ImageEL BLOC D’ALCOI PRESENTARÀ ESMENES ALS PRESUPOSTS DE LA GENERALITAT MITJANÇANT EL SEU GRUP PARLAMENTARI

Enric Morera: “Aquestes comarques sempre han estat vertebradores de l’interior i han exercit un pes econòmic singular; en aquest moments  necessiten un impuls important, i la Generalitat no pot marginar-les en aquests moments difícils, més necessitats d’estímuls que de restriccions. Que l’alcalde siga ripollista no és motiu seriós ni suficient”

Paco Blay: “Un centre de dinamització econòmica en l’illa de Rodes –amb participació mixta, públic-privat- activaria les inversions, facilitaria la innovació i faria més fàcil i adient la transferència de tecnologia i la cooperació”

Rafel Carbonell: “Donades les característiques tradicionals i actuals de l’estructura industrial de les comarques d’interior, cal demanar a la Generalitat que pose a Alcoi la seu –o una subseu- de l’IMPIVA, que podria estar perfectament ubicada en l’antiga fundició de Rodes”.

El regidors del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay i Rafel Carbonell, han acompanyat Enric Morera, Secretari General del BLOC i Vicensíndic a les Corts de Compromís, per a informar de les esmenes als Pressuposts i els projectes referits a Alcoi que el BLOC portarà a les Corts en els propers dies.

Els representants del BLOC han informat que algunes partides que estaven en el passat exercici (del 2009), o han desaparegut del Pressupost per al 2010 sense executar-se  de cap manera (com la de les reparacions del Pont de Sant Jordi, anunciades pel PP en la campanya del 2007), o segueixen sense executar-se (com la del Bulevard), malgrat anunciar-se any rere any, o inclús no apareixen malgrat ser anunciades, com la reforma de l’IES “A. Sempere” o les del tren Alcoi-Xàtiva, que segurament estaran incloses en alguna de les partides genèriques d’inversions. “Per això demanem que hi figuren expressament, per a recordar que encara hi ha temes pendents Alcoi que depenen de les inversions la Generalitat i encara no s’han produit,  i per tant que no s’obliden ni passen desapercebudes”, afirmen Blay i Carbonell.

Per la seua banda, Morera ha manifestat el seu entusiasme pel projecte  de centre o parc tecnològic a l’illa de Rodes, que es pot convertir en un autèntic motor de l’economia alcoiana i comarcal si es constitueix en un centre d’investigació, d’innovació  i de difusió de la tecnologia. Aquest Centre pot donar suport a les diferents activitats productives de la zona (plàstics, agroalimentació, cosmètics, plantes aromàtiques, biomedicina) així com oferir un ampli ventall de serveis avançats, tan necessaris en els temps actuals (assessories empresarials i de transaccions internacionals,  TICs, despatxos per a començar les empreses…). Segons Morera,  “pot convertir-se, amb la cooperació de la Universitat, del CEEI i d’instàncies privades –Cambra de Comerç, col·lectius empresarials…-  en el Centre que aculla tot tipus d’iniciatives i des d’on arranquen les millors propostes de futur per a la comarca, sobretot si es fa seu o subseu de l’IMPIVA, tan útil per al teixit empresarial de les CCV, com ha fet fins ara AITEX”.

Els regidors d’Alcoi han recordat així mateix que l’edifici té altres avantatges afegits, com són que la propietat és municipal, es pot fer una aparcament soterrani per a donar serveis al centre i al mateix barri, que pot disposar de 20.000 a 30.000 metres segons els paràmetres urbanístics vigents, i que si fera falta més  espai encara es poden reutilitzar fàbriques buides del voltant que podrien duplicar o triplicar l’espai disponible.  

RESUM  DE LES PROPOSTES/ESMENES:

A) DE MODIFICACIÓ:

1) El bulevard, o esplanada del l’antic ferrocarril, en totes les fases que falten: ampliar els 615.000 previstos (365.000 per al 2010 i 250.000 per al 2011), clarament insuficients, a 3 milions d’euros anual en un pla quadriennal 2010-2013 (= 12 milions).

B)  D’ADICIÓ (tot inversions)

2) Centre Tecnològic i de serveis avançats a l’illa o antiga fundició de Rodes: Redacció del projecte d’un centre tecnològic i de serveis avançats, amb aparcament soterrani, i possible instal·lació d’una subseu de l’IMPIVA. Total: 200.000 euros. Podria ser el centre de dinamització econòmica i d’innovació que Alcoi i la comarca necessiten.

3) Rehabilitació integral i condicionament del Pont de Sant Jordi: Recuperar els 300.000 euros consignats en el pressupost del 2009 (75.000 per al 2009, i 225.000 per al 2010), que han desaparegut en el del 2010. Ja van anunciar en la campanya del 2007 la seua rehabilitació.

4) Ferrocarril Alcoi-Xàtiva: figura en les “línies d’actuació per a assolir l’objectiu”  (Fitxa FP 4, 1.1.6 i 2.2.6,), però sense consignació pressupostària. Quants anys portem en el tema, que ni uns ni altres resolen? Proposem invertir almenys 16 milions en la seua modernització, en quatre anualitats 2010-2013. L’estat n’hauria de posar altres tants.

5)  Estudi del ferrocarril Alcoi-Alacant: proposem 200.000 euros per estudiar-ho en totes les seues vessants i dimensions (econòmica, social, tècnica, turística…), així com la seua integració/connexió en el corredor mediterrani i el projecte Ferrmed. Es pot encarregar a la UPV (el catedràtic de Transport, José Vicente Colomer, és alcoià).

6) Construcció d’un pont entre els barris del Viaducte i la Zona Nord: tot i que està anunciat en el Pla “Confiança”, la veritat és que no és un bon projecte i té problemes per afectar a zona protegida del Serpis. Per això proposem un pont directe, d’excel·lència arquitectònica, que connecte els dos barris esmentats: 24 milions d’euros aproximadament en tres anualitats de 8 milions: 2010-2012 .

7) Nou edifici dels jutjats o Ciutat de la Justícia de l’Alcoià-Comtat: l’edifici que s’està rehabilitant actualment és insuficient i estarà mal comunicat (els autobusos no podran anar-hi). Per això proposem renunciar al projecte local actual, i consignar 300.000 euros per a l’estudi de futur i redacció del projecte dels nous jutjats o Ciutat de la Justícia de l’Alcoià-Comtat a la plaça d’Al-Azraq, juntament amb una caserna unificada (finestreta única) de la Policia (nacional, autonòmica i local). 

8) Construcció de dues Escoletes (0-3 anys): una en l’Eixample i altra en la Zona Nord, en dues anualitats, 1,8 milió d’euros (aproximadament) cada any: una Escoleta en cada any. Total, 3,6 milions d’euros. És una necessitat clamorosa.

9) Reforma integral de l’IES “A. Sempere”: 6 milions. Anunciat repetides vegades pel govern municipal i la mateixa conselleria des de fa varis anys, però no té partida específica. Ho demanem per a dues anualitats; però si es fa en una solament, millor.

10)  Subvenció Festes de Moros i Cristians: són molt importants per al turisme. I si tenen subvenció les Gaiates de Castelló, les Falles de València i les Fogueres de Sant Joan, també n’ha de tenir les Festes de Moros i Cristians, que se celebren en moltes comarques d’Alacant i València. Proposem 150.000 euros almenys.

Enric Morera. Vicesíndic i Secretari General del BLOC.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Rafel Carbonell. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Image

Image