El BLOC proposa que s’utilitzen naus buides com a naus-bressol.

ImageEL BLOC PROPOSA QUE S’UTILITZEN NAUS BUIDES COM A NAUS-BRESSOL, JUNTAMENT  AMB L’ILLA DE RODES, QUE SERIA EL VERTEBRADOR DEL PROJECTE  

Paco Blay: "A l’illa de  Rodes es por fer un primer avanç de Parc Tecnològic o Serveis Tecnològics bàsics, on cabrien també  algunes naus bressol (les que necessiten espais no massa grans) ”.

Rafel Carbonell: “És una llàstima no començar a partir del que hi ha, com les naus buides, amb els propietaris dels quals es podria  arribar a acords, amb la garantia municipal”.

Els regidors del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay i Rafel Carbonell, han proposat com a mesura per a ajudar a eixir de la crisi en la ciutat, que el projecte de naus-bressol que està resultant positiu en alguns ciutats i que el govern municipal del PP ha anunciat  que es farà amb els fons de l’anomenat “Pla Camps”, es puga fer a Alcoi de forma més ràpida a partir de les naus buides que hi ha al terme municipal d’Alcoi, en els seus polígons industrials, i no esperar massa.

 “D’aquesta manera -diu Carbonell- les inversions que s’hagen de fer solament ho seran per a preparar-les amb tot el que necessiten les naus-bressol, en el suposat que no disposen ja dels serveis bàsics –noves tecnologies, llum, aigua, gas, fibra òptica, assessorament per internet…-; aquesta opció necessitarà, per tant, inversions més baixes que les promeses, perquè a més de les dotacions s’haurien de construir les naus, que ja existeixen, i moltes perfectes condicions d’ús; per això aquest sistema és molt més econòmic de portar a terme”.

Els representants del BLOC han recorregut els polígons industrials d’Alcoi i consultat immobiliàries, i han detectat que hi ha disponibles –xifres sempre aproximades, perquè potser en siguen més– entre 50 i 80 naus industrials (per a llogar o per a vendre), de dimensions molts diferents (entre 250 i 4.500 m2) que es poden adaptar, per tant, a moltes tipologies d’activitats. Si se sumen també a aquestes els nombrosos locals buits dins la ciutat –alguns poden servir perfectament de naus-bressol-, l’espai disponible per a “arrancar” és molt alt en tota la ciutat: més de 70.000 m2 –xifra aproximada sempre-, amb nau construïda i disponibilitat d’aigua i llum. Per a Blay, “es tractaria solament, per a poder començar a treballar aviat, que és el que fa falta, que l’Ajuntament prenguera la iniciativa, reunira a totes les parts i agents socials i, finalment, donara totes les facilitats administratives pertinents perquè en pocs dies autoritzara l’activitat”.

 Segons Carbonell, “és més realista començar el projecte de les naus bressol pel que tenim de debò; i per a això es podria parlar amb els propietaris de les naus i dels locals per tal de buscar una cessió avantatjosa per a totes les parts; des de l’Ajuntament, i en col·laboració i assessorament de la Cambra de Comerç i el CEEI, es podrien donar garanties per tal que tant els propietaris com els  futurs usuaris tingueren tot tipus de seguretats, i que els preus foren realment assequibles a la situació actual. Fins i tot es pot fer una primera crida a veure quins propietaris hi estarien disposats a entrar en aquesta operació, per tal d’enllestir una mena d’inventari i catàleg amb les característiques més destacades: metres, ubicació, serveis disponibles, distribució interior i exterior, preu aproximat… per veure quins tipus d’activitat o projecte empresarial s’acobla millor a quins espais disponibles de debò”.

Aquest sistema permetria, per als regidors del BLOC, disposar de llocs quasi d’immediat per ocupar i començar a produir, que és el que fa falta, i no haver de esperar solament al finançament del Pla Camps per tal de facilitar espai industrial a les empreses que el necessitaren per al primer impuls. Per a Blay, “cal ser realistes i no esperar-ho tot dels diners del  Pla Camps, ja que aquest  sembla cada vegada més allunyat de la nostra ciutat pels problemes de liquidesa que la Generalitat Valenciana té i el fort endeutament que ha assolit pels projectes de dubtosa rendibilitat econòmica i social; és millor sentar-se tots a veure com abordem la situació de la millor manera possible, i  també el més aviat possible, ja que el problema no s’hauria d’ajornar massa. Si després venen els diners, millor; farem més coses, per descomptat”.

Per al regidors dels BLOC, al sector empresarial d’Alcoi hi ha imaginació, empenta i ganes de fer coses, però se’ls ha d’ajudar i donar facilitats, especialment en el primer impuls. Dos exemples poden servir de referent  per a la situació actual: Korott i Panespol, que van començar en el CEEI, s’han consolidat com a projectes empresarials, i s’han traslladat després a altres polígons quan han necessitat més espai.

Per altre costat, la proposta del BLOC sobre les facilitats d’espai industrial inclou, bé de forma paral·lela i complementària, bé a mitjà termini, fer en l’illa de Rodes un complex tecnològic, amb la cooperació de la EPSA, en el qual també es poden combinar centres i laboratoris d’investigació –per exemple, de biotecnologia, AITEX, de transferència de tecnologia…- amb espais-bressol per a sectors estratègics, activitats productives no contaminants ni molestes, i despatxos professionals o d’empreses de serveis avançats,  amb molts metres per a tot: els aproximadament 7.000 metres de solar, es poden convertir en uns 30.000 si es fan tres o quatre plantes, segons el marque el PGOU per a eixe carrer, i a més respectat les façanes de l’edifici, que li donarien un valor històric afegit.

En definitiva, segons els regidors del BLOC,  “aquest Parc Tecnológic urbà hauria de ser el vertebrador de tot el projecte d’innovació de la ciutat i de naus-bressol –perquè disposaria dels serveis comuns bàsics en tot parc tecnològic i seria el catalitzador-, i serviria a més a més per a dinamitzar la zona, facilitar l’accés als centres de treball amb transport públic i augmentar l’activitat del barri. I té a més dos avantatges afegits: que és ja de propietat municipal, per tant es pot començar des del primer moment, i en cas de necessitar més espai, es pot buscar i ampliar amb les vàries naus tancades del voltants”.

Finalment, els regidors del BLOC recorden que per a dinamitzar l’activitat productiva hi ha també un altre camí, complementari i no excloent, que és la cessió del dret de superfície i d’ús d’aquells espai que són propietat municipal a les empreses que vulguen instal·lar-s’hi o ampliar la seua activitat, per a la qual cosa tampoc no sobraria que anara pensant en operacions d’aquest tipus.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Rafel Carbonell. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *