Francesc-X. Blay

 regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Fa uns mesos va esclatar un problema al Centre d’Alcoi: tant els veïns com els comerciants denunciaven comportaments incívics d’alguns residents que deterioraven la convivència i allunyaven possibles compradors. Era la punta de l’iceberg d’un munt de problemes que s’arrossegaven des de feia temps i que, a criteri dels afectats, no obtenien cap solució. Hi ha hagut diverses reunions sobre el tema; nosaltres mateixos ens vam fer ressò del problema en un Ple, tot i que vam obtenir una resposta evasiva i decebedora per part del govern, i vam assistir a algunes de les reunions que els veïns van organitzar.

Quina ha estat la reacció del govern municipal? Senzillament, i “aprofitant que el Pisuerga pasa per Valladolid…”, elaborar un document titulat Propuestas para la revitalización del Centro de Alcoy, en el qual ha inclòs tot el que fins ara ha fet —o té intenció de fer— al Centre, però sense concretar solucions als problemes que els ciutadans han manifestat. S’ha barrejat tot en un intent de justificar una acció de govern que, com a resposta als problemes plantejats pels ciutadans, ha quedat diluïda per haver volgut abastar massa camps. Podem dir, en aquest sentit, que el Pla “Propuestas…” és profús, confús i difús.

No neguem que algunes —fins i tot moltes— de les propostes o iniciatives que s’expliquen siguen raonables i convenients, assumibles fins i tot; en darrer terme formen part de l’acció de govern que tot ajuntament ha d’enllestir dia a dia. Però pensem que voler embolicar-ho tot —com a resposta a un malestar— per a justificar que sí que s’està actuant, és una manera de confondre les coses i, sobretot, de “despistar” el ciutadà, entre altres motius perquè hi figuren iniciatives que no estan relacionades directament amb la problemàtica denunciada pels residents del Centre i semblen una mica forçades, com  “caigudes del cel”.

El problema és que en voler abordar la problemàtica del Centre des d’un punt de vista “global”, cosa que d’entrada podria ser acceptable, es dilueix —o es perd— l’objectiu concret i els motius que havien provocat la situació. Potser hagués estat més efectiu i tranquil·litzador per als veïns afectats adoptar les mesures concretes que demanen (que estan previstes en el Pla proposat, però potser de forma massa genèrica), tant d’ordre policial com de salut pública i d’atenció social.

Un altre problema que presenta el document del govern local és que, com a pla global per al Centre, té moltes mancances, és poc ambiciós i, a més a més,  inclou aspectes que en un Pla global podrien perfectament no figurar. I més si tenim en compte que s’està redactant la revisió del PGOU, on haurà de figurar un pla especial de protecció del Centre Històric (o almenys una revisió de l’Homologació vigent), en el qual s’haurà d’enllestir un autèntic diagnòstic dels problemes i, “entre tots” —ciutadans inclosos—, aportar mesures de revitalització tant del Centre Històric com del conjunt de la ciutat, que és el que tots desitgem. En fi, si aquesta proposta és un “avanç” del que serà la revisió del PGOU, encara “els” hi queda molta faena per fer.

P.D.: Em diuen alguns veïns que ara hi ha una certa calma al barri. Uns l’atribueixen a que fa fred i es fa poca vida al carrer; altres diuen que és que la policia passa més vegades. Esperarem la primavera.