David Abad: “Totes les actuacions del PP en matèria de normalització i foment de l’ús de la llengua secular dels valencians, va en la direcció contrària del que diu la legislació, l’estima per la llenguai el sentit comú: el valencià va sent cada vegada més marginat per les autoritats del PP”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El candidat del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, David Abad, ha denunciat el que considera una política clara per part del PP de marginar progressivament el valencià de la vida pública, fins fer-lo desaparèixer, tant de l’administració com de l’ensenyament. “Per molt que diguen defensar els interessos dels valencians, la veritat que una cosa tan entranyable i secular com és la llengua que es parla per estes terres des de fa quasi 800 anys es veu cada vegada més perseguida i marginada per part de les autoritats del PP. Haurien de donar exemple, si no de compromís amb la llengua si no volen ni ho senten sincerament, sí almenys de compliment de la legalitat vigent, que no ho fan”.

Segons el candidat del BLOC, la darrera mesura de marginació ha estat l’anunci del conseller d’educació de reduir encara més les matèries a impartir en valencià en el sistema educatiu. “Equival de fet a eliminar l’anomenat PIP (Programa d’Incorporació Progressiva del valencià), que permitia impartir alguna matèria en valencià –a més de llengua i literatura valencianes-, i de dret a desvirtuar la Llei d’Ús i Ensenyament, que tan bons resultats ha donat fins ara. Amb la qual cosa augmentaran les ratios, es reduiran dràsticament el nombre de grups i, per tant de professors. Si s’ha d’estalviar no s’ha de fer de serveis bàsics com l’educació o la sanitat, sinó de despeses inútils, com els viatges del senyors camps, de campanyes d’autobombo, de carreres innecessàries i de personal de confiança”

Segons Abad aquesta política progressiva d’eliminació del valencià del sistema educatiu va gestant des que governa el PP, malgrat que afirmen ser “muy valencianos”. “En els últims anys hem vist una reducció forçada dels grups de línia totalment en valencià (els anomenats PEV) en l’ensenyament, especialment en Secundària, deixant milers d’alumnes sense línia en valencià, malgrat que ho sol·liciten, i privant per tant els alumnes i els pares d’un dret. Per contra, es posa més interès en introduir el xinés que en potenciar realment el valencià”.

Abad recorda els molts incompliments i la subtil política que les autoritats del PP estan practicant perquè el valencià desaparega de l’administració i de l’ensenyament, bé entrebancant iniciatives de normalització, bé incomplint clarament la normativa vigent (Constitució, Estatut d’Autonomia, Llei d’Ús, etc.). El Síndic recordava, fa poc, les normes bàsiques al respecte que s’estan incomplint:

·         l’article 3r. de la Constitució, on preceptua indica que les altres llengües espanyoles diferents al castellà seran també oficials en les comunitats autònomes respectives;

·         l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, on s’instaura el bilingüisme i la cooficialitat de les dues llengües així com una recomanació a protegir especialment el valencià.

·         La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), que en el seu article 2n. estableix que el valencià és la llengua pròpia de la Generalitat i de l’Administració pública. 

A tall d’exemple el regidor del BLOC senyala els següents incompliments recents:

·         La pàgina web de la Diputació d’Alacant, malgrat les repetides recomanacions del Síndic de Greuges, encara no ha valencianitzat totalment el seu portal (a partir d’uns enllaços ja no hi ha opció per a les dues llengües; lògicament, solament està en castellà).

·         Els polítics del PP utilitzen el valencià en actes públics molt de tard en tard, i alguns no l’han parlat en la vida –ni el saben-, malgrat les recomanacions de la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que insta als poders públics a recuperar l’ús social del valencià, tan malmés en les darreres dècades, i les darreres  recomanacions de la mateixa AVL als representants públics.

·         Els senadors valencians, per ordre del seu cap Mariano Rajoy, no van voler parlar en valencià en el senat el dia que els demés senadors tenien autorització per a fer-ho. “Ho haurien d’haver fet, almenys per donar testimoni davant tot l’estat que al País Valencià també tenim llengua pròpia des de fa segles. Tots els senadors amb llengua pròpia ho van fer, menys els valencians. Quina estima i respecte li tenen a la llengua secular dels valencians? NO cap!”

Pel fa que a Alcoi, el candidat del BLOC  recorda que les actuacions del govern de Sedano segueixen la mateixa línia:

·         en febrer del 2004 no van acceptar un Prec del BLOC per a què es confeccionaren Unitats Didàctiques específiques d’aprenentatge del valencià per als immigrants;

·         moltes respostes de l’administració local a ciutadans, es fa solament en castellà, i no sempre en la llengua que utilitza el ciutadà;

·         les faltes d’ortografia dels plafons/mapa de la ciutat per què el ciutadà o turista sap on està, estan encara per corregir des del 2004, malgrat haver-ho advertit el BLOC vàries vegades (segur que si les faltes foren castellà, ho hagueren corregit de seguida);

·         la cartelleria pública que trau l’Ajuntament, la majoria són en castellà, quan la recomanació de la normativa vigent indica que en pobles històricament valencianoparlants s’hauria de fer preferentment en valencià.

·         La darrera actuació de l’administració ha estat també la culminació d’una política lingüística gens decidida a normalitzar l’ús del valencià i atendre els ciutadans en la llengua que elegisquen: a una persona de 80 anys a Alcoi,  van trigar en atendre-la en els serveis sanitaris perquè parlava en valencià, com ha mostrat una resolució del Síndic de Greuges, “És una mostra més que no es vol exigir el requisit lingüístic als treballadors públics i, a més, no hi ha sancions per a qui conculque els drets dels ciutadans”.

En conclusió, segons Abad, el PP no solament no defensa els signes d’identitat dels valencians –la llengua és un dels més importants– sinó que fa tot el possible perquè desapareguen, tant de l’ús social normal com de la mateixa administració.

David Abad.

Candidat del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi