El regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, David Abad, ha informat que el seu grup durà una moció al Ple perquè l’Ajuntament presente un recurs al Tribunal Constitucional en defensa de l’autonomia local, sumant-se a molts ajuntaments de l’estat espanyol.

Segons el portaveu, sota el pretext de “racionalització i sostenibilitat de l’administració local” el govern del PP està atemptant contra l’autonomia local i contra la capacitat dels ajuntaments d’atendre serveis importants per als ciutadans. El seu objectiu fonamental és recentralitzar la gestió d’aquests serveis en les diputacions. “L’organisme que caldria revisar, o fins i tot suprimir, és precisament la diputació provincial, i ara el PP pretén reforçar-la, buidant de contingut les funcions dels ajuntaments”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací. 

Si algun prestigi han aconseguit els municipis en els darrers anys ha estat que els ciutadans els senten pròxims perquè són l’administració més accessible que tenen. “Però el govern del PP vol acabar amb la poca afecció que queda entre els ciutadans respecte a les institucions. El que pretenen és un estat centralitzat i uns ciutadans desmobilitzats i allunyats de les seus institucions per poder comptar amb la passivitat de la societat civil”.

Abad recorda que el deute públic que actualment té l’estat espanyol és majoritàriament responsabilitat de l’estat, responsable de prop del 80% del total, i molt menys dels ajuntaments i de les comunitats autònomes, responsables solament d’un 20%.Aquesta reforma és en el fons una recentralització que no es pot justificar des del punt de vista de la racionalització i la sostenibilitat. És més: molts serveis socials que actualment estan prestant els municipis estan subvencionats, i precisament el problema que tenen és que les subvencions no els arriben quan correspon. És el mateix estat el que ha anat reduint la seua aportació a les arques municipals, i per tant un dels problemes actuals de les hisendes locals és el seu finançament per part de l’estat, no la seua gestió”.  

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi