Francesc-X. Blay, regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

En novembre de l’any passat, els grups polítics a l’Ajuntament d’Alcoi aprovàrem per unanimitat una reforma de les línies de l’autobús urbà a Alcoi, després de moltes reunions. Una reforma que anava lligada al compliment de diverses condicions: una d’aquestes, la més important, era que el 31 de març com a màxim hauria d’estar ja enllestit el contracte nou; el vigent, de 2009, era molt desfavorable per a l’Ajuntament.

Des de Compromís esperàvem que en poques setmanes se’ns lliuraria un esborrany perquè, per allò del consens i per la importància social i econòmica del servei de transport urbà, en poguérem fer suggeriments i observacions. No oblidem que aquest govern està en minoria i necessita de la col·laboració de l’oposició per traure endavant els projectes que necessiten majoria absoluta. Però no ha estat així.

En la data límit de 31 de març, el regidor de Mobilitat dóna als grups de l’oposició no l’esborrany sinó un document amb unes línies o criteris generals per a confeccionar l’esborrany del contracte, sense quantificar què pot costar al municipi el servei de l’autobús, ni fer una valoració de les noves línies, ni tampoc l’opinió de l’empresa. (El motiu que s’aporta pel retard és que fins al 3 de març no començaren les negociacions; és a dir, que entre novembre i març no han fet res!). A més d’aquest retard injustificat i la insuficiència documental, el regidor insta els grups a presentar observacions en el termini màxim d’una setmana, és a dir, fins al 7 d’abril.

En  Compromís complim, i el 7 d’abril lliurem formalment al regidor la nostra resposta: un document/informe amb 25 observacions o suggeriments, de caràcter variat, però tots amb la intenció de millorar tant el contracte com la gestió i el servei al ciutadà. Entre els 25 figuren la introducció d’algun sistema de control del flux de viatgers —i, per tant, dels ingressos per bitllets— accessible per a l’Ajuntament (fins ara, l’única informació que hi ha és la que dóna l’empresa concessionària); que es concrete el cost total del servei, que encara està en l’aire, per poder pressupostar-lo correctament; que s’incorporen en els autobusos tecnologies més eficients i menys contaminants (sistemes híbrids, elèctrics o d’altres), que ja existeixen en el mercat; que es tinga en compte de debò el “riesgo i ventura” de la llei de contractes; que els serveis que són previsibles (com els dels instituts, les romeries i festes de Sant Jordi) no siguen considerats com a “especials” —i facturats a banda per l’empresa— sinó “ordinaris”; que es fixe un preu per quilòmetre per als serveis extraordinaris, per si a l’Ajuntament li resulta més econòmic contractar altres empreses; els mateixos terminis del contracte; etcaetera.

A dia d’avui, més de tres setmanes després, i malgrat les presses que ens va donar el regidor per estudiar el document —només sola setmana—,  el govern encara ni ens ha contestat ni ens ha convocat a cap reunió. I això que mentre no es signe el contracte nou, seguiran aplicant-se criteris del contracte del 2005, que tampoc no era massa favorable a l’Ajuntament. És a dir, que quan més es tarde a signar el contracte, més es tarda a estalviar, i més car costa el servei. Fa la impressió que el govern no tinga cap interés a estalviar —almenys en aquests temes— i no li importa seguir pagant pel servei més diners dels que hauria de pagar.

A açò nosaltres li diem un endarreriment absolutament incomprensible, o pitjor, una dolenta gestió d’un tema important per a milers de ciutadans. Irresponsabilitat? Mala gestió? Poques ganes de fer faena? En qualsevol cas, falta de respecte als ciutadans (en l’oposició ja n’estem acostumats).

P.D.: Els conductors agrairien a la Policia Local que col·laborara més a procurar deixar lliures de vehicles privats les parades oficials de l’autobús.