Un bolet, és una lliçó”, afirma la dita alcoiana. I aquest de Luxender en té moltes, de lliçons a aprendre, sobretot per al PP dels Srs. Peralta, Sedano i Pastor, els quals no han volgut assabentar-se de tot allò que els advertíem sobre el model urbanístic que han seguit des del principi i que no tenia cap eixida (fins i tot l’han embotit en el nou PGOU!); ben al contrari, ens ha abocat a una situació insostenible i, en el fons, a la crisi actual.

I quins és el model urbanístic del PP alcoià (i del PP, en general)? Molt clar:

Depredador amb el territori:

 

el mal fet a la muntanya ja està fet i mai més no es podrà tornar a recuperar. I el mateix cal dir de qualsevol projecte urbanístic: queda sobre el territori.

2.      Amb un objectiu únic: l’especulació i el negoci ràpid, que mai no afavorix els ciutadans ni els interessos generals de la ciutat… El gran beneficiat ha estat el promotor que sense posar ni un euro ha fet negoci a costa del nostre territori, de la nostra ciutat, dels alcoians, i dels treballadors i les empreses alcoianes.

3.      Gestionat de forma irresponsable, perquè el govern municipal, abans de donar una llicència, no s’ha volgut assegurar de la viabilitat del projecte, de quines garanties oferia, per tal d’evitar arribar a aquesta situació.

A l’estiu del 2005, el PP local aprovà el pla urbanístic de Serelles, de quasi 500 cases (en volia fer 1500!) amb el vot negatiu de tota l’oposició i les advertències de l’error que representava una urbanització com la que estava aprovant-se. Tres anys després (novembre del 2008), l’empresa declarada agent urbanitzador, Luxender, molt ben tractada sempre pel govern municipal del PP, entrava en concurs de creditors i deixava una situació  desastrosa:

– La promotora deixa la urbanització a mitges, sols ha venut 47 cases, però de forma irresponsable no les acaba del tot.  I el govern de Sedano, sembla que se’n desentén, també de forma irresponsable.

– Els ciutadans que han comprat una vivenda de bona fe, en són víctimes de Luxender i del PP alcoià perquè es troben ara que després d’esperar  anys i anys, i de pagar bona part del seu valor, encara no poden ocupar-les.

– Les empreses subcontractades per la promotora per a la urbanització (obrers, grues, electricistes, etc) també en són víctimes de Luxender, ja que no solament no han cobrat (en algun cas milions d’euros per la faena feta), sinó que, a més, han estat demandades “a posteriori” per la mateixa promotora; la qual al·lega deficiències en el treball realitzat, quan, des dels primers moments, la tasca es feia a satisfacció dels tècnics de Luxender.

– A més a més, es tracta d’una empresa que no ha complit amb les condicions a què es va comprometre: entre les obres que havia de fer estan, entre d’altres, la construcció d’un vial i un pont, de no menys de 13 metres d’amplària, entre el carrer Barranc del Cint i la urbanització; així com la construcció d’un dipòsit d’aigua de 6000 m3 entre la cota 675 i 700, soterrat o semisoterrat per evitar impactes paisatgístics, per a donar servei tant a la urbanització com a altres zones de la ciutat com Llometes o la zona del futur bulevard. Així mateix, es determina en la concessió que s’ha de protegir el barranc del Cint; que les zones enjardinades s’han de repoblar amb espècies autòctones; i que s’han d’habilitar zones verdes –i repoblar-les– per tal d’evitar erosions, especialment als barrancs, tal com ha passat ja i pot encara agreujar-se. Res d’això s’ha fet. Més aviat el contrari: hi ha una sentència condemnatòria del TSJ en relació a l’ocupació de vies pecuàries i de barrancs. Malgrat tot açò, el govern municipal del PP no sols no li demana comptes i li exigix responsabilitats, sinó que accepta donar permís perquè comencen a donar-se les primeres cases (les quals, després de més de tres mesos, encara no presenten les condicions mínimes per ser habitades).

– En definitiva, en compte de vetllar pels interessos generals dels ciutadans d’Alcoi, el PP dels Srs. Peralta, Sedano i Pastor sembla defensar els de l’empresa i li tolera aquesta mala gestió que fins i tot, sembla que vols descapitalitzar Luxender i liquidar-la, per no pagar els proveïdors i poder passar tot el negoci a un altra del grup, que no té cap responsabilitat ni amb els compradors ni amb l’Ajuntament. Aquesta actuació es troba als jutjats denunciada per alguns proveïdors. Els contractes estan per a complir-se i l’Ajuntament no pot permetre que algú no complisca la seua responsabilitat. En darrer terme, l’empresa Luxender va ser considerada agent urbanitzador pel l’actual govern del PP alcoià; d’ells és, per tant, la responsabilitat que el municipi no n’isca perjudicat.

 Tot açò, no és més que la demostració que el PP, en general, practica un model urbanístic i de gestió del municipi que no funciona. La crisi actual és tota una lliçó del fracàs d’un model, excessiu en tots els sentits. Vam avisar que el projecte no era viable i a pesar d’això el govern municipal no ha fet cas i ha perjudicat a tots (veïns, proveïdors, alcoians…). No solament no practica un urbanisme de consens, com sempre hem defensat en el BLOC, sinó que pren decisions irreversibles que a més a més dividixen la ciutadania i trenquen la cohesió de la nostra societat. Recordem: la Rosaleda (en sentència condemnatòria), el Calderón (més dos milions de sobrecost), l’edifici de l’Estambrera (“sub judice”), la Uixola (poques places venudes i amb sobrecost més que dubtós), l’edifici dels  jutjats (amb cost de tres milions d’euros sense cap informe tècnic que l’avale), l’Hotel de la Font Roja (el senyor que anava a construir-lo estava buscat per la justícia), i… Luxender (en concurs de creditors i, pel que sabem, en possible acció penal).

 Si afegim el projectes anunciats i mai no portats a terme com ara la Canal i el camp de golf, traurem una conclusió molt evident: des del punt de vista de la gestió urbanística, el PP del Sr. Sedano és un autèntic desastre, ni encerta en els projectes, ni la seua gestió, ni busca el consens. I si tenim en compte que en la revisió del PGOU, el model urbanístic que defensa no ha canviat gens, malgrat totes aquestes circumstàncies, podem traure una altra conclusió molt més preocupant: en mans del PP, Alcoi se’n va al clot i acabaran amb el millor dels seus valors, el territori. Cal afegir, a més, la imatge dolenta que una ciutat de prestigi com Alcoi està transmetent a la resta del País; i, de rebot, perjudica la imatge de promotors de “tota la vida” en crear un clima de desconfiança.

El nostre present i el nostre futur no pot estar en mans d’aquestes persones, perquè han demostrat que no són de fiar i són un autèntic perill per a la ciutat. No hem d’oblidar que la crisi actual és, en gran part, resultat dels excessos que aquest model urbanístic van portar, propiciat en gran part –tot s’ha de dir– per governants del PP, que en el seu moment presumien de “prosperitat” i ara no solament callen, sinó que damunt no es fan responsables de res (ni de les fallides de les empreses, ni dels aturats, ni de res). Necessitem un canvi polític, ja!

Rafa Carbonell i Francesc-X. Blay,

regidors del BLOC a a l’Ajuntament d’Alcoi