Paco Blay: “Ara solament cal esperar diligència per part dels responsables local per tal d’accelerar tot el que es puga la seua constitució, que pot ser beneficiosa per a Alcoi.”

El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la satisfacció del seu grup municipal perquè el govern local ha aprovat en el darrer Ple la constitució del Consell Social de la ciutat d’Alcoi. “Era una vella reivindicació de la societat civil, almenys des de fa més de 10 anys, i que ara s’ha vist realitzada. En el 2008 ja ho vam demanar des del BLOC, però va ser rebutjada pel govern d’aleshores, tot i ser el moment inicial de la crisis que haguera ajudat a fer front entre tots”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Blay va advertir en el Plenari que la seua proposta no s’ha de confondre amb la creació d’una mena de Consell de Participació ciutadana o un altre de caràcter sectorial. “La nostra proposta va més enllà d’un organisme estrictament sectorial; és un model d’institució ja consolidat en el règim polític actual, i que pot crear-se a nivel local seguint el model estatal i autonòmic, tal com està constituït en moltes ciutats espanyoles”.

Cal recordar que la formació d’un Consell Social estatal està previst en l’art. 131.2 de la Constitució i es va crear per la llei 21/1991 (BOE de 18 de juny de 1991); a nivell autonòmic es va crear en 1993, i ha rebut la seua ratificació en l’actual Estatut d’Autonomia, que el considera una de les quatre institucions consultives reconegudes com a tals (juntament amb el Consell Valencià de Cultura, L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Consell Jurídic Consultiu). L’article 42 afirma clarament que “el Comité Econòmic i Social és l’òrgan consultiu del Consell i, en general, de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana, en matèries econòmiques, sociolaborals i d’ocupació.

Per altre costat, l’art. 32 de la nova Llei valenciana de Règim local (llei 8/2010) especifica clarament que ha d’estar almenys “integrat per representants de les organitzacions ciutadanes més representatives dels sectors econòmics, socials, culturals i mediambientals”, és a dir pels diferents sectors de la rica, complexa i plural composició del teixit social, pràcticament sense excloure ningú. I a més indica que tindrà “les funcions que determine el Ple en el Reglament Orgànic Municipal, entre les quals s’inclou l’emissió d’informes, estudis i propostes en matèria pressupostària, urbanística i mediambiental”.

Segons el regidor, aquest és el model que hem demanat al Plenari i ha estat aprovat, perquè és el que més representatiu es mostra i el que la ciutat en aquests moments necessita, perquè tots els sectors socials participen en el diagnòstic i aportació d’idees sobre els greus problemes que la ciutat té en aquest moment”.

Acaba la seua nota Blay reiterant la seua col·laboració en la constitució del Consell Social i esperem que el govern ho agilitze perquè en setembre octubre estiga ja funcionant”.

Paco Blay, regidor del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.

 

Declaració en àudio-mp3: www.notespremsa.compromisalcoi.com