Paco Blay: “El nou projecte que la Generalitat Valenciana està preparant s’allunya dels paràmetres de major professionalitat i obre les portes a una possible privatització de la seguretat”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que presentarà en el proper Ple una moció dirigida a paralitzar el projecte de la Generalitat Valenciana sobre policies locals que s’allunya del model de seguretat públic i que suposarà una degradació del servei de seguretat local. “Apostem per un model valencià de seguretat pública i no per privatització o baixada de la qualitat del servei al ciutadà”.

El text de la moció diu, literalment així:

La Constitució Espanyola de 1978 estableix la seguretat pública com una competència exclusiva de l’Estat compartida de manera corresponsable entre les distintes administracions que el componen. Posteriorment, la Llei Orgànica de Cossos i Forces de Seguretat 2/1986 va fixar els criteris per al desenvolupament d’aquesta corresponsabilitat per part de les autonomies i dels municipis.

Al País Valencià, s’hi ha registrat un creixement de població de dret en els últims anys, a la qual cosa cal afegir el creixement de la població desplaçada bé per motius turístics, bé per fenòmens migratoris que ens han portat a un augment entorn al milió d’habitants, des de l’1 de gener del 2002, entre persones empadronades i població itinerant.

Aquest augment de la població genera tanmateix en les administracions locals, per ser aquestes les més pròximes, una necessitat de donar respostes i d’incrementar els serveis públics en l’àmbit municipal i, en concret, també els de seguretat com un dret bàsic de la ciutadania.

El major creixement poblacional en el conjunt del País Valencià ha ocasionat, en matèria de seguretat pública, que les plantilles de policia local hagen aconseguit la xifra de 10200 efectius, segon dades de la pròpia Conselleria de Governació; l’esforç econòmic dels quals recau, pràcticament en la seua totalitat, en les arques municipals.

Els recursos, però, són escassos i la situació es fa insostenible. Per això, després de l’aprovació en les Corts de l’Estatut d’Autonomia l’assumpció de competències en matèria de seguretat pública per part de la Generalitat obria un horitzó de compromisos important.

Avançar cap a un sistema valencià de seguretat pública integral i professionalitzat significava millorar els drets cívics i de ciutadania, d’una banda; i, per un altra, garantir un reequilibri dels costos econòmics que implica garantir la seguretat pública en tots els municipis independentment de la població.

No obstant, el temps transcorregut i la falta d’iniciativa a l’hora de proposar el desenvolupament de l’art. 55 de l’Estatut, per mitjà d’una llei de creació del Cos de Policia de la Generalitat que integre els serveis existents, i rendibilitze i simplifique la dispersió actual, esdevé un fre inacceptable a les expectatives generades.

En contrapartida, des de la Conselleria de Governació s’està duent a terme un intent de modificació de l’actual marc legal de les policies locals i de les competències en matèria de coordinació.

Mentre que la llei 6/1999 que regeix hui, no s’ha desenvolupat en tot el seu contingut, atenent les demandes dels municipis i els professionals, la Conselleria opta per elaborar una nova llei que lluny d’abordar els aspectes fonamentals per a avançar i millorar en interés de la ciutadania, pretén continuar amb una política d’inhibició de responsabilitats, tot carregant sobre los municipis tot el cost del manteniment de la seguretat pública.

Les intencions de la Conselleria, manifestades per escrit, entren en un procés de desprofessionalització del servei públic de seguretat, que pretén facilitar l’abaratiment de costos per mitjà d’empitjorar-ne la qualitat. Així, la creació de noves figures de tercer ordre en l’àmbit de la seguretat, les funciones només aparents de la qual no resoldran el problema de la seguretat pública en els xicotets municipis, sinó que comportarà una falta d’eficàcia en la prestació del servei.

La falta de resposta a la petició que es fa des dels ajuntaments sobre finançament eficaç dels serveis de seguretat, s’emmascara amb propostes de rebaixes en les exigències de formació, capacitació i preparació en los xicotets municipis, tot proposant personal pitjor retribuït, pitjor format, i sense competències reals en seguretat, en compte de finançar professionals de la seguretat pública, com són els policies locals.

La negativa a establir un sistema de selecció, de formació i de capacitació dels funcionaris capaç de descarregar d’aquestes despeses als ajuntaments, per mitjà de fórmules d’àmbit autonòmic, només denota novament la lògica de la inhibició de responsabilitats de la Conselleria de Governació, la qual cosa representa una negativa a assumir com a Generalitat les competències que té en matèria de seguretat pública .

El Ple de l’Ajuntament d Alcoi considera que no abordar de manera compromesa i responsable el desenvolupament de l’Art. 55 de l’Estatut d’Autonomia i en conseqüència, la negociació d’una llei que definisca, estructure i promoga l’àmbit valencià de seguritat pública, només porta a posar pegats a la situació actual, a no resoldre problemes i més aviat a generar-ne molts més.

Així mateix, el Ple entén que l’actual govern valencià ha d’assumir les seues responsabilitats en matèria de seguretat pública, per al conjunt del territori autonòmic, i ha d’arribar a totes les poblacions i tots els racons del País Valencià, indiferentment dels seus volums de població, tot garantint un servei integral de seguritat pública, per a tots els valencians i per a totes les valencianes sense distinció del tipus de població on visquen.

D’acord amb l’anterior, se somet a la consideració del Ple l’aprovació dels següents ACORDS:

1.- L’Ajuntament d’Alcoi insta al Consell de la Generalitat Valenciana a la paralització immediata de l’avantprojecte de llei de policia local promogut por la Conselleria de Governació.

2.- L’Ajuntament d’Alcoi proposa l’obertura des de les institucions competents, d’un àmbit sociopolític de diàleg, negociació i acord amb la màxima participació, per a establir el sistema de seguretat pública que defineix de manera inicial l’art. 55 de l’Estatut d´Autonomia.

3.- El present Acord es traslladarà a la Conselleria de Governació, a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i a las organitzacions sindicals amb la consideració legal de mes representatives.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.