David Abad: “Hi ha moltes ombres en el procés d’adjudicació que genera molts dubtes i es fa necessari que l’Alcalde explique les vinculacions de les empreses amb el PSOE i el PP”.

El grup municipal del BLOC-Compromís ha convocat hui una roda de premsa per tal de denunciar i demanar explicacions per les vinculacions amb el PP i el PSOE que tenen les empreses adjudicatàries. Han anunciat també que faran una sèrie de preguntes en la pròxima Comissió de Governança perquè el govern n’aclarisca alguns termes.

El vice-portaveu del Grup Municipal, David Abad ha exposat que: “la ciutat d’Alcoi necessita explicacions de per què les empreses adjudicatàries tenen tantes vinculacions amb el PP i el PSOE. No podem quedar-nos amb les sospites que açò és una adjudicació feta a mida. El PGOU és un document massa important per a una ciutat com Alcoi, i cal que l’equip redactor siga el millor possible.”

Adjuntem annex de les empreses que formen la UTE.

Màrius Ivorra, secretari local del BLOC-Compromís d’Alcoi exposa que, entre altres, les qüestions que han d’aclarir-se són:

  • · Per què a les empreses se’ls exigia haver realitzar el PGOU de, com a mínim, dos municipis de més de 20.000 habitants. Potser aquesta condició és insuficient. Per què no es demanava que foren dos municipis de més de 50.000 habitants, que semblaria el més coherent?
  • · Per què el regidor Natxo Gómez atorga a la UTE els mèrits de ser els redactors dels PGOU de Dènia i Madrid quan açò no consta en cap documentació presentada a l’Ajuntament?
  • · Per què en l’oferta econòmica del plec de condicions no s’inclou la clàusula de la baixa temerària? Aquesta circumstància, podria afavorir alguna empresa?
  • · Com a mèrits l’empresa adjudicatària presenta el PGOU d’Alaquas i el de Castelló. Els han puntuat com a mèrit o demèrit, donada la gran contestació social, les denúncies interposades i els problemes legals que hi ha hagut?

Ivorra recorda que PAU va ser l’empresa adjudicatària de la revisió del PGOU del municipi d’Alaquàs en 2009, mentre era alcalde Jorge Alarte, i que ha tingut molts problemes tècnics i jurídics. A més, a aquesta empresa els tribunals li anul·len:

  • · el PGOU de Castelló (per infringir la Llei Estatal del Sòl, en 2009)
  • · el seu projecte de camp de golf de Benicàssim

També PAU rep moltes crítiques per part deI la societat civil, concretament pel seu projecte de més de 8.000 vivendes a Sant Joan, una iniciativa marcadament “desenvolupista” i “especulativa”.

El Secretari Local de BLOC-Compromís, una vegada explicat quines són les empreses adjudicatàries i les seues vinculacions (veure annex), es pregunta si“estem davant d’una entesa entre PSOE i PP per tal de repartir-se coses inconfessables? Els dos partits grans ¿podrien haver pactat, sota la taula, una sèrie de distribució de “prebendes”, “espais d’actuació”, “esferes de poder”, ben delimitades en les quals, cadascun per la seua part, isca guanyant?”

Acaba dient que:“En definitiva una UTE composta per una empresa, no ja ‘afí’, sinó totalment identificada amb el PSOE i dues empreses que ja van ser col·laboradores necessàries amb els projectes de l’anterior govern del PP.”

Per la seua part Abad ha insistit que l’Alcalde hauria de donar explicacions d’esta adjudicació, ja que fa només 3 mesos ell mateix repetia la frase que diu que “que la mujer del César no sólo tiene que ser honrada sino también parecerlo’. Segons el regidor: “És necessari que l’Alcalde explique les vinculacions de les empreses i per què s’està utilitzant una doble vara de medir. Cal exigir la màxima transparència en el procés i publicar tots els informes previs i posteriors i argumentar per què es van demanar unes condicions i no unes altres.”

Finalment el regidor remarca que: “Per altra banda és trist que EU haja admés que ‘no ha estat damunt de la qüestió’ quan el PGOU és un dels temes més important per a la ciutat i les empreses adjudicatàries estan vinculades a projectes de macrourbanitzacions (Benicàssim, Borriana, Sant Joan) o a plans urbanístics que han acabat en els tribunals, com són els de Castelló i Alaquàs. A més són les empreses que avalen la urbanització de La Canal, Serelles i el camp de golf de Xirillent. Pensem que Alcoi es mereix més. De fet, tenim dubtes de si el procés que s’ha seguit és la millor opció per a Alcoi i les seues necessitats.”

David Abad, regidor del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.

Màrius Ivorra, Secretari Local del BLOC-Compromís a Alcoi.

 

 

ANNEX

Les tres empreses que formen part de la UTE a la qual se li ha concedit la redacció del nou PGOU són:

PAU (Proyectos de Actuaciones Urbanas)

En la qual figuren prominents figures del PSOE com:

· Blanca Marín: exregidora del PSOE de l’Ajuntament d’Alcoi entre 1987 i 1991, adjunta a la gerència de l’IVSA mentre el gerent era Enrique Sanus (PSOE), germà de Josep Sanus (PSOE) exalcalde d’Alcoi

·Luis Casado: exdirector general d’Habitatge en antics governs valencians del PSOE. Casat amb Inmaculada Rodríguez Piñero, Secretaria General d’Economia i Empleo a l’Executiva d’Alfredo Pérez Rubalcaba i anterior màdreta de José Blanco al Ministeri de Foment. Impulsada per Jorge Alarte a l’actual càrrec.

· Gerardo Roger: exdirector general d’Urbanisme entre 1990 i 1995 en governs valencians del PSOE; va treballar amb Eugenio Burriel. És redactor de la LRAU –Llei Reguladora de l’Activitat Urbanística. Principal assessor urbanístic de Joan Ignasi Pla i Eugenio Burriel. Promotor de la Guia de Bones Pràctiques Urbanístiques del PSOE

Gómez-Acebo & Pombo Abogados

· Redactora del Concert Previ del PGOU d’Alcoi en l’etapa del Govern municipal del PP (amb els alcaldes Miguel Peralta i Jordi Sedano), i que classifica com a sòl urbanitzable zones com Xirillent, Serelles, Nou Estepar i La Canal.

EVREN

· Redactora de l’estudi d’impacte ambiental, sobre l’aqüífer del Molinar, del possible Polígon de la Canal, en l’etapa del Govern municipal del PP (amb els alcaldes Miguel Peralta i Jordi Sedano), que accepta la viabilitat del projecte, tot excloent algunes actuacions industrials i estipulant determinades restriccions.