David Abad, regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, ha comunicat que presentarà al Ple una proposta alternativa a la d’EU sobre dedicacions dels regidors i càrrecs de confiança que pretén, per una banda, posar fi a una guerra entre EU, PSOE i PP que mai no hauria d’haver-se plantejat en els termes que s’ha fet; i per l’altra, introduir uns nous criteris sobre el tema que puguen servir en el futur per a resoldre situacions com la plantejada.

Segon el portaveu, els criteris que orienten la seua proposta són la racionalitat i l’austeritat de recursos, així com el respecte a la representativitat ciutadana elegida en les urnes, que en la situació actual no es guarda. “La nostra proposta, en cas de ser aprovada, hauria d’integrar-se en eixe futur Reglament Orgànic que un Ajuntament com Alcoi –de més de 20.000 habitants– hauria de tenir segons l’art. 28 de la Llei 8/2010 de Règim Local de la Generalitat Valenciana i que Compromís està reclamant des de fa molt de temps”.

Els punts fonamentals de la proposta de Compromís diuen literalment així:

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

1.   L’alcalde tindrà necessàriament dedicació exclusiva. Obligatòriament hauria de renunciar-hi si ostenta algun altre càrrec públic remunerat (diputat, etc.). També pot renunciar-hi voluntàriament.

2.   La resta de dedicacions exclusives que permeta la llei es repartiran proporcionalment entre tots els grups polítics segons el percentatge de vots que s’hagen obtingut en les eleccions. Es donarà prioritat als portaveus dels grups.

3.   Es considerarà Grup Municipal quan s’obtinga un mínim de 2 regidors en els comicis electorals. Es constituirà un Grup Mixt amb tots els regidors de les candidatures que hagen obtingut un únic regidor. El seu portaveu serà rotatori, i es guardarà la proporcionalitat en la duració segons els vots obtinguts. En cas de desacord  intern, l’alcalde decidirà mitjançant l’arbitratge.

4.   No hi haurà, en principi, dedicacions parcials. Solament si algun grup queda infravalorat en el càlcul distributiu, i per tal de mantindre un equilibri en eixa proporcionalitat, es podrà recórrer excepcionalment a dedicacions parcials compensatòries del 50%. Solament podrà haver-hi una dedicació parcial per grup. Els regidors del Grup Mixt que ho sol·liciten podran acollir-se també a aquest règim, sempre que siga possible pressupostàriament. Les adjudicacions de totes les dedicacions, exclusives i parcials, les haurà d’aprovar el Ple per majoria absoluta.

5.   Les Juntes de Govern estaran formades per cinc regidors, que tindran la consideració de tinents alcalde. A criteri de l’alcalde podran formar-ne part, amb veu però sense vot, els portaveus dels grups municipals. Ningú dels assistents no percebrà cap indemnització per assistències.

6.   El personal eventual es distribuirà de la manera següent: tots el grups municipals tindran un secretari de grup en proporció d’un per cada quatre o fracció mínima de dos.

7.   La resta d’assessors que la llei permet, fins a dotze, els podrà assignar el govern al seu criteri.

8.   En cas d’abandonament del grup, el regidor no tindrà més drets polítics i econòmics que els que tenia, però tampoc per la seua marxa no ha de quedar perjudicat el grup que abandone.

9.   Els regidors sense dedicació exclusiva ni parcial rebran la indemnització corresponent per assistències, amb les limitacions següents: 15 plens anuals i 55 comissions informatives anuals.

 

David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi