Rafa Carbonell: “És una iniciativa, que per una banda, pot fer d’Alcoi tot un referent i una ciutat capdavantera en el desenvolupament sostenible; i per l’altra, pot estimular l’activitat del sector de la construcció, ja que aquesta distinció ecològica reportaria beneficis fiscals”. 

Declaració en àudio-mp3: punxeu <a href="http://www.notespremsa.compromisalcoi.com/2011-02-11_etiqueta_verda{/mp3} 

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha tornat a llançar la proposta urbanística de fer d’Alcoi una ciutat referent i capdavantera, en la construcció i en la rehabilitació d’habitatges sostenibles; i alhora ajude a reactivar el sector de la construcció, en plena època de crisi, ja que “Per mitjà de la rebaixa d’impostos tant als constructors que aposten per aquest tipus d’edificis, com als compradors, en forma de reducció, durant uns anys, de l’IBI (Impost de Béns Immobles), no sols es pot augmentar l’activitat constructora i, per tant, econòmica, sinó que estarem fent un Alcoi sostenible, amb més futur i amb més qualitat de vida” .

Segons Carbonell, “Es tractaria de portar endavant una experiència pilot per les nostres terres -que ja està donant bons resultats en altres llocs-, que consistiria a determinar un conjunt de característiques que haurien de reunir eixos nous habitatges, que els farien mereixedors d’una marca o etiqueta, que podria figurar en la façana de l’edifici com una “acreditació” perquè reunix les característiques bàsiques de sostenibilitat. Des del BLOC, li hem donat el nom de Etiqueta Edifici Ecològic o Segell Verd”.

El portaveu del BLOC recorda que, tot i que es va aprovar per unanimitat aquesta proposta del BLOC, al Ple del desembre del 2005, la realitat és que no se n’ha fet res, i ara és el moment ideal per a estimular l’activitat constructora. A més, demana al govern municipal que no deixe passar aquesta oportunitat i que “Constituïsca el més aviat possible la Comissió Tècnica, a la qual es va comprometre fa cinc anys, per tal que comence a treballar en aquest projecte de l’Etiqueta Ecològica dels edificis: aïllaments, orientació, ús d’energies alternatives, sistemes d’estalvi d’aigua, reutilització d’enderrocs, etc”.

Carbonell explica que “Amb aquesta mesura, es pretén reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera; millorar l’estalvi energètic, tant en la seua construcció com en el seu manteniment; augmentar l’estalvi i aprofitament de recursos naturals com l’aigua, tant en la construcció dels habitatges com en el seu ús; promoure el reciclatge de residus i afavorir-ne la separació dins la llar; potenciar de debò la utilització de les energies alternatives, etc. En definitiva, fer una construcció sostenible que podria incloure mesures com, per exemple, inodors de doble descàrrega, interruptors de presència, dobles vidres, plaques solars tèrmiques i fotovoltaiques, aïllaments tèrmics i acústics, doble circuit d’evacuació d’aigües, etc”.

Acaba la seua nota el portaveu del BLOC i recorda que els edificis són grans consumidors de materials, i una vegada construïts també consumixen una gran quantitat d’energia, tot dedicant més de la meitat a l’aire condicionat, la calefacció i l’aigua calenta. “Per tot això, és important que els responsables polítics assumisquen seriosament el protocol de Kyoto, i comencen a prendre mesures d’estalvi energètic i de sostenibilitat. I en l’habitatge es pot trobar un camí de sostenibilitat, en el qual Alcoi podria ser tot un referent i una ciutat capdavantera. En definitiva, un lloc molt més atractiu i millor per a viure”.

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi