ImageEL BLOC D’ALCOI PROPOSARÀ AL PLE UN “FULL DE RUTA” I UNA LLEI DE COMARCALITZACIÓ PER FER FRONT A LA CRISI

Paco Blay: “Els ciutadans esperen en moments difícils unitat del seus representants polítics, gestos, iniciatives, plans de treball…,; i això és el que proposem: un calendari –flexible– de reunions sobre els temes més importants i amb els agents socials, experts i professionals  més significats.”

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que el seu grup proposarà al Ple dues mocions relacionades amb la crisi actual i que poden ajudar a crear consens en la societat sobre els temes bàsics que afecten a la crisi actual.

La primera moció fa referència a un calendari de reunions (“full de ruta”) sobre els diferents temes que es pot considerar que avui són importants i sobre els quals es pot intervenir i actuar des del mateix ajuntament: pla d’ocupació (i autoocupació); innovació i competitivitat; formació i problemes socials; mancomunitat (i derivats);  i acabar amb una darrera reunió de conclusions. “Ja que en el darrer debat sobre la crisi el govern del PP no va proposar res en aquest sentit, ho proposarem nosaltres a tota la corporació per a veure la manera de consensuar mesures urgents”.

Complementàriament a aquesta proposta, l’acompanya una altra moció que dóna suport a una llei de comarcalització, prevista en el nou Estatut d’Autonomia i que serviria per a coordinar millor els serveis, l’ocupació, recursos i ordenament del territori, tant en aquests moments difícils en els quals els municipis es poden ajudar uns altres –sobretot el més grans als més menuts- com en el futur. “De fet, tots els experts en ordenament del territori insisteixen que la majoria dels problemes dels municipis solen ser comuns i es poden resoldre millor amb solucions supramunicipals. Els contactes que estan fent-se entre els municipis de la nostra comarca, tot i ser insuficients, és un camí correcte que cal desenvolupar i potenciar”.

[P.D.- Els adjuntem el text complet de les mocions.]

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi

 

BLOC – Moció “Full de Ruta”

 Francesc X. Blay Meseguer, regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

MOCIÓ 

Els moments actuals de crisi exigeixen dels responsables públics accions decidides que busquen com a objectiu prioritari ajudar a superar les dificultats, tant als empresaris com –sobretot– als ciutadans amb més problemes i a les famílies amb més necessitats.

La literatura econòmica que es pot trobar al respecte és immensa, i es pot afirmar que segons el col·lectiu al qual es pertany o al sector econòmic en el qual s’està involucrat, es posa l’accent en uns camps o en altres i s’insisteix més en la necessitat d’unes mesures sobre altres: que si auto/ocupació, que si formació, que si competitivitat, que si infraestructures, que si nous sectors, etc.

És cert que la macroeconomia no depèn dels ajuntaments, però no és menys cert que, segons experts en el tema, els municipis disposen d’instruments i competències suficients per a influir positivament en les activitats econòmiques de les seues àrees respectives i que caldria fer-ne ús: equipaments, infraestructures, gestió de l’hàbitat, serveis bàsics, comunicacions, recursos humans, formació, relacions amb l’empresa privada, facilitats administratives, delimitació d’àrees industrials o comercials, polítiques mediambientals, etc.

A més a més, els ajuntaments disposen d’altres avantatges: la proximitat i el coneixement real de la realitat econòmica del seu municipi, de les seues empreses i dels seus treballadors, així com la possibilitat de millorar la qualitat de vida de les famílies amb problemes mitjançant prestacions de serveis de tot tipus (socials, bàsicament). En aquest sentit, les corporacions locals són, possiblement, les administracions amb un major poder de resposta, ràpida i efectiva, a una situació de crisi.

Per això, en aquests moments, i tenint en compte les funcions esmentades, és important reconèixer el paper que des de l’ajuntament pot fer-se, i que el lideratge bàsic de les iniciatives més importants haurien de partir d’ell, el qual com a representant del poble hauria de coordinar, impulsar, promocionar, facilitar… tot allò que poguera millorar la situació: agents socials, institucions,  iniciatives, experts, professionals de tota mena, etc.

De fet la societat espera de la corporació més unitat i consens, acords efectius, gestos, iniciatives, plans de treball…; en definitiva, desitja una mena de “full de ruta” (pactada) que servesca per a coordinar els diferents sectors i crear una certa esperança front a les dificultats.

 I açò és el que des del BLOC proposem: una “fulla de ruta” o un conjunt de reunions sectorials amb els agents implicats de cara a coordinar i consensuar aquelles mesures d’urgència que puguen ser útils per als nostres conciutadans. No es tracta d’un Pla Estratègic, que té mecanismes, objectius i temporalitzacions diferents, sinó d’intentar arribar a acords entre tots sobre les coses més urgents en les circumstàncies actuals.

Evidentment la proposta és oberta i flexible i es pot modificar, consensuar, ampliar, reduir, canviar… En principi s’hauria de convocar a totes als grups polítics i representants empresarials i sindicals, i afegir en cadascuna d’elles als experts i professionals que es considere convenient segons el tema que es tracte. Proposem, en principi, sis reunions i sobre els següents temes (podien ser els segons i quarts dijous de cada més):

 1a. Pla d’ocupació (i autoocupació). Primera quinzena de desembre.

2a. Innovació i competitivitat. Segona quinzena de desembre.

3a. Infraestructures. Primera quinzena de gener.

4a. Formació i problemes socials. Segona quinzena de gener.

5a. Mancomunitat (i derivats). Primera quinzena de febrer.

6a. Conclusions. Segona quinzena de febrer. 

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al Ple l’adopció del següent 

ACORD:

Aprovar la “fulla de ruta” esmentada en l’exposició de motius.  

Alcoi, 24 de novembre del 2009 

 Francesc X. Blay Meseguer

Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià 

SR. ALCALDE-PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT D’ALCOI

 

BLOC – Moció “Llei de comarcalització” 

Francesc X. Blay Meseguer, regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, d'acord amb l'article 97 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, presenta davant el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi, per a la seua discussió i aprovació, la següent:

                                                                                         MOCIÓ 

L’article 46 de l’Estatut d’Autonomia valencià de l’any 1982 preveia que “una llei de les Corts Valencianes…. determinarà la divisió comarcal, després de ser consultades les corporacions locals afectades”.

Van passar vint-i-sis anys des de l’aprovació d’aquesta norma bàsica i la llei a què fa referència encara no ha arribat al Parlament Valencià. En la reforma de l’estatut de l’any 2006 es continua proposant una llei de comarcalizació en l’article 65:

“1. Una llei de Les Corts, en el marc de la legislació de l'Estat, que haurà de ser aprovada per majoria de dos terços, podrà determinar la divisió comarcal, després de ser consultades les entitats locals afectades.

2. Les Comarques són circumscripcions administratives de la Generalitat i Entitats Locals determinades per l'agrupació de municipis per a la prestació de servicis i gestió d'afers comuns.

3. Les àrees metropolitanes i les agrupacions de comarques seran regulades per Llei de Les Corts aprovada també per majoria de dos terços, després de ser consultades les entitats locals afectades.

”La comarca és, després del municipi, l’espai amb què més fàcilment s’identifiquen els ciutadans i les ciutadanes del nostre país. La divisió comarcal és assumida pels valencians i les valencianes, que coneixen perfectament la comarca a la qual pertanyen i són conscients dels lligams econòmics, administratius, geogràfics i culturals que mantenen amb les valencianes i valencians que viuen en altres poblacions d’eixe mateix espai.

L’estructuració comarcal del territori valencià ha sigut estudiada per historiadors, geògrafs i erudits com Mateu i Llopis, Beüt i Belenguer, Roselló Verger, Joan Soler, Pérez Puchal…. que n’han dissenyat diverses propostes.

Posseïm, doncs, el marc estatutari que legalitza la divisió comarcal, la reflexió científica que la justifica i la predisposició de les ciutadanes i dels ciutadans que hi viuen que la fan viable. Queda només, per tant, la voluntat política de fer-la realitat. 

Per tot això presentem al Ple la següent proposta d’ACORD:

1.- El Ple de l’Ajuntament d’Alcoi demana a les Corts que insten al Govern de la Generalitat Valenciana que desenvolupe l’article 46 de l’Estatut d’Autonomia valencià.

2.- El Ple de l’Ajuntament d’Alcoi demana a les Corts Valencianes que cree una Comissió per a l’estudi de l’organització comarcal i elabore un projecte de llei de comarcalització que siga discutit i aprovat pel Parlament Valencià.

3.- Traslladar aquest acord a la Mesa i a tots els grups polítics de les Corts Valencianes

Alcoi, 24 de novembre del 2009

 Francesc X. Blay Meseguer

Portaveu del Bloc Nacionalista Valencià 

SR. ALCALDE-PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT D’ALCOI