Rafa Carbonell: “La situació actual del Biblioteca Central i l’Arxiu Històric municipals és millorable, perquè han augmentat els fons i cal ampliar els seus espais. El barri del Partidor hi seria una nova ubicació ideal”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El portaveu i candidat del BLOC-COMPROMÍS a l’Alcaldia d’Alcoi, Rafa Carbonell, ha manifestat la seua intenció de proposar que es construïsca a la zona del Partidor un edifici de nova planta per a acollir els serveis centrals de Biblioteca i Arxiu Històric, tot aprofitant que encara no hi ha res decidit sobre aquesta zona i estem a temps de dissenyar, a partir del projecte presentat pels veïns, el nou barri. “Aquesta proposta s’hauria d’incloure en el projecte integral del Partidor”.

 Segons Carbonell, “Donat que en el projecte dels veïns s’incloïa, entre moltes d’altres, precisament aquesta mateixa proposta de dotar de serveis el barri, traslladar la Biblioteca Central i l’Arxiu Històric a un edifici de nova planta, podria ser una bona solució per a la zona del Partidor i per als serveis municipals de biblioteca-arxiu. Els quals, a més, continuarien estant prop de la Universitat, cosa que, amb un disseny adequat, podria beneficiar també la revitalització del barri, ja que estudiants i famílies joves podrien sentir-se atretes per viure a la zona”.

 El regidor apunta que tots els problemes que aquests dies estan plantejant-se amb la Biblioteca són en gran part perquè les instal·lacions de l’antic Banc d’Espanya s’han quedat petites, per acollir una Biblioteca Central i un Arxiu Històric de l’envergadura i el volum d’activitat d’una ciutat com Alcoi. “Per això cal pensar en unes noves instal·lacions que puguen ser dissenyades per al futur. En eixe sentit, al Partidor es pot buscar un espai o un solar d’un mínim de 1000 metres quadrats, per tal de poder construir un edifici nou i modern, singular, d’almenys quatre plantes, amb soterrani per a aparcament, i que estiga adaptat a les funcions i les necessitats que els temps demanen”.

 Acaba la seua nota el candidat del BLOC-COMPROMÍS i recorda que “molts barris degradats de ciutats grans, han pogut ser revitalitzats per mitjà de la ubicació d’algun servei públic que done vida i permeta la seua dinamització. Exemples hi ha a l’estat (Barcelona amb el MACBA i el Centre de Cultura Contemporània, al barri de Ciutat Vella) i també al món per comprovar-ho i per aprendre’n. És el que l’arquitecte brasiler Jaume Lerner anomena “acupuntura urbana”. La Biblioteca Central i l’Arxiu podria ser eixe gran servei; i com que l’edifici haurà de ser de nova planta, s’hauria de pensar també en un edifici d’excel·lència arquitectònica que servira de símbol catalitzador de la recuperació del barri”.

Rafa Carbonell.

 Portaveu i candidat del BLOC-COMPROMÍS a l’Alcaldia d’Alcoi