutica, arts gràfiques, fusta, metall, components electrònics… “La conclusió era clara des de novembre de 2005 que l’Ajuntament té l’estudi: calia abandonar aquesta idea i buscar alternatives menys perilloses i més adients, cosa que no s’ha fet, i la ciutat i l’economia de la comarca ha perdut un temps durant el qual s’haguera pogut avançar en eixa direcció”.

Acaba la seua nota tot recordant els efectes negatius i paralitzadors de l’encaparrament del govern local del PP en la Canal i no obrir-se a la comarca abans, ja que tant en el primer document de revisió del PGOU del professor Giménez excloïa la dimensió comarcal, i tampoc no s’ha corregit amb la revisió del model territorial. “Totes dues propostes incorrien en el mateix error: fiar tot el desenvolupament industrial d’Alcoi a la Canal i no tenir en compte ni Pagos-Rambles –justament per on discorre l’actual autovia- ni un polígon comarcal. I el resultat és ben preocupant: després de quasi 9 anys de govern, el PP d’Alcoi no ha creat un sol metre de sòl industrial”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.