És el màxim que pot entrar al Decret del Govern central segons les condicions habilitades

La Regidoria d’Hisenda de l’Ajuntament d’Alcoi ha enviat una relació de 3.866 factures amb 6.200.000 euros al Govern central dins el Decret que habilita finançament als Ajuntaments per a poder saldar els deutes amb proveïdors.

Hui dijous conclou el termini per a presentar la documentació per accedir a aquest finançament, i la Regidoria de David Abad ha pogut tancar una relació de factures que permetrà acabar amb més de la meitat del deute que acumula l’Ajuntament alcoià, pràcticament tot el que es deu a les empreses proveïdores. No obstant, hi ha algunes empreses amb què no es podrà saldar el deute: Vaersa i Correus, ja que són empreses públiques i no han estat incloses al decret; tampoc els teatres Calderón i Principal ni TUASA, en aquest cas perquè disposen de subvencions al desequilibri econòmic, i per tant no es consideren proveïdors, segons el Decret i les consultes fetes al Govern per part dels Ajuntaments.

(Adjunte vídeo de la entrevista al Regidor d’Hisenda David Abad, a càrrec d’Antena 3 Televisión, un fragment de la qual va ser emesa a tot l’Estat espanyol la setmana passada)

 

 

El Regidor d’Hisenda David Abad ha indicat que el decret genera importants interrogants, el principal dels quals és que “encara no s’ha definit quan ni com cobraran els proveïdors. Un pla tan important i trascendental per a les economies municipals es podria haver fet molt millor, perquè té mancances importants que afecten ja no a les empreses que necessiten cobrar, sinó als propis ens municipals a l’hora de la tramitació. Està sent molt complicat, i encara se’ns presenten seriosos dubtes de com es farà efectiu el pla”. Entre aquestes mancançes, a tall d’exemple, Abad aprofita per subratllar que a partir del dia 16 de març, el proper divendres, els proveïdors han d’adreçar-se a l’Ajuntament per comprovar si tenen reconeguts tots els imports que demanen, i en cas negatiu, certificar els imports que no figuren: “Doncs el model d’aquest certificat, a dos dies per a que comencen a vindre les empreses, encara no ha estat publicat pel Ministeri”, indica el regidor. A banda d’això, el Govern central tampoc ha fet públic encara un model del Pla d’Ajust que han d’aprovar els ajuntaments, i el termini per a formalitzar aquest pla és de dues setmanes: “Només tindrem quinze dies per elaborar i aprovar un Pla d’Ajust que planificarà els propers 10 anys, que és el que durarà el préstec de pagament a proveïdors. Encara no disposem d’un model, i això ens dificulta molt la seua elaboració”, ressalta Abad.

Important esforç

De qualsevol manera, David Abad expressa la seua voluntat d’aconseguir que la major part d’empreses puguen veure com els deutes acumulats amb les administracions locals desapareixen, per a la qual cosa el Departament d’Hisenda de l’Ajuntament d’Alcoi treballa intensament per ajustar-se al decret, però continuarà treballant per aconseguir sanejar el 100% del deute amb un pla de pagaments que cobrisca els prop de 5 milions d’euros que deurà l’administració local al marge del Decret: “Tenim plena voluntat de netejar tot el deute, per això tan prompte com se’ns conteste des del Govern quina és la quantitat que se’ns finançarà, començarem a treballar en un pla de pagaments que permitisca solventar la situació amb els creditors que hagen quedat fora de l’operació del Govern estatal. Sabent ja l’estat de la liquiditat municipal, i amb el Pla d’Ajust aprovat, podrem tancar ja els Pressupostos Municipals, refent la feina que ja s’està duent a terme en l’elaboració dels Pressupostos per a 2012, però adaptant-los plenament a la nova realitat que es presenta per als comptes dels ajuntaments”.

 

(Adjunte vídeo de la entrevista al Regidor d’Hisenda David Abad, a càrrec d’Antena 3 Televisión, un fragment de la qual va ser emesa a tot l’Estat espanyol la setmana passada)

 

(Informació facilitada pel Servei de Premsa del Govern d’Alcoi)