Paco Blay: “No voldríem més ensurts com el de l’incendi de l’estiu passat. Per això volem saber si l’empresa, a l’utilitzar la radial, va prendre les mesures a les quals estava obligada, i en tot cas requerir-li més cura d’ara endavant ”  

El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha informat que preguntarà en la propera Comissió Informativa per les mesures de seguretat sobre prevenció d’incedis forestals de l’empresa constructora del pont de Batoi-Santa Rosa, arran l’incendi que ha ocorregut aquest dies en el qual, per l’espurnes d’una radial, es van cremar uns mil metres quadrats en el Barranc de Trencacaps. “No volem perjudicar l’empresa, ja  que després de tantes paralitzacions ha reiniciat l’obra del pont, però després de l’ensurt de l’estiu passat, on es van cremar en la Serra de Mariola més de 500 hectàrees, no voldríem córrer més riscs innecessaris”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací. 

El regidor explica que a més de la Llei Forestal del 1993 i el Reglament del 1995 que la desenvolupa, el Decret 7/2004 regula “el plec general de normes de seguretat en prevenció d’incendis forestals que s’han d’observar en l’execució d’obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants”. En aquest Decret s’especifica, entre altres extrems, el següent:

–          en les obres que s’hagen d’executar a menys de 500 metres d’una massa forestal, han d’estar incloses  en el projecte d’obra, en el plec de condicions tècniques, les normes de seguretat en prevenció d’incendis forestals com si es tractara obres en terreny forestal;

–          quan haja d’intervenir maquinària –com radials i altre tipus– ho han de fer sobre terrenys desproveït de vegetació en un radi de 5 metres;

–          a més haurà d’haver preceptivament un equip d’operaris preparats amb motxilles d’aigua d’almenys 14 litres i un vehicle de reserva prop amb almenys 30 litres.

Per tots aquest motius, i sobretot per ser una zona especialment sensible, preguntarem en la Comissió Informativa si s’han donat totes les condicions que el protocol de prevenció d’incendis forestals indica el Decret esmentat. “Cal felicitar al bombers per la seua ràpida i eficaç actuació en Trencacaps, però cal evitar aquestes situacions, i no hauríem de córrer més riscos en aquest tema després del que hem passat a Alcoi i comarca els darrers anys. I caldrà exigir a la empresa més rigor en aquets tema, si és que no l’ha tingut fins ara”.

 

Paco Blay, regidor del BLOC-Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi.