Les Entrades comptaran amb vora 10.000 participants. S’esperen centenars de milers de visitants, especialment dissabte i diumenge

Alcoi ultima ja els preparatius de les seues Festes de Moros i Cristians, i es prepara per acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos. El dissabte 21, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pas-doble, el cant de l’Himne que serà dirigit per Rafa Rufino, i la Nit de l’Olla, preàmbul de la Trilogia festera, que es desenvoluparà el diumenge 22 (Dia de les Entrades), dilluns 23 (Dia de Sant Jordi) i dimarts 24 (Dia dels Trons).

Enguany es preveu que el diumenge siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades. La coincidència en diumenge de les Entrades fa presagiar una resposta massiva del públic arribat de tots els racons de la geografia valenciana i espanyola, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

 

 

 

Es calcula que al voltant de 10.000 persones prendran part en les desfilades: les 28 filaes alcoianes desplegaran el seu meravellós espectacle acompanyades de centenars de ballarines, espectaculars boatos, més de seixanta corporacions musicals, desenes de carrosses i plataformes… Enguany la crisi econòmica ha obligat als festers alcoians a esmolar la seua imaginació per a aconseguir més espectacularitat, de manera que l’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià aconseguirà superar la manca de recursos econòmics i brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

Entre les novetats més destacables de les Entrades, s’ha de ressenyar la participació dels Pendones de León en la Capitania Cristiana de la Filà Cids, que enguany recau en José Jorge García; els Pendones, a més, actuaran davant el públic alcoià el dissabte 21 d’abril a les 18.30 h a la Plaça d’Espanya. Per la seua banda, la Capitania Mora de la Filà Berberiscos, encarnada per Juan Miguel Miró, comptarà amb una desena de bandes de música. L’Alferes Cristià de la Filà Maseros José Luis Giner i l’Alferes Moro dels Benimerins Juan Antonio Canalejas completen els càrrecs festers d’enguany, els protagonistes de les celebracions junt al Sant Jordiet Jorge Balmaseda.

Cal assenyalar que, un any més, Canal 9 retransmetrà les desfilades íntegrament i en directe pel primer canal de RTVV, exceptuant els horaris dels telenotícies en què la transmissió passarà al segon canal, Nou 2. La televisió autonòmica torna a desplegar un impressionant operatiu amb vora 70 professionals, més de deu càmeres al llarg del recorregut, i un intens seguiment de l’actualitat festera, per portar a totes les llars valencianes l’esplendor de les Entrades.

Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo. Enguany, seran distribuïts 3.000 quilos de pólvora, un quilo per fester segons la legislació vigent en aquest tipus de celebracions. El repartiment es portarà a terme divendres dia 20 de 10 a 19 h i dissabte 21 de 10 a 12.30 h als Camps del Serpis. Cal recordar que enguany, a més, els festers rebran un joc de taps per a les orelles gràcies a la campanya de salut auditiva organitzada per l’empresa Phonak Ibérica i la Regidoria de Festes.

Assistència del president Fabra

La tribuna d’autoritats de l’Ajuntament s’omplirà de gom a gom tant durant l’Himne com al llarg de les Entrades. Ja ha confirmat la seua presència el President de la Generalitat Alberto Fabra, que acudirà a presenciar l’Himne el dissabte, sent-li impossible romandre durant les Entrades de diumenge per compromisos personals.

 

D’igual forma, el líder dels socialistes valencians Ximo Puig també estarà present durant l’Himne. Han confirmat la seua presència a la tribuna oficial també el director general de l’IMPIVA Rafa Miró, el portaveu socialista a la Mesa de les Corts Ángel Luna, el síndic de Compromís Enric Morera, els diputats nacionals Amparo Ferrando, Leire Pajín i Joan Baldoví, els diputats autonòmics Trini Miró, Ferran Verdú, Vicent Arques, Marga Sanz i Fran Ferri, i pràcticament tots els alcaldes de les nostres comarques. També el vicepresident de la Diputació de Lleó Martín Marcos presenciarà les desfilades.

Junt amb els convidats oficials, s’ha de ressenyar que el servei de premsa de l’Ajuntament d’Alcoi ha acreditat ja a més de 300 professionals de l’àmbit informatiu per a cobrir els actes festers. Un equip de America TV d’Argentina i un altre de l’agència Ugotaweb de Miami presenciaran les desfilades. Així mateix, pràcticament totes les televisions estatals faran connexions en directe des d’Alcoi el diumenge.

Contundència contra els locals il·legals i el material pirotècnic irregular

Com ja es va anunciar recentment, el dispositiu de seguretat per als tres dies de festes consta enguany de vora 600 efectius, entre efectius de la Policia Nacional, efectius de la Guàrdia Civil, agents de la Policia Local, efectius de Bombers, efectius de Creu Roja, operaris d’Obres i Serveis, voluntaris de Protecció Civil, i el dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries.

A més, cal destacar que enguany la Regidoria de Festes ha sol·licitat a la Policia Autonòmica una especial atenció en el control tant dels establiments de venda d’alcohol que durant aquestes dates acostumen a emergir al Centre d’Alcoi, com en la venda de material pirotècnic. En paraules del Regidor de Festes, “ens hem posat en contacte amb la Policia Autonòmica per facilitar tota aquella informació de què disposem sobre els denominats ‘xiringuitos’ que aprofiten les festes per fer el seu particular agost, i que s’actue amb contundència contra aquests establiments. El motiu no és altre que el de defensar els legítims interessos dels hostalers que durant tot l’any treballen al casc antic amb les corresponents llicències i permisos, i que en arribar festes es veuen clarament perjudicats per aquests establiments, com per altres comerços que no tenen llicència per vendre aliments o begudes alcohòliques i durant les festes ho fan. I també serem contundents en la venda de material pirotècnic: la nostra missió és garantir la seguretat per a que tinguem unes festes tranquil·les, i per a això hem d’eliminar el risc que suposa la venda de material pirotècnic que no acompleix amb tots els requisits”.

Sound Jordi

I una de les principals novetats de les festes d’enguany és el gran concert que s’ha programat: el Sound Jordi. Adreçat a un públic jove, el festival reunirà quatre de les principals bandes del panorama rock valencià i estatal: Obrint Pas, La Gossa Sorda, Bongo Botrako i Aspencat.

La venda prèvia d’entrades està tenint un bon ritme, amb més de 1.800 localitats fins a aquests moments. Amb aquestes xifres, la promotora dóna per fet que s’arribaran o fins i tot se superaran els 3.000 assistents prevists, i ha prolongat l’horari de venda anticipada a la Tourist-info fins al mateix divendres 20 durant tot el matí.

S’ha d’assenyalar que l’organització del Sound Jordi ha decidit canviar l’emplaçament del concert, degut a que l’indret triat en un primer moment havia suscitat alguns problemes de capacitat i logística. Alguns dels empresaris del polígon Cotes Altes havien manifestat el seu descontent davant la Regidoria de Festes, i per tant l’emplaçament del festival s’ha traslladat uns 300 metres, fins a la zona on comença l’Avinguda Tirant lo Blanc, al costat de la mateixa partida de Cotes Altes: “Tant la promotora com la Regidoria hem trobat que la nova ubicació és encara millor que la primera: disposa de més espai, crearà menys problemes per al muntatge i desmuntatge de tota la infraestructura, i manté els avantatges de poder accedir a peu des de la ciutat sense necessitat de fer ús de vehicles privats. El nou emplaçament estarà degudament senyalitzat, i estem segurs que el Sound Jordi serà tot un èxit”.

 

(Informació facilitada pel Servei de Premsa del Govern d’Alcoi)