ImageSENYORA GRANADOS, VOLEM UN CENTRE DE MEDIACIÓ I CONVIVÈNCIA

Tothom és conscient que convivim amb els conflictes de forma quotidiana en tots els àmbits de la nostra vida. Els conflictes són naturals i consubstancials a la condició humana. Per tant, no ens hem d’estranyar si ens veiem envoltats i immersos en cap conflicte. Qualsevol tipus de conflicte pot resoldre’s de forma positiva per als nostres interessos i/o necessitats, ja que el més important no és el conflicte en ell mateix, sinó la forma d’afrontar-lo i d’atendre’l.

La mediació és un forma alternativa de resolució de conflictes en la qual totes les parts en conflicte poden eixir guanyant. Hem d’entendre la mediació com a una eina molt important que ens pot ajudar a solucionar conflictes d’una forma positiva, però també caldria entendre-la com a una cultura positiva davant del conflicte.

Quan parlem de mediació, hem de mirar cap a Argentina que és un gran referent on la mediació està fins i tot legislada, en els seus diversos àmbits. També, més pròxims a nosaltres, a Catalunya, innumerables pobles i ciutats compten amb Centres de Mediació Social. I més a prop, dintre del País Valencià, Gandia és una ciutat on ja fa uns quants anys que funciona amb molt èxit un Centre de Mediació i Convivència. És més, fins i tot a Gandia, s’hi han organitzat alguns congressos sobre Mediació.

Vista la importància que pot tindre la Mediació Social en una ciutat, des del BLOC d’Alcoi vam proposar en un Ple realitzat el 28 de setembre del 2007 que es creara un Centre de Mediació i Convivència a la nostra ciutat. El Centre esdevindria així un lloc perfecte per a dialogar i per a trobar solucions abans d’arribar a processos judicials, que sempre generen despeses, tensions emocionals i, quasi sempre, danys morals. Afortunadament, la proposta va ser aprovada per unanimitat, però lamentablement no s’ha dut a terme com cal.

És per aquest motiu que aquesta setmana he llegit amb certa incredulitat que l’exregidora de Serveis Socials i encara regidora d’ Educació Lucia Granados serà docent en una Màster de Mediació Social. No dubte en cap moment dels seus coneixements sobre el tema en qüestió, però crec que ens hauria d’explicar a tots els ciutadans per què no els ha aplicat d’una forma pràctica a Alcoi. Que preferisca compartir la seua saviesa amb els seus futurs alumnes i no amb la gent que governa és un menyspreu per a tots els alcoians.

Dels diferents àmbits on la mediació pot estar present, hi ha tres on la regidora Granados podria haver fet molt durant aquestos anys. Hui en dia, existeixen pocs centres educatius on no s’haja sentit parlar de la mediació escolar. Doncs bé, des de la Regidoria d’Educació, en cap moment, s’ha impulsat cap iniciativa adreçada als centres, perquè treballen amb la mediació. Si hi ha cap centre que ho està fent ha sigut per la pròpia inquietud dels seus docents. 

Per altra banda, en un altre àmbit on podem trobar ben útil la mediació és en el familiar. L’única mediació que està fent-se amb les famílies és en el Punt d’Encontre Familiar, però trobem molt a faltar dintre del Departament de Serveis Socials, que al Servei d’Atenció a la Família i la Infantesa, els professionals no puguen realitzar mediacions familiars, tal i com marca la llei, perquè no hagen rebut la formació pertinent a tal efecte.

Per últim, vull recordar el que va dir la regidora Granados quan es va posar en marxa el centre AMICS (Agència de Mediació per a la Integració i la Convivència Social) per al col·lectiu immigrant, la qual no va dubtar en qualificar-lo com la “Tourist Info dels immigrants”. Senyora Granados, la mediació és molt més que això.

Esperem, pel bé dels alcoians, que ara que compartirà Màster amb gent experta amb Mediació, i que encara els queda poc més d’un any de govern, això ens beneficie a tots i ben prompte puguem comptar a Alcoi també amb un Centre de Mediació de conflictes i Convivència.

Per favor, membres del govern local, si són capaços de realitzar cap cosa productiva i beneficiosa per a la nostra ciutat no dubten a fer-ho ja, i no esperen a treballar a l’empresa privada. Pensen que a l’Ajuntament estan cobrant dels nostres diners i es deuen a tots els ciutadans.

Alberto Vidal Calatayud

Membre de l’Executiva del BLOC d’Alcoi.

Mestre i Especialista Universitari en Mediació.