El BLOC considera que s’hauria de recolzar amb decisió als treballadors autònoms i a les cooperatives.

Paco Blay: “La situació econòmica actual fa aconsellable que des de l’administració local es faça –també l’estatal ho hauria de fer– un recolzament decidit a les formes de producció més directament relacionades amb la persona i, sobretot, l’autoocupació: els autònoms i les cooperatives”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que la situació actual d’alguns sectors productius de la ciutat aconsella que des de la pròpia administració es prenguen mesures de recolzament decidit al sectors dels empresaris autònoms i al de les cooperatives. “Aquests dos sectors poden ser una bona alternativa al sistema econòmic actual. Al País Basc, on hi ha moltes cooperatives de producció, hi ha menys atur que en la resta d’Espanya”.

Per al regidor del BLOC aquests dos sectors són els més relacionats amb l’anomenada autoocupació o inclús amb la creació i manteniment del propi negoci o empresa, sense a penes intermediació i per tant més directament vinculat al treball personal i a la generació de recursos propis. “És cert que des de diverses instàncies està propiciant-se la creació de noves empreses per part dels joves emprenedors que tinguen idees o projectes innovadors, i des del BLOC les recolzem sense restriccions. Però no és menys cert que el teixit productiu també depèn en gran part dels que ja estan produint i han creat la seua pròpia activitat des de fa molt de temps, bàsicament els autònoms, que estan patint com ningú la crisi i per tant també haurien de gaudir de mesures que suposaren un ajut per almenys el manteniment de la seu activitat. I el mateix caldria dir de les cooperatives –de producció i de consum–, figura que caldria potenciar en aquells sectors on s’ha utilitzat poc: com habitatges, empreses de serveis, etc.”.

El regidor del BLOC considera que, entre les moltes mesures que es podrien fer, estarien les de formació per a administrar i gestionar amb més agilitat el negoci, cursos sobre recursos humans, sistemes de coordinació d’informació i publicitat per sectors, facilitats creditícies per la via dels microcrèdits, rebaixes fiscals en les retolacions, sistemes de cotització en funció de la marxa del negoci, liquidacions d’IVA més flexibles, etc.

Així mateix, Blay considera que la Llei valenciana de cooperatives (Llei 8/2003, DOGV núm. 4468, de 27 de març de 2003) dóna suficient marge de maniobra i estableix els principis i valors principals pel quals es pot guiar en el futur la creació i manteniment de les cooperatives. “Principis com gestió democràtica i participació per part dels socis, autonomia i independència, formació i informació, cooperació entre cooperatives, etc. poden ser objecte d’especial protecció per part de l’administració local per a sectors que en Alcoi han estat poc explotats, com les d’habitatge o de serveis, amb les corresponents facilitats per part de l’administració en al línia que s’indicava per als autònoms, almenys en els primers moment del seu funcionament fins que es consolidaren”.

Paco Blay. Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *