Rafa Carbonell: “No existeix cap interlocutor vàlid que optimitze i coordine els recursos econòmics de les nostres comarques; per això és important impulsar i activar l’economia comarcal a través d’una Regidoria d’Universitat-Empresa que relacione els agents socials i econòmics amb les institucions del coneixement”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Rafa Carbonell, acompanyats del professors de la EPSA, Josep Capó, doctor en Organització d’Empresa, i Pau Micó, doctor en Telecomunicacions, ha presentat el que podria ser una novetat en el panorama de la promoció econòmica d’Alcoi i comarques al defensar, com a proposta de govern, la creació d’una Regidoria que els nacionalistes titulen “Universitat-Empresa” que servesca per coordinar i optimitzar tots els recursos i agents socials de les nostres comarques des de l’Ajuntament i la Universitat.

Segons Carbonell, ni la regidoria de promoció econòmica, en les mans de l’alcalde Sedano, ni la de “grans events”, en mans del regidor Pastor, han servit de res en quatre anys en el sentit de ajudar a superar la crisi, ni de portar endavant iniciatives capdavanteres. “Convé que l’Ajuntament assolesca responsabilitats de coordinació i dinamització. Tot el potencial que les diferents institucions existents a la ciutat (Universitat, Escola d’Art, Aitex, CEEI, col·lectius empresarials, etc.), és cert que treballen molt bé, però en canvi sembla que van cadascuna per lliure, i des d’aquesta regidoria es podria coordinar tots aquesta potencial”.

Pau Micó ha subratllat, en aquest sentit, el fet que tantes institucions i capital humà estiguen descoordinades, i la Universitat pot ser un punt de partida d’eixa pedra de toc i lloc comú comarcal i relacional, tant per les seus tasques específiques (docència i investigació) com per la seua capacitat de contacte amb els alumnes i agents socials.

Per la seua banda, Pep Capó ha destacat la importància que tots anem a una, i siga des de l’Ajuntament des d’on es coordine tot el potencial humà i institucional, bé reforçant el teixit empresarial o bé impulsant que els alumnes creen les seues pròpies empreses (viver d’empreses), creant espais propis i observatoris de finançament, que és també un del temes clau, ja que de vegades no són conegudes totes les possibilitats i, per això, des d’aquesta regidoria es podria facilitar la informació i l’accés a les diferents fonts de finançament. També ha indicat la importància que tindria crear una mena de Consell Econòmic i Social Comarcal (CESC) sobre els temes empresarials i de coneixement.

Tots tres han insistit en la importància d’anar tots a una i optimitzar els recursos humans que fins ara semblen estar més aïllats. Per això seria convenient integrar tots els recursos en una direcció coordinada des de l’Ajuntament per tal d’optimitzar totes les possibilitats que cadascuna de les institucions té. Es tracta de treballar tots en la mateixa direcció i aprofitar les sinergies que tantes institucions importants i col·lectius hi ha a Alcoi, que si bé treballen bé, podrien donar les potencialitat si es va coordinats, sempre i quan es respecte la independència de cada institució.

“El camí podria començar amb coses puntuals, com per exemple crear el Consell Econòmic i Social Comarcal, per a continuar després amb coses de més envergadura i amb iniciatives i compromisos de més transcendència i projecció”, ha dit Capó. Carbonell, pel seu costat, ha insistit en “la importància que té el fet que siga el poder polític qui coordine com a institució representativa dels ciutadans”. Micó ha recordat “la sintonia que ja existeix en aquest sentit entre l’Ajuntament de Gandia i la secció de la Politècnica allí ubicada”. Tots dos professors de la EPSA han recordat que la EPSA és la secció alcoiana de la Universitat Politècnica de Valencia, amb moltes titulacions i departaments relacionats clarament -i molt útils, per tant- al teixit econòmic i empresarial comarcal (titulacions tecnològiques, empresarials i d’organització industrial, disseny, etc.).

Ha acabat la roda de premsa Carbonell criticant d’aquesta legislatura les nul·les iniciatives que tant Sedano com Pastor han portat en les seus respectives responsabilitats (promoció econòmica i gran “events”), i recordant així mateix les diferents propostes que des del BLOC venen proposant i insistint: polígon industrial comarcal, parc tecnològic urbà a l’àrea de Rodes i el riu, reaprofitament de les naus buides (hi ha de tots els tamanys per a iniciar qualsevol tipus empresa), facilitats administratives per a iniciar qualsevol activitat, etc. I ara la regidoria Universitat-Empresa com a proposta de govern innovadora i capdavantera.

 

Rafa Carbonell.

Portaveu i candidat del BLOC a l’Alcaldia d’Alcoi