Rafa Carbonell: “Moltes de les corrents d’aigua de les antigues fonts i dels brolladors d’Alcoi, que ara s’estan perdent, són perfectament reaprofitables per a la neteja de carrers, i el rec de parcs i de jardins. Aquesta mesura serviria per a estalviar-nos aigua i diners”

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha recordat que en el Ple del mes d’octubre del 2003 el govern municipal va acceptar un Prec del BLOC pel qual se sol·licitava, transcrivim literalment, “Que davant la imminent revisió del Pla General d’Ordenació Urbana, l’Ajuntament d’Alcoi incloga en la seua elaboració un estudi d’aigües subterrànies, i sobretot d’antigues fonts i brolladors, per tal de saber on van en este moment eixes aigües i per poder planificar futures intervencions de reaprofitament”. A pesar d’això, “En la documentació elaborada del nou PGOU que se’ns ha facilitat, tan sols es parla de les aigües superficials (rius, etc), però cap esment de les subterrànies urbanes”.

Segons el representant del BLOC, a més dels pous i de les fonts ja habituals i conegudes, el terreny argilenc de bona part del subsòl alcoià fa que hi haja abundants corrents d’aigua que, per la seua impermeabilització, van escampant-se pel subsòl de forma quasi incontrolable, pràcticament sense saber on van a parar. La mateixa toponímia de la ciutat (font de l’Horta, font de les Mosques…), ja ens indica l’existència antiga de brolladors d’aigua que en algun moment han format part de la vida quotidiana dels ciutadans. “El testimoni de les persones majors fa pensar que evidentment a Alcoi ha hagut en altres temps fonts o brolls d’aigua que eixien naturalment del propi terreny i no de les canalitzacions construïdes. Sembla que hui ja no en queden, d’aquestes naturals, la qual cosa no vol dir que les aigües no correguen per davall de la ciutat de forma incontrolada. I almenys per seguretat, s’haurien d’estudiar”.

Per a Carbonell, donada la importància progressiva de l’aigua en la vida de la ciutat, i sobretot en plena crisi, l’elevat cost econòmic que el seu ús té sobre les arques de l’Ajuntament, seria important replantejar-nos el problema i fer un inventari de corrents, fonts i pous que puguen ser reconduïts i reaprofitats per a altres usos i que no es perderen: per exemple, per a la neteja de carrers i rec de jardins, o fins i tot per a ser utilitzades per a altres usos en les indústries que la necessiten, com podria ser, entre d’altres, les del ram de l’aigua. “Alguns autors indiquen que aquestes corrents ben, conduïdes i canalitzades, podrien servir a més a més per alimentar cabals ecològics dels nostres rius”.

El portaveu del BLOC posa l’exemple del fil d’aigua continu que hi ha davall mateix del túnel de la Vaguada, on ja fa temps es va haver de fer un forat al formigó per tal de donar camí a un broll d’aigua neta i clara que contínuament està eixint de davall terra. ¿D’on ve aquest fil gros d’aigua permanent? O fins i tot la que diuen que va eixir quan estaven construint l’aparcament soterrani de la Uixola. Alguns tècnics indiquen que podria ser l’aigua de la font de l’Horta que travessa el carrer d’Entença per davall, per arribar fins al barranc. “Del que es tracta, en definitiva, és que puguem disposar d’un inventari de possibles corrents d’aigua subterrànies, per tal de controlar-les i de reutilitzar-les en la mesura que tècnicament es puga fer”.

 

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi.