S’actualitzaran les dades del sector, s’analitzarà la situació actual i s’apuntaran accions concretes 

El Govern municipal alcoià ha començat a treballar en un Pla d’Acció Comercial. La Regidoria de Comerç està ja ocupant-se de la fase prèvia de l’elaboració del pla, la qual consisteix a actualitzar el cens comercial de la ciutat, a fi d’obtindre una documentació acurada i exacta del sector local.

 

 

Tal com ha explicat el Vicealcalde i Regidor de Comerç Rafa Carbonell, l’últim Pla d’Acció Comercial que es va portar a terme a la ciutat es remunta a l’any 2001, quan l’Ajuntament i la Conselleria d’Indústria, Comerç i Innovació van realitzar aquest projecte. Des d’aleshores, s’han produït importants canvis a la ciutat, hi ha noves dinàmiques urbanístiques, socials i econòmiques, que afecten a l’exercici de l’activitat comercial.

Segons Carbonell, “el sector comercial d’Alcoi requereix de mesures de planificació i ordenació que afavorisquen l’equilibri entre les distintes zones de la ciutat i que asseguren una dotació comercial equilibrada. També han de considerar-se actuacions d’urbanisme comercial que recolzen l’accessibilitat a les distintes zones, accessibilitat tant per als residents de la ciutat com per als visitants que acudeixen a efectuar compres. El sector comercial és clau per dinamitzar l’economia local, per això és necessari fer una ferma aposta per potenciar el comerç, apostant per actualitzar i modernitzar el xicotet i mitjà comerç, posar en valor el comerç de proximitat, de barri… Una ciutat amb un sector comercial fort és una ciutat socioeconòmicament forta”.

Ara per ara, la Regidoria de Comerç treballa en la fase prèvia del pla, consistent a l’actualització de les dades existents sobre l’oferta comercial. Més endavant es procedirà a l’anàlisi, identificació de possibles carències i proposta de solucions més idònies que, aplicades de forma progressiva, afavorisquen un equipament ajustat a la demanda. De la mateixa manera, es pretén actualitzar el catàleg d’actuacions d’urbanisme comercial a les principals zones comercials de la ciutat.

El Pla d’Acció Comercial, promogut per l’Ajuntament d’Alcoi, s’emmarca dins els plans i estudis que està realitzant la Generalitat Valenciana, a través de la Direcció General de Comerç i Consum. Així, per fases, el Pla es troba ara en la seua preparació: en aquests moments els tècnics realitzen l’actualització del cens d’establiments comercials detallistes de la ciutat, i aprofitant la realització d’aquest cens es configuren diverses bases de dades: de locals buits (aptes per albergar algun tipus d’activitat econòmica) i superfícies a polígons industrials, de manera que pugen ser oferits a futurs operadors.

La primera fase començarà amb l’anàlisi de l’oferta i la demanda comercial: basant-se en fonts indirectes s’analitzarà la seua evolució i s’estimaran les seues principals ràtios (indicadors comercials, quantia de la demanda comercial, etc.). La informació quantitativa es complementarà amb informació procedent de la realització de dinàmiques de grup, tant efectuades amb comerciants i empresaris, com amb consumidors locals.

Finalment, la segona de les fases del Pla serà l’anàlisi urbà-comercial. Aquesta fase se centrarà en l’estudi de les característiques urbanístiques, determinant la situació dels eixos comercials de cada zona, centres d’atracció i pols de nova centralitat, així com les zones especialitzades i àrees amb deficiències quant a la seua dotació comercial i de caràcter urbanístic. Basant-se en l’anterior es definirà un pla d’actuacions de millora dels entorns urbanístics.

Algunes xifres

El sector comercial alcoià és un potent motor de l’economia local. Actualment, la ciutat d’Alcoi compta amb una població de 62.724 habitants (gener de 2011), al voltant d’un 2% més que l’any 2001, quan es va portar a terme l’anterior Pla d’Acció Comercial. Pel que fa a l’oferta comercial detallista, aquesta ha experimentat un important creixement en els últims anys. Actualment, la ciutat compta amb vora 1.145 activitats comercials detallistes (any 2009), i 1.012 establiments comercials. Un establiment comercial cada 61 habitants, segons aquestes dades, si bé és necessari tindre en consideració que són molts els clients del nostre entorn comarcal als quals atén el comerç alcoià.

 

(Informació facilitada pel Servei de Premsa del Govern de l’Ajuntament d’Alcoi)