El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua decepció pels termes en què, sembla, va a signar-se el nou contracte del servei de transport municipal d’Alcoi amb l’empresa concessionària, TUASA-SUBÚS. “Després de tres mesos d’haver fet Compromís unes aportacions als criteris generals que haurien d’orientar el nou contracte, solament hem rebut un informe del departament sobre el nou contracte, però no els termes concrets o preceptes que van a signar-se. I per a Compromís hi ha encara insuficiències i mancances importants que faran molt difícil que en puguem votar a favor”.

Blay insisteix que hi ha aspectes importants en el nou contracte que no s’han contemplat i que, a criteri del seu grup, haurien de figurar perquè venen  arrossegant-se des del principi de la concessió. Destaca el regidor els següents:

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

1.      Control municipal del flux de viatgers. L’empresa sempre s’ha queixat del continu descens de viatgers, la qual cosa implicava que l’Ajuntament l’havia de compensar econòmicament perquè així figurava en els contractes del 2005 i 2009. “Però la informació sobre el tema sempre procedia de l’empresa. Nosaltres pensem que la manera més clara i transparent de resoldre el problema era que l’Ajuntament tinguera accés directe al nombre de viatgers, al minut. I tant si hi ha pèrdues com si hi ha guanys, que foren a compartir. Però no s’ha volgut incloure en el contracte”.

2.      No hi ha valoració de les noves línies. “En el Ple de novembre passat, es va acordar que als pocs mesos d’entrar en funcionament el nou pont Francisco Aura, es faria una valoració de com ha funcionat tota la reforma, sobretot la línia que passa pel pont, que va ser objecte de debat en reunions prèvies i sobre la qual hi havia diferències de criteri. Tampoc no s’ha fet cap valoració. Per a Compromís el foro idoni és el de la participació de veïns i tècnics i el dictamen del Consell Social, que està aprovat en Ple però el govern no ha volgut crear encara”.

3.      Retard en la incorporació de nous autobusos. “Sobretot la de almenys un autobús híbrid, com a prova, perquè contamina menys, estalvia combustible i és menys sorollós. La major part de les grans ciutats ja els han incorporat a la seua flota. Doncs be, han fet cas a la nostra proposta, però la retarden fins el 2016, sense cap argument o justificació”.

4.      Falta d’explicacions. El regidor lamenta que malgrat el temps transcorregut des de el lliurament del seu document de suggeriments, tres mesos, no haja rebut el seu grup una explicació de per quins motius “alguns punts –pocs– sí s’han tingut en compte, i altres –els més importants– han estat senzillament obviats. Al nostre criteri, totes les observacions que hi vam fer en abril eren raonables, i tractaven de millorar el servei i defensar els interessos del municipi front a l’empresa concessionària; però mai se’ns ha donat cap explicació ni el govern ens ha convocat a cap reunió”.

Paco Blay, regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi