ImageEL BLOC DEMANARÀ EN EL PRÒXIM PLE DE L'AJUNTAMENT LA CREACIÓ DE NOUS JUTJATS A ALCOI

BLOC – Moció Nous Jutjats  (es va aprovar per unanimitat de tots els grups)

 Francesc X. Blay Meseguer, regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

MOCIÓ

L’administració de justícia és una de les columnes vertebrals del sistema democràtic perquè constitueix la garantia de l’aplicació a tots els ciutadans de l’imperi de la llei i la protecció dels seus drets i interessos legítims. L’article 24.1 de la nostra Constitució així ho expressa: “Totes les persones tenen dret a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims”, la qual cosa vol dir que ningun ciutadà pot ser privat del dret de recórrer als Tribunals de Justícia per a fer valdre els seus drets i pretensions.

De fet, la nostra Carta Magna dedica un Títol sencer al Poder Judicial, el VIé., i en ell s’exigeix taxativament que, per al correcte compliment de la seu funció, els jutges i magistrats han de  ser “independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei” (article 117.1).

Per tant, l’organització del sistema judicial ha de disposar dels suficients mitjans per a poder desenvolupar i exercir correctament la funció que la Constitució li atribueix. En relació a aquest aspecte, la Constitució reconeix que els ciutadans tenen dret a ser indemnitzats per part de l’Estat en cas d’error judicial o de “funcionament anormal de l’Administració de Justícia” (art. 121).

És un clamor ciutadà, que l’administració de justícia, malgrat aquests preceptes tan clars, és una de les assignatures pendents del vigent sistema polític després de més 30 anys: la vida de la societat s’ha fet més complexa i es recorre molt més als tribunals, els jutjats estan saturats, els usuaris es queixen de la seu lentitud, els mitjans materials no cobreixen les necessitats bàsiques de material i de personal, etc. El partit judicial d’Alcoi, malgrat l’esforç i dedicació que fan els treballadors dels jutjats i els mateixos jutges, no es lliuren d’aquestes deficiències i limitacions, fetes públiques darrerament pels diferents mitjans de comunicació i denunciades per ells mateixos.

Segons els usuaris habituals, una possible solució seria augmentar el nombre de jutjats. La majoria dels professionals consultats opinen que seria molt important crear a Alcoi, i per aquest ordre d’importància i urgència, un cinqué Jutjat de Primera Instància i Instrucció, un altre del Penal i un altre del Social. Petició que caldria cursar a les autoritats i organismes responsables, tant de la decisió com de les dotacions materials corresponents: Consell General del Poder Judicial, Ministeri de Justícia i Conselleria de Justícia.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al Ple l’adopció del següent

ACORD:

Instar al Consell General del Poder Judicial, al Ministeri de Justícia i a la Conselleria de Justícia per a què –cadascú des de la seua responsabilitat– es cree a Alcoi, i per aquest ordre d’importància i urgència, un cinqué Jutjat de Primera Instància i Instrucció, un altre del Penal i un altre del Social.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi