Anna Serrano: “El 17 de maig volem recordar a la ciutadania que les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals continuen patint greus discriminacions a pesar dels canvis socials i legislatius que hi ha hagut a l’estat espanyol”.

El 17 de maig és el Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia perquè ens recorda que aquell dia de 1990, l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es va eliminar l’homosexualitat de les llistes de malalties mentals. A pesar d’això, actualment uns 80 països del món criminalitzen l’homosexualitat, la condemnen amb penes de presó i, en alguns casos fins i tot amb la pena de mort. La transsexualitat, en canvi, és vista encara com una malaltia i els manuals de psiquiatria la defineixen com un trastorn de la identitat sexual.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací

Recordem que a l’estat espanyol hi ha hagut canvis importants en favor de l’homosexualitat i transsexualitat: l’any 1979 es despenalitzava l’homosexualitat; recentment hi ha hagut una sentència del Tribunal Constitucional reconeixent el ple dret al matrimoni entre les persones del mateix sexe; i en 2007 es va aprovar una llei que permetia adaptar el nom i el sexe oficials de les persones transsexuals.

A pesar de tots els canvis, tenim la necessitat ètica i cívica de prestar atenció a les seqüeles d’intolerància que pateixen les persones homosexuals i transsexuals. Un atenció especial ens mereixen les persones de la tercera edat, represaliades per la seua “dissidència” sexual o de gènere, la joventut, que amb freqüència pateix assetjament i desigualtats, i les dones, que pateixen una doble discriminació.

Des de Compromís condemnem tota discriminació basada en l’orientació sexual i en la identitat de gènere, present en molts sectors de la nostra societat i considerem que és fonamental recordar a la societat civil en general i a les administracions públiques en particular que és necessari planificar polítiques específiques a favor de la diversitat sexual.

Anna Serrano proposa que: “l’Ajuntament d’Alcoi, dins les seues competències educatives, organitze activitats adreçades a pares, mares i joves per tal de trencar tòpics i prejudicis i tractar la diversitat afectiva i sexual amb naturalitat. L’Ajuntament també podria organitzar, sinó enguany per als anys pròxims, activitats culturals que commemoren el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia”.

Finalment des de Compromís “demanem que  onege la bandera de l’arc iris a la façana del nostre Ajuntament durant el 17 de maig amb el doble objectiu de donar suport simbòlic als canvis socials reclamats en l’actualitat pels col·lectius d’homosexuals, bisexuals i transsexuals i reconéixer el patiment i la lluita social d’aquelles persones que varen ser afectades per la Llei de perillositat i rehabilitació social i per aquelles que hui en dia encara pateixen discriminació” —conclou la regidora.

 

Anna-Raquel Serrano. Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.