Arran la darrera Assemblea del col•lectiu “Salvem l’aqüífer del Molinar”, en el qual s’ha tractat el problema del contenciós contra la declaració d’ATE al projecte del trasllat de l’Espanyola a la Canal, i les possibles mesures a mamprendre per part del col·lectiu, el Grup Municipal de Compromís vol manifestar a l’opinió pública el següent:
1. Els arguments i raons exposats per Salvem semblen justificar jurídicament l’inici del recurs contenciós, tot i que, per a Compromís, l’informe de l’advocacia de la Generalitat i la pràctica habitual dels governs autonòmics del PP en matèria urbanística continua mantenint-nos el dubte sobre l’efectivitat real del present contenciós en paralitzar el projecte.
2. Per això mateix hem demanat a “Salvem” que, en la possible moció que puga presentar-se per tirar endavant el contenciós, es done un pas més en la contundència a l’oposició del projecte, tot incloent un segon punt en el qual l’Ajuntament es comprometa a impedir per tots els mitjans al seu abast qualsevol actuació irreversible (“entrada de màquines”) abans que no es resolga el contenciós.
3. L’experiència habitual dels darrers anys demostra que, quan han arribat les sentències denegatòries i contràries a diferents projectes urbanístics (La Rosaleda a Alcoi, Serelles, diferents PAIS, etc.), el mal ja estava fet. Per això demanem que l’Ajuntament pose tots els seus recursos per evitar que es faça res a La Canal fins que judicialment estiga totalment clar el tema.
4. Compromís manifestem la seua decepció perquè no s’haja volgut incloure la nostra proposta en la possible moció sobre el contenciós per tal de poder ser més contundent en l’oposició al projecte, i esperem que el consens puga aplegar en els pròxims dies.
Per això ens considerem en llibertat de no donar suport a la via del contenciós o d’optar per altres vies d’oposició al projecte, vies que encara no s’han obert: al•legacions, més contenciosos, campanyes de difusió, etc.

El text que hem proposat afegir a la moció i no s’acceptat és:

Atenent a les dificultats que presenta el projecte Alcoinnova en la seua ubicació proposada, l’Ajuntament d’Alcoi adoptarà totes les mesures possibles per tal que el projecte no es puga dur endavant: denegació de permisos d’obres, denegació de llicències, presentació de nous contenciosos i al•legacions, amb la intencionalitat d’aturar qualsevol tipus d’actuació en la zona fins que el present contenciós tinga sentència ferma i definitiva.