Propostes del BLOC-COMPROMÍS respecte a Infraestructures, Turisme, Benestar Social i Educació per les nostres comarques

El Grup parlamentari Compromís a les Corts Valencianes ha afegit al paquet d’esmenes als Pressupostos de la Generalitat pel 2012 les propostes d’esmenes presentades pels col·lectius d’Alcoi i les comarques de l’Alcoià-Comtat-Foies.

Aquestes esmenes pretenen millorar la vida dels habitants de les nostres comarques en qüestions de gran importància, no sols pels temes en sí mateix, sinó tenint en compte la situació tan delicada socialment i econòmica per la crisi mundial que travessem.

Així, al capítol d’Infraestructures, es demana

· Construcció d’una eixida directa de l’Autovia Central al seu pas per Alcoi en direcció a l’Hospital Comarcal Verge dels Lliris:

Tant les urgències hospitalàries com les consultes externes i visites habituals podrien tenir un trànsit molt més fluid i directe; contribuiria, a més, a descongestionar de vehicles la ciutat, ja que part de la circulació que arriba a Alcoi cap a l’Hospital, des dels pobles de la comarca, travessa els nostres carrers.

· Estudi del ferrocarril Alcoi-Alacant:

Amb dotació suficient per estudiar-lo en totes les seues vessants i dimensions (econòmica, social, tècnica, turística,…), així com la seua connexió/integració en el Corredor Mediterrani i el Projecte Fermed.

· Estudi per la revisió i millora del transport comarcal:

El transport públic col·lectiu de viatgers a la comarca fa impossible l’accés a béns i serveis essencials com l’educació o la sanitat. (Aquelles línies que discorren per les àrees rurals del País Valencià i que mantenen línies considerades de “trànsit dèbil” (ORDRE 5/2010, de 9 de març de la Conselleria d’Infraestructures i Transport), són línies possibles a subvencionar perquè entre d’altres requisits es busca que mantinguen i milloren l’accessibilitat dels àmbits afectats als serveis bàsics (educatiu, sanitari i social) i, per tant, que connecten els petits nuclis de població amb les seues capçaleres comarcals.)

· Dotació econòmica per obtenir la propietat municipal del CADA:

Donada la situació econòmica de la CAM, que ha paralitzat la seua activitat cultural , es demana una partida de 500000 euros destinada a aconseguir la titularitat municipal de l’edifici de l’actual CADA per assegurar la continuitat de la seua activitat habitual, la conservació de l’edifici i el seu ús públic.

· Rehabilitació integral i condicionament del Pont de Sant Jordi:

Amb una dotació de 500000 euros. Des del 2007 la Generalitat anuncia la seua rehabilitació (amb 300000 euros consignats al Pressupost del 2009 (75000 euros pel 2009, 225000 pel 2010) que van desaparéixer al del 2010). El Pont de Sant Jordi està inclòs en el catàleg d’edificis i elements urbans d’interès històric del vigent PGOU, amb nivell de protecció II (“integral”), d’estil modernista (Art déco), i amb les màximes qualificacions pel que fa a l’interés arquitectònic (“una de las obras més notables de ingeniería del comienzo del hormigón armada, cuidadosament rematada y decorada”, diu el catàleg) i al valor urbanístic (“fundamental en la imagen de la ciudad, elemento de unión entre el caso antiguo y la zona de Huerta Mayor”).

· Creació de CEAM (Centre Especialitzat en Atenció als Majors):

La Llei de Dependència (nivell 1r A1) demanarà, a partir de l’any que ve, que se n’encarreguen els CEAM, però no hi ha cap Centre d’aquestes característiques a Alcoi o la comarca.

A més, s’ha presentat d’altres per promoure enorutes d’interior des d’associacions, federacions i entitats locals; per subvencionar les Festes dels nostres pobles (Carnestoltes de Muro, Moros i Cristians a Alcoi, Cocentaina i Muro, Fira de Tots Sants de Cocentaina i Gastronòmica i de Sant Antoni de Muro); creació d’un Centre de Salut a Cocentaina; tres esmenes per la renovació del parc infantil de l’Assud i el Poliesportiu i l’Escola d’Agres i un altra per la millora del Riu Sec i pantà de Tibi.