ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL PLA DE PARTICIPACIÓ SOBRE L’HOTEL DE LA FONT ROJA NO TÉ CAP CREDIBILITAT

 Paco Blay: "La primera enquesta ja era manipuladora, i la segona continua en la mateixa tònica. ¿Com poden ser més creïbles 193 respostes que 11.000 signatures?”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha criticat durament el Pla de Participació Pública enllestit per la Diputació d’Alacant sobre l’Hotel de la Font Roja, tant perquè està titulat de dissimuladament i de forma capciosa “Mejora de los equipamientos en el ámbito de la zona de uso público intensivo recreativo del Parque Natural de le Font Roja”, quan l’objectiu clar és la construcció d’un Hotel en el cor del Parc Natural, com perquè en la segona fase de consulta continua la mateixa tònica de manipulació de l’opinió dels ciutadans.

El representant del BLOC fonamenta la seua crítica a la credibilitat del pla de participació en els següents arguments:

1.- No solament no dona resultats de l’enquesta, perfectament tabulats com es fa en tota enquesta que es considere seriosa i creïble, sinó que afirma sense més que els ciutadans prefereixen hotel de muntanya i alberg. Blay pregunta: en quin percentatge? Quants han contestat que així ho volen? “I això mateix es podria afirmar de la majoria de les preguntes que en la primera fase es van fer. Ja vam advertir que la primera fase era manipuladora perquè les preguntes que es feien  estaven dirigides a obtenir les respostes que es desitjaven (com, posem per cas, si fa falta ampliar les instal·lacions per a vehicles, o si cal actuar sobre els antics xalets “en estado de ruina”, entre altres), però no es feien preguntes sobre les quals es podien obtenir respostes no desitjades (com, per exemple, si fa falta realment un hotel en el cor del Parc i si són suficients les places de cases rurals, o si amb instal·lacions al servei del Parc es considera suficient). La segona fase manté el mateix to manipulador”.

2.- En aquest sentit, segons Blay, “la credibilitat de l’enquesta queda totalment desautoritzada perquè si bé han contestat 193 persones –insistim, no sabem què diuen de debò i en quina proporció–, l’enquesta pretèn oblidar –perquè no s’han tingut en compte- que 11.000 persones perfectament identificades amb les seues signatures  demanaren Hotel fora del Parc i altres 3.000 ho van manifestar en la concentració del passat més de juliol. Li dóna més valor a 193 respostes que a 11.000 signatures, la qual cosa és realment inacceptable.”

3.- La segona fase, a més a més, consulta sobre detalls concrets del futur hotel, quan van afirmar en les sessions d’informació pública i altres afirmacions que serà un hotel d’unes 30-40 habitacions i alberg, i que en conseqüència ja hi havia projecte fet. “A sant de què pregunten eixos detalls quan el projecte ja el tenen decidit els responsables? Seria més honest presentar el projecte directament i què n’opinen després els ciutadans, però sembla que prefereixen ocultar-lo de moment. Es fa el “paripé” de  l’enquesta per a justificar una participació que en el fons els dona igual, ja que si no per quins motius pregunten si farien un aparcament soterrani, opció rebutjable des de tots els punts de vista? De debò el farien si la majoria dels enquestat diguera que sí? Segur que no. En definitiva, si volen conèixer de debò l’opinió de la majoria dels ciutadans, ja la saben: 11.000 ciutadans han dit hotel fora del Parc”.

4.- La forma de plantejar l’Hotel és també enganyosa, com una “millora dels equipaments….”, de manera que es pretén justificar la intervenció barrejant els problemes o possibles actuacions en el Parc amb l’Hotel, com si gràcies a la necessària intervenció en l’Hotel es podrà ordenar tot el Parc i resoldre els altres problemes. “En el BLOC ho tenim clar: no cal Hotel per a resoldre el problema dels aparcament. Per cert: les preguntes sobre la zona dels paellers  o fins i tot les possibles dotacions d’instal·lacions adients per a la brigada de manteniment o als investigadors han desaparegut en la segona fase. Barrejar els temes com es fa, és senzillament una manipulació”.

5.- Encara està per demostrar l’impacte econòmic positiu que l’Hotel tindrà sobre l’economia de la ciutat, i encara estan per explicar les contradiccions entre si pujaran aigua del Molinar o usaran la mateixa de la Font Roja –el govern del PP ha dit coses diferents, fins ara-, i si n’hi haurà aigua suficient en la mateixa Font Roja, ja que les informacions que han fet públiques són tan contradictòries que no tenen tampoc cap credibilitat.

6.- Una última reflexió fa el representant del BLOC: aquesta tossuderia està costant molts diners a l’erari públic (18.000 euros a Arsel, primera redactora del Plec de condicions, que no ha servit de res; consultories a empreses de màrqueting per a modificar l’opinió pública; redacció de l’actual projecte, que ja existeix abans de fer cap consulta, però ningú no coneix; 240.000 euros per “tapar” la marquesina; etc.). “Per a nosaltres, fidels a la nostra proposta de d’urbanisme de consens, hagués estat molt més econòmic i útil des de tots els punt de vista fer una reunió a alt nivell entre els representants polítics, de la Plataforma i dels veïns per tal consensuar què es pot fer en la Font Roja i què no, què pot fer falta i què no. Segurament ja fa temps que hauríem resolt els possibles problemes i l’hauríem millorat a satisfacció de la majoria dels ciutadans”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.